• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETER_PANsadba a pěstovaní stromů, i starost o ně
    .. mam privatni diskuzi s timto nazvem ("sadba a pěstovaní stromů, i starost o ně") .. rad bych aby byla verejna
    rozbalit záhlaví
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    EL_CHUPAKABRA: hodně ....hlavně jsou fakt problémy s přesazováním , nevím jaký máš přesně plán ,ale dle mě je to unreal v rámci diy

    jinak kdybyste chtěl někdo mám hodně semenáčků-ročních ,odrůdy od napajedel a jedny od brna , nadmořská výška do 300m.n.m . Až budou starší budu je roubovat ,ale kdyby chtěl někdo pro guerrila gardening tak ideal ;)
    EL_CHUPAKABRA
    EL_CHUPAKABRA --- ---
    Zdar, chtěl bych se zeptat, jestli někdo náhodou nevíte co by stál ořešák cca 3-4 metry vysoký? Díky
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    XCIDER: Jine podminky. Muze to byt v podstate cokoli. Vitr, vlhkost, mnozstvi snehu...

    Trebas bambusy co jsou v Cine v horach bezne velmy mrazuvdorne, tak letos u nas vymrzli. Nebyl snih, ale silny mraz ano. Posledni domenky jsou ze diky tomu bezsnezi vlastne uschly. Tak treba neco takoveho.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    AKHIBARA: Taky stredocesky, dolni pojizeri, cca 270 mnm. je mi divny, ze by tech 200 metru udelalo takovy rozdil, zvlast u rostliny, ktera na sibiri, kde jsou 50stupnove mrazy, tvori casto rozlehle monokultury...
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KOCOURR: Me prijde ze jsou dost zdravy. Sem tam je prez zimu uzivam, ale posledni leta spis uz ten rakytnik (ten nam roste a plodi jak divej), docela staci.
    Tak koukam ze jsi pestoval v jeste vetsi nadmorske vysce.
    Na kustovnici jsem zvedav, mel jsem za to ze je jeste citlivejsi nez schizandra.
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    XCIDER: A kde pestujes?
    Me zatim taky nezmrzla uplne, ale namrza. A tahle zima ji dala slusne zabrat - ostatne jako spouste veci. Ale taky pestuju sice ve strednich Cechach, ale asi 450m.n.m.

    S tima ucinejma latkama je to zvlastni. Sam zkusenost nemam, jelikoz mi zatim neplodila, ale ta zminena holcina (taky tady z nyx) mi tvrdila ze ji pestujou ve skole ve sklenicich a ze je dost velky rozdil v obsahu latek. Pry kvuli nedostatku tepla a slunce. Tak to docela koukam ze ty mas dobre zkusenosti. Asi dobre-vhodne misto.

    Me letos zmrzla Gynostemma. A to by mela byt vysoce mrazuodolna.

    XCIDER
    XCIDER --- ---
    AKHIBARA: me teda nikdy nezmrzla (a to nam tam jarni mraziky casto radi), plodi docela slusne (na to ze zacala pred 2 lety) a ucinnych latek obsahuje +- stejne jako import z ciny. zato kustovnice mi tam par let zivorila, a pak uschla, aniz by kdy plodila...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    AKHIBARA: škoda, co jsem o schisandře četl, tak by ty plody měly bějt dost zdraví...já sázel dvě loni na jaře, v květnu mi je popálil mráz, ale dostaly se z toho a zimu přežily pod sněhem v pohodě, akorát letošní mrazíky v druhý půlce května nerozdejchaly, měly krásný cca 20-ti cm přírustky, ale jarní mrazíky je zničily :(
    Měl jsem je cca v 700 mnm.
    Jinak letos jsem zasadil 3 kustovnice který si od loňska pěstuju sám ze semínek z koupený kustovnice z obchodu, tak uvidíme, jestli se jim bude dařit, zatím mám info že s plodností v našich podmínkách je to nic moc...ještě že nám tu dobře roste aspoň ten rakytník...
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KOCOURR: Se schizandrou je to bida. Sice mrazy jakz takz vydrzi, ale neplodi a podle holciny z czu subtropicka botanika s kterou jsem se o tom bavil tak sice plody pri mirnejsich zimach muze mit (ta co mam nemela ani pri mirne zime), ale neobsahujou dost ucinejch - lecivejch latek. Takze celkem k nicemu.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Máte někdo zkušenosti s pěstováním schisandry? Jak odolává jarním mrazíkům? Plodí? Díky...
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    BENAC: .. než jsem si přečet to url, tak jsem o tom chtěl, začít psát ...
    že jsem onehdá čet nějakej článek s klukem, co se stará o nějaký sady a právě se touhle problematikou starejch odrůd a kde je kdo má zabejvá ... nepamatuju si jeho jméno, na článek jsem natrefil někde tady (možná dokonce i v týhle diskuzi)
    BENAC
    BENAC --- ---
    V soucasne dobe se jedna o koupi pozemku a vystavbe RD, nicmene na velkou zahradu patri ovocne stromy. Resil jsem co zasadit, a hlavne kde to sehnat a znamy doporucil obchod (zahradnictvi) s ovocnymi a dalsimi stromy v Bojkovicich. kdyby mel nekdo zajem a resila napr. podobny problem, web zde

    Staré odrudy - Home Page - Ovocné stromy
    http://www.stareodrudy.org/
    KUURA
    KUURA --- ---
    Ahoj, nevím, jestli se to sem hodí, ale nevíte někdo o nějakém webu, či knize, ve které by bylo vypsáno, kdy se co sází??? Mám na mysli zeleninu
    ZMATEX
    ZMATEX --- ---
    sem asi trochu ot, kdyztak sorry, smazte me, jen bych potreboval vedet, kde v praze, idealne nekde v centru najdu ptaci zob, necekane rychle se mi vylihly vajicka jednoho druhu motylu, ktery me byl darovan a jediny co zerou jsou listy ptaciho zobu, ja poradne nevim ani jak to vypada a kde bych mel hledat. kdyztak diky za tip.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Nějakou odrůdu hrušně?Kterou by hned nepotopila kde jaká choroba? Odolala by nějaká odrůda z těch starších co sekdy roubovaly??
    1ONYO
    1ONYO --- ---
    Dobry den,
    Nevite kde v okoli prahy nebo litomeric koupit vzrostle stromky Jinanu Dvoulalocnateho/Ginko k sadbe na zahradu za rozumnou cenu?
    Klidne do posty.
    Dekuji
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    AKHIBARA: Díky za upřesnění. Oni ji mají kvůli plodům, takže by se k nim takto hůře dostávali. A taky myslím, že by jim ta výška vadila i esteticky.
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KOCOURR: Oboje:) Jinak moruse jsou docela dost po cele Praze v parcich.

    Ten prevysli kultivar je opravdu o dost mensi, ale nema zdaleka tak moc plodu. Maji je v ruznych velikostech, videl jsem do 1,5m vysky a pak jednu vetsi tak 2,5m.

    Kdyz ti vadi starkl, tak se zkus porozhlidnout po netu, budou ji mit na vic mistech. Mozna ze zahradnictvi na petynce, sem tam maji nejake speky.


    VSOUKOLOHLOR: Jakmile ji zastrihnou terminal, tak si behem kratkeho casu najde jinou vetev, kterou potahne do vyse a nahradi ho. Budou ji muset zastrihavat celou - tvarovat kazdy rok, dva.
    Nejlepsi je ji nezastrihavat pokud jim nevadi (stin, prostor).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KOCOURR: Mockrát díky. Vyřídím.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    VSOUKOLOHLOR: mimochodem v různých dskusích na netu jsem se dočet, že moruše dobře snáší silný řez, dokonce to někdo tvaruje do takového divočejšího živého plotu, tak si myslím, že to tvoji známý mohou v klidu zaříznout jak potřebují, strom by to měl vydržet bez problémů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam