• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETER_PANsadba a pěstovaní stromů, i starost o ně
    ZMATEX
    ZMATEX --- ---
    sem asi trochu ot, kdyztak sorry, smazte me, jen bych potreboval vedet, kde v praze, idealne nekde v centru najdu ptaci zob, necekane rychle se mi vylihly vajicka jednoho druhu motylu, ktery me byl darovan a jediny co zerou jsou listy ptaciho zobu, ja poradne nevim ani jak to vypada a kde bych mel hledat. kdyztak diky za tip.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Nějakou odrůdu hrušně?Kterou by hned nepotopila kde jaká choroba? Odolala by nějaká odrůda z těch starších co sekdy roubovaly??
    1ONYO
    1ONYO --- ---
    Dobry den,
    Nevite kde v okoli prahy nebo litomeric koupit vzrostle stromky Jinanu Dvoulalocnateho/Ginko k sadbe na zahradu za rozumnou cenu?
    Klidne do posty.
    Dekuji
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    AKHIBARA: Díky za upřesnění. Oni ji mají kvůli plodům, takže by se k nim takto hůře dostávali. A taky myslím, že by jim ta výška vadila i esteticky.
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KOCOURR: Oboje:) Jinak moruse jsou docela dost po cele Praze v parcich.

    Ten prevysli kultivar je opravdu o dost mensi, ale nema zdaleka tak moc plodu. Maji je v ruznych velikostech, videl jsem do 1,5m vysky a pak jednu vetsi tak 2,5m.

    Kdyz ti vadi starkl, tak se zkus porozhlidnout po netu, budou ji mit na vic mistech. Mozna ze zahradnictvi na petynce, sem tam maji nejake speky.


    VSOUKOLOHLOR: Jakmile ji zastrihnou terminal, tak si behem kratkeho casu najde jinou vetev, kterou potahne do vyse a nahradi ho. Budou ji muset zastrihavat celou - tvarovat kazdy rok, dva.
    Nejlepsi je ji nezastrihavat pokud jim nevadi (stin, prostor).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KOCOURR: Mockrát díky. Vyřídím.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    VSOUKOLOHLOR: mimochodem v různých dskusích na netu jsem se dočet, že moruše dobře snáší silný řez, dokonce to někdo tvaruje do takového divočejšího živého plotu, tak si myslím, že to tvoji známý mohou v klidu zaříznout jak potřebují, strom by to měl vydržet bez problémů.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no ta "klasická" (přesný jméno si teť nevybavuju) roste právě jako strom a dosahuje výšky 10-15 metrů - pro mě nepraktické, zastínilo by mi to zbytečně velký kus zaharady; ta převislá má jednoduše terminál dlouhý cca 2 - 2,5m a z něho rostou dolů šlahouny splívající až na zem - viděl jsem to jen na fotkách a vypadá to krásně a skližeň plodů musí být mnohem pohodlnější než z 10-ti metrového stromu ;) Nevýhoda je, že převislá stojí 800-1000,- kč, kdežto ta "klasická" 100-200,-kč.
    Mimochodem, dnes jsem si obědnal v zahradnictví Kruh moruši, která by podle slov prodejce měla být keřová, tzn. ani převislá, ani 10-ti metrový strom, prostě plodící keř dorůstající 1,5 metru. Tak jsem zvědavej, co mi z toho za pár let vyroste;)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KOCOURR: A jaký je rozdíl mezi převislou a klasickou? Ptám se, poněvadž známým roste na chalupě na dvoře jedna patrně normální a oni by jí rádi zastříhli terminál, aby se tolik nehnala do výše (je to hodně mladý strom a už teď má tak cca 5 m), tak zda to čirou náhodou nesouvisí...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    AKHIBARA: a tu moruši máš klasickou stromovou formu, nebo převislou? Co jsem viděl převislou na fotkách, tak je to nádhera a jestli to opravdu prodí chutné "ostružiny", tak je to ideální do každé zahrady ;)

    Než starkla, tak to si rok počkám a vypěstuju si vlastní ze semínek co najdu v sušený kustovnici co je k dostání v každý zdravý výživě, nějak se mi od starkla z principu nechce nic kupovat. Má to zbytečně předražený a dost lidí si stěžuje na kvalitu :/
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KOCOURR: jj, s obouma, cernou i bilou, u nas (jsem z Prahy, ale sazeli jsme je i kus mimo Prg) v pohode, sem tam prez zimu namrzne vetyvka. Starsi stromy uz uplne v pohode.


    KOCOURR: zkus starkl, loni je meli
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ještě jeden dotaz, nevíte kde sehnat rostlinky kustovnice čínské? Loni je mělo v nabýdce zahradnictví Kruh, ale letos jsem je u nich zatím nenašel. Díky za případné rady..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    zdravím ve spolek, nemáte někdo zkušenost s pěstováním moruše?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    no taak .. nevítě někdo jméno alespon jedný knihy ?


    VSOUKOLOHLOR: btw: dík .. ten článek o ton normálnim borci z dědiny je boží :-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    em .. co bude stima postama v tom soukromym klubu ? ... tak trošku se doufám, že se tu dozvím něco o sázení a pěstování stromů ... případně najdu alespoň relevantní odkazy kde se o tom něco dozvim
    AETHER
    AETHER --- ---
    PETER_PAN: nejlepe odzalohovat privatni diskuzi do bloku a sem hodit link;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    jinak v téhle knize (spíše taková brožura): http://knihy.abz.cz/prodej/rez-ovocnych-stromu-a-keru-1 je spousta užitečných rad a pravidel, podle kterých ovocné stromy řezat a tvarovat a taky kdy je to pro který strom nejvhodnější
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    TRISSIE: hrušeň kterou jsem sázel na jaře mi přes rok povyrostla o cca 10-12 cm, takže výchovný řez jsem nedělal, snad příští rok, když víc povyroste a bude to potřeba

    Jinak jaký máte kdo názor na výchovný řez švestek? Při koupi (letos na jaře) mi bylo porazeno abych na podzim terminál zkrátil o třetinu a boční větve o dvě třetiny jejich délky. Po načtení nějaké té literatury a vstřebání informací z internetu jsem se touto radou víceméně řídil, i když s vědomím, že pamuje rčení, že se řezem zejména u švestky oddaluje plodnost...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETER_PAN: netrpělivě čekáme :-)

    Jinak já už mám pro letošek dosázeno. Do jara si budu léčit záda (protože díky uježděnému jílu jsme jámy kopali krumpáčem) a přemýšlet, jak ty stromy sestříhat...

    Mimochodem, jak to máte vy s výchovným řezem? V Jeně mi řekli, že nově zasazené ovocné prořezat až na jaře, v Chládkovi mi ale hrušeň zastříhli rovnou a skoro bez ptaní...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam