• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SKRIATOK
    SKRIATOK --- ---
    ZUZU: Nejaky ubuntu? Ktera verze? A co mas za masinku?
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZUZU: tak zalezi jaky mas hardware. kdyz mas smulu, linux nejede. kdyz mas smulu, windowsy nejedou. jinak podpora hw je v ruznych distribucich vicemene obdobna, az na detaily. jestli se ti nechce drbat a zkouset problemy opravit, tak zkusim opensuse, pripadne potom fedoru.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    lama by chtěla přesedlat na linux:

    takže zas po nějaké době mám choutky zkusit, zda už ten linux je pro běžného smrtelníka použitelnej.
    jakou distribuci doporučujete, když o linuxu vůbec nic nevim, rozhodně nehodlám trávit večery nastavováním čehosi a rozcházením jednotlivých komponent? zkrátka "chci to nainstalovat a ono to bude fungovat". kancelářský soft, prohlížení internetu, filmy, muzika...

    stáhl jsem dneska nějaký ubuntu, nainstaloval a nejde mi zvuk, odmítá to nastavit dva monitory jinak než v režimu "klonování" a po vyžadované instalaci proprietálních driverů to už nedovolí ani měnit rozlišení, a bootuje to asi dvakrát déle než šíleně dlouho bootující visty na témže stroji...atd...

    tak jsem z toho takovej rozčarovanej. .) jsem myslel, že tohle už funguje. windows jsem na ten samej stroj nainstaloval ihned bez jakýhokoliv nastavování to funguovalo.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    RIVA: pripadne si stahni kupr gparted live cd, vysmahni, pres nej nabootuj a mas tu volbu pri bootovani uplne dole... viz dole na strance:

    screen
    download
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RIVA: neni zac. Memtest to umi:
    RIVA
    RIVA --- ---
    DELVIT: oki, zkusim dik.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RIVA: no to neni prikaz to je program. Takze musis nainstalovat ten memtest a to ti prida podle me v ubunutu boot polozku do boot menu. Restartnes pocitac a misto ubuntu nastartujes memtest. Ubuntu nikde nebezim, takze nevim jak to presne udela.
    RIVA
    RIVA --- ---
    DELVIT: jak to spustim? v prikazech jsem uplne novej
    RIVA
    RIVA --- ---
    DELVIT: dmidecode jsem zkousel, ale neuspokojilo. z nejakyho duvodu to ve vetsine polozek psalo unknown. Vedet jsem to chtel kvuli tomu ze jsem si z netu poridil vychytany corsair ramky a jelikoz na baleni byla napsana pouze rychlost v mhz, tak si nejsem jistej jestli me neosulili.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RIVA: ted me secvalklo, ze mozna memtest86+ ti ukaze casovani... Tak to zkus.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RIVA: lshw je program co ti vypise pouze seznam zeleza. Nevim jak latenci ale info o pametech muzes ziskat pomoci dmidecode
    napr. `dmidecode -d /dev/mem` proc celek, nebo treba pro nejaky detail - `dmidecode --type 17`. Vice man dmidecode


    Docela by me zajimalo, proc to potrebujes :)
    RIVA
    RIVA --- ---
    RIVA: lshw jsem zkousel...
    RIVA
    RIVA --- ---
    Nevite prosim nekdo jak by se dala otestovat RAM case latency na Ubuntu 10.10?
    BOD1E
    BOD1E --- ---
    MACKIEE: Ja bych mrknul do logu toho routeru. Tam by se mozna nasla odpoved proc nechce IP adresu vydat. Popr. (asi pitomost) nemaji pridelovani IP adres vazane na MAC adresu. Pouziva se pro bezdratove site, ja vim ale...
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    DELVIT: ve switchi to nebude, jiny pocitac na stejnem portu i kabelu fungoval. Az zase pojedu za pritulkyni tak to budu zase zkouset i kdyz tedy nevim co vlastne delat. Napadlo mne vzit si s sebou switch a dat ho za to.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MACKIEE: no switch taky muze odejit ;). Kazdopadne bych doporucil bud tcpdump nebo wireshark a kdouknout co se tma opravdu deje.
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    DELVIT: Tak moje sitovka funguje ok, protoze ted jsem se prestehoval zase domu a tady trvalo dratove pripojeni 5 (slovy pet) vterin! Chyba je asi v tom switchi nebo v tom, ze linux si s tim neumi povidat.

    No nic, dekuji vsem za rady, jsem rad, ze jsem z toho vyjimecne nevysel jako uplna lama ;)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MACKIEE: tak to vypada na sitovku nahodou pcmcia sitovku nemas co? :) na vyzkouseni
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    MACKIEE: tak live cd jsem vyzkousel, ale bez uspechu, take se nepripoji :(

    Pripojeni je pres switch Repotec RP1708M a modem je od UPC Scientific Atlanta 2203.
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    MR_DAN: jak jsem psal, doma mi to fungovalo v pohode rok, nyni na navsteve bohuzel ne. Uz stahuji live CD, vyzkousim jestli pojede pod nim.

    INDIAN: Ano tim by to byt mohlo, ale wicd mi doma fungoval ok. Zkusil jsem killnout vsechny wicd processy, milionkrat experimentoval z interfaces souborem (vzdy cetne restartu eth0), ale to nezabralo. Wifi mam vypnutou, ale porad nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam