• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    DICK85: na serveru je to v poradku, tohle je ale klient, kterej dostava adresu z dhcp ne? spravne bys mel videt neco jako

admix@nemesis:~$ ip ro
    ...
    192.168.1.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.1.22 metric 2
    ...
    default via 192.168.1.1 dev wlan0 proto static
    DICK85
    DICK85 --- ---
    hmm dhcp máme zapnutý,ale na serveru jsem dal adresu staticky (zámerně) takže je problém někde u mě na síti. Ale nic sem tu nedělal a samo od sebe to přestalo jet
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Tak nemas default routu, tudiz neni kam smerovat provoz :) zkus restartovat, jestli tam mate dhcp, to je problem na siti
    DICK85
    DICK85 --- ---
    ip ro
    192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.2 metric 1
    192.168.122.0/24 dev virbr0 proto kernel scope link src 192.168.122.1
    DICK85
    DICK85 --- ---
    to mi nefunguje a píše to že síť není dostupná. ven mi nefunguje žádnej ping po sítí všechny
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    DICK85: spatny hosts? Funguje ti napr. ping na IP google.com: 209.85.148.101 ?
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    v terminalu napis
    ip ro

mel bys videt zaznam "default via GATEWAY dev neco neco neco"

funguje ti ping aspon na ip adresu, treba 209.85.148.100 ?
    DICK85
    DICK85 --- ---
    A pod pojmem default routu nevím na co se mě ptáš
    DICK85
    DICK85 --- ---
    Ping v síti funguje, ostaní compy v síti normálně jedou, A bránu máme od poskytovatele takže by mě dost překvapilo že by to z ničeho nic zablokoval a ještě k tomu jen jednu ip.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Zacal bych tim, jestli 1. funguje internet ostatnim, 2. mas default routu, 3. nejsi na gatewayi zablokovanej a 4. funguje/nefunguje ping na IP adresy
    DICK85
    DICK85 --- ---
    a jedná se o CEntos 6
    DICK85
    DICK85 --- ---
    Ahoj mám problém. Linuxovej je v sítí ping vunfuje všechno,ale nepřipojím se na internet. Poslední místo kam funguje ping je bráná a potom nic. Ale předtím to fungovalo v pořádku. Normálně sem doinstaloval potřebné balíčky. A už sem vyzkoušel ledasco a stejně sem s k výsledku nedopídil
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    MR_DAN: je to tam , parada dix
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    JIRRA: nemuzu to ted overit, ale mrkni jestli neni /var/log/fsck
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    zdravim , mozna jsem to jen prehledl pri googleni ale potreboval bych najit jestli filesystem check uklada zpravy do nejakeho logu ... (je to na serveru kam se fyzicky nedostanu a clovek ktery to delal moc extra nevedel , tak bych potreboval skouknout co tam bylo spatne) ...
    (distro je tam ubuntu intrepid 8.10 , je nejaka sance ze to bude ve /var/log/syslog nebo messages?)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KAERO: Správně. A občas dělám 2b protože 2a neprošlo, resp. nechce se mi s tím už rozčilovat. Nedělám jen jeden a jen svůj. I když přiznávám, že 2a používám častěji na Widle, kvůli licencím.
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    jak to myslis ze nejde vypnout pocitac? mne to jde (Ubuntu 11.10)..
    PUPU
    PUPU --- ---
    KAERO: jen upozoruji, ze Fedora zacina byt posledni dobou mozna az prilis progresivni. viz systemd, pojmenovani sitovych zarizeni, plany na slucovani /usr/[s]bin a tak podobne. plus s tim souvisejici VELMI kratka doba podpory jednotlivych verzi
    KAERO
    KAERO --- ---
    BERUNA: neco mezi ubuntu a redhatem - opensuse? centos, fedora... asi neco z toho.
    BERUNA
    BERUNA --- ---
    pardon gramatika
    BERUNA
    BERUNA --- ---
    ERGOSUM: no jesttli ted 11 ubuntu je uz bez vypinace...je asi prevdepodobny ze se tak bude vyvijet i dalsi distribuce *ubuntu

sem pred xlety mela red head...ale neporadila sem si s prikazovou radkou...neco mezi ubuntu a re heatem existuje?

to poviseni distr. resim pres temsview a kamarada doktora na linux....nakonec sem to instalovala z iso. ale diky tomu mi prestaly fungovAT OVLADACE k wifi, takze pocitac bez kabelu neaktualizuju a do ty doby mi asi nebude
    fungovat wifi..:/ ale urcity posun uz jo...z 9.04 na 9.10...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam