• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    A jak to obejít je v celku problematické. Měl jsem na to statický snapshot WinXP ve VirtualBox. Nicméně je to otravné kvůli nárokům na RAM (3GB minimum pro hostitelský stroj) a podpora virtualizace (Moderní CPU)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BELIEVER: To co jsi poslal ovšem není formulář, ale chybová hláška ve formátu PDF.
    PDF formuláře jsem dělal i vyplňoval už před lety. Jsou to velká hovada a neumějí česky(vlastnost PDF(kodování)).
    Jestli ses tedy nespletl ty, je to chyba odesilatele.
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Zdravím, tak jsem narazil na první problém - nemůžu otevřít tenhle soubor:

    prihlaska_pohledavky.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xCcoa3Yt/prihlaska-pohledavky-pdf

    Jedná se o PDF formulář, který je možné rovnou vyplnit. Háček je, že to vyžaduje Adobe Reader 10 nebo vyšší a v linuxu je nejnovější verze Adobe Reader 9.něco.

    V repozitáři UBUNTU jsou kvanta PDF readerů a editorů, ale zkoušel jsem jich několik dobře hodnocených a žádný to neotevřel... Nemáte někdo zkušenost s dobrým PDF readerem, který by to uměl? Jinak už mě napadá jedině WINE a nainstalovat Windows verzi Adobe...


    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PULKA: Systémové nástroje, uživatelé a skupiny
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj, neporadil byste mi někdo prosím, jak s Mintem/Ubuntu ho donutím, aby po spuštění pc (mám to jako dualboot) rovnou naběhl uživatel a neotravoval mne s přihlašováním a vybíráním sesion? Díky, nemůžu to nikde najít.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NELDOR: no tak maximalne komercnich distribuci jako je treba ubuntu, ktery to ovsem udelalo :-)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    HARVIE: Tohle nema s Linusem nicmoc spolecnyho, je to spis zalezitost bootloaderu, a predevsim - tohle si imho meli pohlidat vyrobci distribuci...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    DELVIT: no vedeli sme to dlouho, tak zes to neresil ;-) asi to neni neco, co ma v popisu prace zrovna linus... nicmene je to proste klasicky prosazovani korporatnich cilu za pomoci klasickejch protiteroristickejch argumentu...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KOZICH2: OpenOffice nebo LibreOffice? (OpenDocument je XML)
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    enznáte někdo nejaký programek na jednoduchý převod dokumentu z *.xls,pd.... na formát *.xml?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HARVIE: mno nemyslim tim, ze by Linus mel nekam rychle bezet a doprosovat se neceho. Melo se to resit uz dobe navrhu tohoto kockopsa. No prave 'problem' s linuxama byl ten zamer ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    DELVIT: no nevim... ujel vlak... nemuzes cekat, ze linus bude vymejslet nejaky kontrakty, aby mu nekdo laskave podepsal nejakej binarni kod... ubuntu to udelalo... ale problem je v tom, ze UEFI je pseudobezpecnostni sracka, ktera stejne nic neresi (krome problemu s Linuxakama :-)
    K23
    K23 --- ---
    BELIEVER: tak ať se daří ;)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    NELDOR: naprosto souhlasim UEFI je mor, u ktereho Linuxovemu svetu trochu ujel vlak a ted to horko tezko dohani.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    BELIEVER: Kamen urazu je to UEFI :-(. Tady bohuzel linuxovy svet tak trochu zaspal... Tuhle jsem se pokousel nabootovat nejaky live Linux na MacBook Air, a tvrde jsem narazil. Ani z flashky, ani z externi CD mechaniky jsem tam proste zadnou Linuxovou distribuci rozjet nedokazal (Ubuntu se teda dostalo nejdal, dokonce to natahlo i kernel, ale dal uz se nedostalo a ja nemel zas tolik casu se tim zabyvat dal).

    BELIEVER: Tak congrats, hlavne k tomu sitovemu scanneru! :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BELIEVER: uefi no. to proste je zatim magie..
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Já si nic nevymýšlím, Lenovo si vymyslelo specialitku...

    Ale je to paráda - už tisknu a skenuju, jako by se nechumelilo. Přitom síťový scanner u HP 1120n jsem pod woknama prostě nerozeběhl.

    Šokovaně jsem zjistil, že mi funguje i ovládání hlasitosti funkčními klávesami z klávesnice, aniž bych pro to musel vynaložit jakékoli úsilí.

    UI je taky velice příjemný a hlavně valim LibreOffice a Firefox a cítím se jak doma :) Vůbec se nemůžu vykopat z kanclu, což se mi obvykle nestává.

    KAERO
    KAERO --- ---
    jak tak procitam fora, tak s UEFI jsou problemy jak prase...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BELIEVER: Na Linuxu je normální, že spustíš instalaci, vybereš jazyk, klávesnici, časové pásmo a dáš vařit čaj, zadáš roota a uživatele, po instalaci restartuješ, Povolíš aktualizaci, vypiješ čaj, restartuješ a máš nainstalovaný aktuální systém.
    Když si vymyslíš nějakou specialitu, tak je to o chvilku dýl.
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Tak už píšu z nového kompu s UBUNTU 12.10 64bit. Uplynulých dvanáct hodin jsem se pokoušel ho rozchodit.

    Napřed jsem instaloval 12.04 LTD 32 bit, ovšem po bezproblémové instalaci mě to vyzvalo k restartu počítače a vyjmutí CD z mechaniky, a následně to odmítlo nabootovat (tvářilo se to, že na disku žádný operační systém nainstalovaný není)

    Zkoušel jsem tam pak ještě postupně dostat 12.04 64 bit (údajně 32bity dělají problém s UEFI) a 12.10 64 bit, vždy s týmž výsledkem.

    Po browsení po webu jsem zjistil, že UEFI Lenovo si s UBUNTU 12.x moc nerozumí a po marném přepisování všemožných kouzelných formulek do terminálu a opakovaném podstoupení procedury Boot Repair jsem se rozhodl vyzkoušet radu jednoho chlápka - nainstalovat 10.04 a následně upgradovat.

    Instalace 10.04 proběhla ok a kupodivu dokonce i nabootoval z disku, ale zaboha se mi na něm nepodařilo rozchodit internet (přitom u novějších verzí net běžel dokonce už při instalaci, a fungoval i v průběhu procedury s Boot Repair CD). Nakonec jsem vzdal snahu rozchodit net a pustil jsem se do vypalování alternate CD 12.04 UBUNTU určeného pro offline upgrade. Ovšem ani to nefungovalo, pokus o upgrade házel errory a proces neproběhl. Dle průzkumu internetových fór v tom zřejmě má prsty nějaká package a je jí nutno odinstalovat, ovšem nepodařilo se mi zjistit která.

    Nakonec jsem tam ze zoufalství vrazil znova 12.10 64 bit s tím, že ho zkusím prostě humpolácky nainstalovat vedle 10.04 a uvidím. V tom na mě vyskočila kromě možnosti instalovat vedle 10.04 nebo místo 10.04 taky možnost upgradu (na co je teda to alternate CD?), odpálil jsem jí a kupodivu se to dokázalo nainstalovat.

    Po rebootu ovšem opět chyba. Tentokrát se počítač aspoň netvářil, jako by vůbec neměl z čeho bootovat, a chyba, kterou to házelo, už byla čistě linuxová ("File not found: Grub rescue"). Takže jsem opět roztočil CD Boot Repair, ale tentokrát to nevím proč internet nechytilo a odmítlo to procnout (jediný rozdíl byl, že předtím jsem spouštěl 32bit variantu a teď 64bit). Takže opět nabootovat z live CD (dnes asi po sto padesáté) a nainstalovat Boot Repair z repository přes terminál, pak to po mě navíc chtělo, abych copy/pastoval nějaké šílené řádky příkazů přímo do terminálu... ale proclo to.

    Konec dobrý, všechno dobré, po restartu mi nabootovalo nádherné ubuntu a teď si zvykám na uživatelské rozhraní a rozplývám se štěstím.


    Stálo mě to: 4x CD (12.04 32bit, 12.04 64bit, 10.04 64bit a boot repair) 2x DVD (Alternate 12.04 64bit, 12.10 64bit) a celý pracovní den času.

    Ale to je nejspíš u linuxu normální, co? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam