• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PULKA
    PULKA --- ---
    CHOROBA: Zkousela jsem, nepomohlo. Nakonec mi ruply nervy, mám tam teď xubuntu, všechno co potřebuju zabírá o polovičku méně než na mintu v xfce, je to rychlejší a kromě toho, že mi ještě zbývá nainstalovat program od francouzských kolegů, tak to vypadá mnohem lépe. Díky za rady, měla jsem pocit, že se to všechno zbláznilo a nechtělo se to nechat opravit....
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    vygumuj /var/log
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: a cast toho mate-desktop a lxd tam musi byt, protoze mi to nainstalovalo asi stovku absolutne zbytecnejch programu, ktery tam vubec nechci a ted se jich nejde zbavit (treba tri textovy editory apod.), vubec mne nenapdalo, ze zmena grafickeho interface znamena, ze se mi tam nacpou tyhle veci
    PULKA
    PULKA --- ---
    CHOROBA: nevím, nic z toho nepomáhá.

    když vypíšu obsazenost disku dostanu tohle (po cleanu)
    Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
    /dev/loop0 4,9G 4,6G 72M 99% /
    udev 2,1G 4,1k 2,1G 1% /dev
    tmpfs 808M 852k 807M 1% /run
    none 5,3M 0 5,3M 0% /run/lock
    none 2,1G 95k 2,1G 1% /run/shm
    none 105M 8,2k 105M 1% /run/user
    /dev/sda2 111G 93G 18G 84% /host

    žádná aplikace odinstalovat nejde (hláška No space left on the device)

    když se přihlásím a podívám se na session tak mi jich to furt nabízí asi 8 místo jenom té jedné xfce, co mám (je tam nějaký mate, lxde...) divný a nevím co s tím. Asi bych to celé přeinstalovala, nebýt toho, že potřebuju nějaké ošklivé programy od mých kolegů jejichž instalace je vždycky tak prasácká, že mi to trvá celej den
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    apt-get remove --purge jmenobaliku
    apt-get clean
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: hm, evidentne pas de chance aujourd'hui, zkousela jsem tam krome lxde hodit i puvodni mint znovu (coz byla chyba) a chciplo to na nedostatku mista na disku (coz jsem si neuvedomila, mam linux jako dual boot na malem ssd u ultrabooku), sudo apt-get remove nezabralo (respektive odebralo to 35 kb), lxde mi patrne zrusilo software-center a ja nemam absolutne paru, jak dostat nainastalovane veci pryc, kdyz nevim, jak se jmenujou, protoze jinak nechapu proc nezabralo to remove.... ach jo.

    nejaky tip, co s tim? krome toho pockat na dodelani zkousky, odinstalovat cely tenhle otravny mint, ktery se podela pokazde, kdyz do nej sahnu (google v rychlosti nezabral a ja potrebuju jeste neco doprogramovat a pak si jit lehnout, stejne budu mit cas zitra). díky za jakoukoliv radu, jinak preju dobrou noc
    PULKA
    PULKA --- ---
    ERGOSUM: aha, fajn, do toho jdu hned. díky, dám vědět, jestli to zabralo.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PULKA: Mělo by stačit přidat balík s prostředím LXDE, po odhlášení se do něj přepnout a hotovo. Mint s LXDE v instalacích je a v Ubuntu tyhle přechody fungují.
    PULKA
    PULKA --- ---
    ERGOSUM: uvidím, když mne to bude moc otravovat, tak se do toho pustím, ale momentálně tam mám rozchozený (kromě perlu, co se rozhasil) všechny pitomý francouzský skripty mých kolegů a jejich kolegů, dědů a pradědů a jestli to budu dělat ještě jednou, tak zešedivím...

    DANIELSOFT: hmm, to bych si mohla uložit jako bash script a dát na plochu, prozatím...
    díky!
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    PULKA: mě napadá vypínat z řádku pomocí "sudo shutdown -h now"
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PULKA: Já používám Lubuntu. Krásně rychlé a malé prostředí(LXDE) + zdroje Ubuntu.
    PULKA
    PULKA --- ---
    RADICETA: bezva, začínám ho mít plný zuby. Potřebuju něco malého, přiměřeně grafického a jediná fce, k čemu můj linux slouží je perl, cpp, (a cygwinpod windows není dobrá varianta pro náročnější operace) internet a sem tam libre office,ostatní fce jsou mi ukradený a na oplátku potřebuju úplně malou instalaci, která mi nezabírá na mém disku s win moc místa.
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    PULKA: No přejít na LightDM :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    RADICETA: hm, ale co s tím?

    A ještě jedna otázka:
    mám nainstalovaný perl, spustím cpan, chci nainstalovat nějaký modul a všechny hodí INSTALL_NO s touhle chybou:

    ERROR: Can't create '/usr/lib/perl/5.14.2/lib/perl/5.14.2/HTML'
    mkdir /usr/lib/perl/5.14.2/lib: Permission denied at /usr/share/perl/5.14/ExtUtils/Install.pm line 494

    čemuž nerozumím, imho by se to měl snažit nainstalovat jenom do usr/lib/perl/5.14.2/ ale nevím, neporadil byste někdo co s tím
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    PULKA: Tohle mi mint dělal v kombinaci Cinnamon - MDM. Doteď nevím proč. Ale od té doby co jsem přešel na LightDM problém se neobjevil.
    PULKA
    PULKA --- ---
    ERGOSUM: funguje, díky, akorát se to tam muselo doinstalovat.

    Ještě bych měla jednu otázku, mám poslední verzi Minutu (odpovídá ubuntu), původně tam byla možnost "vypnout/restartovat/odhlásit" a teď se nabízí pouze "odhlásit" a vypnout se dá až v naběhnuté logovací obrazovce, ale dost často to zamrzne. Nevíte co s tím? Chci menu restartovat / vypnout rovnou do hlavního menu (odhlašování mne nezajímá), díky za každou radu.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MCKIDNEY: ..Kdyby to mělo fungovat jak sis myslel, bude v tom smazatpokus.txt obsah těch .html
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ERGOSUM: ne, tak se to chovat nebude, budou tam pořád ty soubory, protože wget je ukládá a do stdout vypisuje pouze proces, který je potlačen pomocí quiet. To co jsi poslal pouze bude vytvářet jeden extra soubor.

    Správný postup je zde: AQUARIUS
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KOC256: Takže > ti přesměruje standardní výstup kam určíš. Takže ls > seznam.txt ti uloží výstup z terminálu do souboru, ale rm seznam.txt > seznam2.txt ti do souboru seznam2.txt uloží jen to, co se při mazání vypíše na terminál.
    V tvém případě cron udělá práci a nevypisuje hlášení. proto ten prázdný soubor. Kdyby to mělo fungovat jak sis myslel, bude v tom smazatpokus.txt obsah těch .html
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ADMIX: Adobe přestalo podporvat aktivní linux vývoj. Formulář chce lepší verzi, než která pro linux je
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam