• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LEFTY: v menu to neni? tusim ze se ten program jmenoval lxappearance nebo lx něco... napiš do terminálu lx a párkrát zmáčkni tabelátor a uvidíš... případně ho možná nemáš nainstalovanej... BTW lxde narozdíl od ostatních porstředí mění přímo nastavení gtk, takze zmeny se muzou projevit i v jinejch prostredich, co si to neresi samy... me se napriklad konfigurace z LXDE projevovala i u gtk aplikaci ve fluxboxu a dokonce i v gnome, kdyz spadnul ten jejich settings daemon...
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Mám ubuntu 13.04 na thinkpadu T510. Používám LXDE, ale mám nainstalované i default ubuntu a xubuntu. Poradíte někdo, kde najdu detailní nastavení grafiky, jako např. byhlazování písma? díky moc.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: jo... linux zadny rozklikavaci nabidky nema :) linux je jadro... pokud je stejnej bug v gnome a xfce, tak to muze bejt dany napriklad problemem v GTK... ale taky to dost mozna muzou bejt 2 uplne nezavisly bugy co vypadaj podobne... nebo jenom tvuj nezvyk :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    ja mam taky skoro cistou (az na optimus kvuli nvidia grafice) instalaci Mint13 a zadny bugy nepozoruju - mozna tak 2x do mesice mi zustane viset VLC a musim ho killnout rucne... ale to je jedinej problem. vyzkousel jsem Cinnamon i Mate desktop, Mate mi vyhovovalo vic, tak mam Mate.
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Já používám základní Ubuntu s Unity (momentálně 13.04) a žádný bugy nepozoruju. Naopak když někdy přesednu k noťasu s windows, tak mě ten interface štve, Unity mi sedí víc.
    BURAN
    BURAN --- ---
    GHOSTDOG32: reseni takovyhlech problemku se daji vetsinou vygooglit.
    BURAN
    BURAN --- ---
    GHOSTDOG32: no a? to je porad jen maly zlomek linuxoveho sveta.

    btw zahlavi:
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    ROCKMAN
    ROCKMAN --- ---
    CHOROBA: uz to funguje, mockrat dekuju!!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    otevri konzole a napis "sudo nano /etc.resolv.conf" a vypln si tam "nameserver 8.8.8.8", vsechno ostatni smaz :)
    ROCKMAN
    ROCKMAN --- ---
    Ahoj, potreboval bych pomoct. Po vypadku proudu minuly tyden (o jine pricine nevim) jsem zacal mit vyrazne pomalejsi internetove pripojeni. Projevuje se to tak, ze dlouho cekam, nez se nejaka webova stranka nacte, ale v ramci ni uz to pak funguje celkem rychle (napr. dlouhe hledani na Googlu, ale listovani v seznamu uz pak jde. Nalezene odkazy se zase dlouho nacitaji atd.) To same u posty - dlouho trva prvotni spojeni se serverem. Jine PC tady funguji normalne. Nevite, co s tim? Nastaveni site v linuxu vubec nerozumim. Ubuntu 12.04, 64bit. Predem diky za cokoliv.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    GHOSTDOG32: Splnil jsi základní poučku, že sis nechal nějaké místo na disku volné? Pokud ne, tak je to větší otrava.

    pro ubuntu systém i pro nováčka stačí 20GB, můžeš i méně...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GHOSTDOG32: Ja pred davnymi lety nesnasel Windows, protoze na co nebylo klikadlo to neslo a na co klikadlo bylo se chovalo svevolne. Pak jsem presel na Linux a po mnoha peripetiich zakotvil u Gentoo/Fluxboxu, kde naklikadla nemam prakticky zadny, vsechno ponastavuju v textacich nekde v /etc nebo ~/.neco
    Jo, znamenalo to postavit system od zakladu, ale aspon jsem vedel co a proc v nem je tak jak je a jak to funguje. (BTW: doporucuju zacatecnikum v Linuxu si aspon precist Gentoo Handbook, protoze tam jsou hezky vysvetlene ty zaklady a volby s nima spojene)
    A objevil jsem GIT a verzuju co mi prijde pod ruku, takze samozrejme i konfiguraky. A kdyz chci neco otestovat, tak udelam branche, testuju v nem a v pripade potreby prenu zase na hlavni branche a mam fungujici konfiguraci, kdyz se to naopak podari, tak zmeny do hlavniho branche mergnu s prislusnym komentarem ...

    Ano, jsem ponekud extremista s podivnymi pozadavky, ale jak to tu ctu, tak mozna by te neco z meho stylu mohlo oslovit :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    GHOSTDOG32: jj, je obecne potreba, abys to lepe specifikoval, kdyz reknes "v Linuxech", tak to znamena akorat ze to neni Windows :) tech "Linuxu" (jak uz se sam presvedcujes) je velika spousta. a kazdy jiny!
    takze by bylo lepsi kdybys psal neco jako "taky vam ve Fedore s Gnome obcas zlobi rozklikavani nabidek?"

    ja napr. na "svych Linuxech" netrpim absolutne zadnym problemem, co ty tu popisujes. ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: takový věci se můžou dít... ale těžko takhle všeobecně "v těch linuxech"... kdyby se ti tu někdo ozval že mu to taky dělá, tak to pravděpodobně bude úplně jinej bug v něčem jinym :) každopádně nedávno sem v práci řešil nefunkční klikání kolečkem myši... kolečko točilo, ale neklikalo... no nakonec sem vyměnil myš :-D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GHOSTDOG32: pokud mas lvm muzes pouzit prikaz lvresize/pvresize. Pokud zvetsujes muzes pouzit lvextend (ext4 to zvladne live) a pokud zmensujes (vzdy umount!! partici) lvreduce.

    Doporucuji si o tom neco precist. Muzes treba z ceskych luhů a hájů - http://www.root.cz/clanky/lvm-prakticke-ukazky/

    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PISKVOR: já taky dělaám GParted live. Je to snadný, klikací myší, podobný jako partition magic z windows.
    Zatím se mi to nikdy nezbořilo, ale záloha je doporučená
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HARVIE: resize ext2/3/4 (i NTFS, FAT32 a všelijaké jiné havěti) dělám přes GParted liveUsb (který používá tentýž postup, který píšeš, ale víceméně automaticky); zatím se mi za mnoho let užívání nepodařilo žádný ext zkurvit (jen jednou nějaký NTFS) ani přijít o data. Krok 0 je samozřejmě nutný i tady, vo tom žádná.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: No pořád můžeš relativně bezpečně přesypat home do rootu a zvětšit ho přes celej disk... ale je to ode mě trochu nezodpovědný nabádat začátečníky k takovejm věcem... Ovšem fakt je ten, že jako začátečník nikdy nevíš kolik místa na root budeš potřebovat dokud si nevytvoříš nějakou základnu svejch oblíbenejch balíčků... Já mám momentálně použito 13 z 20GB a to tu mám i nějaký středně velký hry (který jsem ještě ani nezkusil pustit). Ale dovedu si představit, že nainstalovat třeba Matlab do školy, Unreal Tournament nebo pár podobnejch věcí, tak se do 20GB nevejdu...

    GHOSTDOG32: Máš fedoru? Ta to dává tušim pod LVM defaultně... Ale to je myslim dobrá zpráva... se ti bude afaik resizovat líp a bezpečnějc... nicméně ti neporadim, páč LVM nemám rád a neznám ho.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: Jinak to je neřešitelnej problém... vždycky když mi na notasu dochází místo na jednom oddílu, tak na tom druhym je ho spousta volnýho... Na minulym kompu jsem měl home a root dohromady a zas se to chovalo nehezky, když jsem třeba byl uprostřed aktualizace systému a stahováním filmu sem zabral potřebný místo :-D Taky to ztíží reinstalaci (což jsem za 7 let dělal jenom jednou a to při přechodu z debianu na archlinux, teď to zas nějakou dobu nemám v plánu)

    Možná si rozject LVM :-D Ale na notasu mi to prijde jako overkill...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: resize2fs pro ext234 nebo podobna utilita pro jinej FS. ma to vsak nasledujici podminky:
    0.) zaloha - minimalne zaloha tabulky oddilu pokud nemas zadny dulezity data
    1.) pred zmensovanim oddilu je potreba podle navodu defragmentovat nebo stlacit inody filesystemu na pozadovanou oblast
    2.) je potreba vytvorit naprosto stejny oddil se stejnym nastavenim, zacinajici na stejnym miste jako puvodni
    3.) po znovuvytvoreni oddilu (znova) resize2fs - tentokrat nafouknuti na novou velikost
    4.) fsck po operaci
    5.) kdyz sem to naposledy zkousel na ext4, tak to nevyslo... nastesti sem mel zalohu

    CHOROBA: tezko rict... v krajnich vytizenich to asi roli hraje:
    Does Vsync reduce performance?
    http://www.overclock.net/t/1331796/does-vsync-reduce-performance/10
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam