• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    KEVIN00: kam se chces pripojit, tam musi bezet server - podminka nutna, nikoliv postacujici;)
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    PUNKREASS: CHOROBA: PISKVOR:
    Tak jsem na Crunchbang nainstaloval SSH server a v telefonu nainstaloval aplikaci JuiceSSH. V základu to funguje dobře. Už jen najít nějakou grafickou nástavbu, abych nemusel brouzdat po tlf/ntb v terminálu.
    BTW Pokud nebudu chtít přistupovat z tlf do ntb, ale obráceně musím mít SSH server nainstalovaný i na tlf?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PUNKREASS: Asi tak. Na intranetu který mám pod kontrolou není FTP problém a pro internet lze soubory šifrovat a podepisovat. Zabezpečený přenos má své opodstatnění. Ne vždy je však nezbytný.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PISKVOR: nejde o to, co chci ja... pokud ti zakaznik rekne, ze chce FTP a trva na tom, tak pres to vlak jednoduse nepojede :-) X.400 pouzivana nahrada byla a castecne dosud je. Pouzivalo se na komunikaci treba mezi bankami a interne ji treba pouzival i MS Exchange pro komunikaci mezi uzly. Prezivani SMTP je fakticky take jen o pohodlnosti ;-) Nicmene zde to je uz OT.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DANYSEK: Nenahradilo, protoze k SMTP zadna bezne pouzivana alternativa neni. Oproti tomu FTP se drzi jenom z vyvojarske pohodlnosti - jednoduse se to implementuje, neb plaintext je easy. FTPS vidam mnohem ridceji nez SFTP, a SFTP ma tu vyhodu, ze nemusis resit dve ruzne sluzby a sady portu, a autentizaci - staci mit SSH. Ale oukej, pokud FTP moci mermo chces, fakt ti ho neberu; jenom mi to pripada jako nestastne reseni.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    PISKVOR: Njn, to mas sice pravdu, ale napriklad pro moji malou domaci sit mi naprosto staci a je s tim min srani nez treba se sambou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PISKVOR: SMTP je take zombie a dosud jej nic lespiho v praxi nenahradilo :) I kdyz treba takova X.400 byla navrzena o neco lepe... tak se jen zaplatuje SMTP nepovinnymi extenzemi (TLS apod). SSL/TLS extenze jsou u FTP ostatne take - prvotni RFC zabyvajici se zabezpecenym FTP je taky 17 let stare. A urcite jsou aplikace, kde FTP svou povahou i bez zabezpeceni pozadovanemu ucelu postacuje :-) Na problemy, ktere narazis jsou spojene s NATem a firewally po ceste, ktere nastavuje neznala lama ("securitak", co zakaze i ICMP a citi se bezpecne) :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PUNKREASS: FTP je zombie z pocitacoveho staroveku, ktera mela byt uz deset let mrtva: zabezpeceni nulovy, moznosti minimalni, voser maximalni (PASV, anyone? TYPE A?)

    Jinak teda na Android existuje aplikace QuickSSHd, coz je uzivatelsky privetive zabaleny SSH server; k tomu se pak jde pripojit jakymkoli SFTP klientem (sshfs, Filezilla, MC, plugin pro desktopovy Total Commander, proste cokoli). Pokud to chces provozovat na portu 22, je treba root, ale lze i bez roota treba na 2222.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KEVIN00: oboji cos vyjmenoval sou klienti. na jedny strane potrebujes server.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    KEVIN00: imo budes mit lepsi, kdyz si das do googlu "how to configure sftp debian crunchbag" a zeptat se tu pak znova, az se zaseknes na necem konkretnim. A taky zvaz, jestli opravdu potrebujes to S.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Mohl by mi někdo prosím poradit, jak nakonfigurovat SFTP pro přenos souborů mezi notebookem a telefonem? Systém je Crunchbang (Debian), program gFTP a telefon s androidem, program Total Commander s SFTP pluginem. Nikdy jsem nic podobného nenastavoval, tak jestli mohu podrobněji.
    Díky
    LUDO
    LUDO --- ---
    ERGOSUM: to je pekne, ale prd platne (bez urazky)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LUDO: Patrně ano, ale ty si můžeš mnohem snadněji udělat lištu s aplikacemi, které si vybereš, aniž bys je musel opakovaně spouštět, nebo z lišty vyhazovat ty, které tam nechceš.
    LUDO
    LUDO --- ---
    existuje nejaky panel/dock/lista do KDE s naposledy/najcastejsie spustanymi aplikaciami? jaksi sa k nicomu takemu nemozem dogooglit
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ADMIX: to by šlo. udělam si nějakou tu jůtilitu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MINGHAO: to je klikatko pro desktop :) me spis slo o nejake zjednoduseni pri psani skriptu.
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    RAINBOF: Nevím, jestli to nebude úplně mimo, ale v FXCE jsem narazil na pěknej nástroj na správu konfugurace a jakýsi podobný mám i v Mate.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AQUARIUS:
    ja to takhle resim prave ale rikal jsem si ze mozna existuje nejaky nastroj a ja to delam blbe... no nicmene ono to totiz nepokryva takove ty varianty kdy mas konfigurak zgrupovany ci hodnota chybi. proste na to clovek musi myslet.
    vedlo me k tomu to ze apache treba na snad vsechny konfigurace ma nejaky tool.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAINBOF: nevim, jak jinak bys to chtel resit, on iirc neni ani zadnej standard, jak maji vypadat konfiguraky :)
    Navic tvuj priklad by se zapsal pomerne jednoduse:
    sed -i 's/pepa=.*/pepa=1/' /etc/program/konfigurak.conf
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AQUARIUS: jasně právě jemu jsem se chtěl vyhnout :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam