• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    PUPU
    PUPU --- ---
    RUTHAN: grub-install nebo klasicky proces rescue cd - chroot - grub - root - setup nefunguje?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nemate nejaky tip na obnoveni grub1 na gpt (efi) disku, zda se ze rescatux a boot repair proste s gpt disky nekamaradi.
    Pak by se mi hodilo neco na koverzi MBR na GPT, bez ztraty dat, zkousel jsem gdisk, kterej by to mel umet, ale neuspel jsem.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    LEFTY: vim/gvim a hodne lidi si chvali Sublime Text
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RUTHAN: Eclipse s Netbeansama nebrat! Rozežraný, pomalý, a když se naučíš fungovat podle nich, není cesty zpět, páč je to každý "speciální" úplně po svým (Counterpoint: vim je taky hodně specifickej, ale tam je ta složitost vyvážená efektivitou; tu u NB nějak neshledávám)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LEFTY: (g)vim. Jednoznacne.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LEFTY: Pro Command linu Nano, ala dosovkej edit, jinak fakt leda placenej Ultraedit, nebo na editovani textaku pouzivat nejakyho IDE molocha type Eclipe, Netbeans.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LEFTY: gvim, tam az na text samotny naklikas vsechno. A pokud jde o programatorsky editor, tak drobna investice casu do pochopeni principu se vrati velice rychle.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    PISKVOR:
    KLEINZACH:
    hledám něco, jako byl blahé paměti jot, případně ekvivalent PSPadu.
    Díky za geany, vyzkouším ještě jEdit.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LEFTY: Co si od něj zhruba představuješ za funkce, a co v něm chceš editovat? (To je dost podstatný.) Já třeba používám IDE od JetBrains (IDEA, PhpStorm, Android Studio), a zcela okrajově Geany.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    gvim? ;)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    poraďte "bfu firendly" textovej (programátorskej) editor.
    (vím, že nejlepší je vim NEBO emacs, ale hledám něco víác klikacího :-), snad je to srozumitelný)
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: s tim heslem se to ma tak, ze jsem zjistila, at nastavim cokoli v nastaveni (zakliknu napr nevyzadovat heslo pri uzamknuti obrazovky), tak se to nastaveni neulozi
    MASOO
    MASOO --- ---
    RUTHAN: v pohode, nejak sem si to vychytala, jen me to prekvapilo, protoze u Ubuntu 12.04 to fungovalo vsecko
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MASOO: Tyhle FN+Fx klavesy nejsou nejaky HW standart jsou navazany na sw ovladace od vyrobce pro Windows, v Linuxu je podporovany jen neco, co presne se bez nejakych studovani informance o kernelu nedozvis, proste vyzkousis.. uvidis.. googlis jak to fixnout.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MASOO: Kontrola pravopisu je vlastnost prohlížeče - Chrome/Chromium to má v nastaveních jazyka, Firefox v nastaveních obsahu.
    MASOO
    MASOO --- ---
    Mam nove v eeePC Asus ubuntu s grafickym rozhranim xcef a jeste jsem neprisla na to, proc mi nefunguje fn+F7 - vypnuti obrazovky, zatim jsem si nastavila automaticke vypinani a ztlumovani v napajeni.
    Ale, co me sere, kdyz pisu sem na kyx, tak mi to podtrhava pravopis a toho bych se fakt rada zbavila.
    A pak mi vrta hlavou, ze jsem si nastavila vyzadovani hesla, ale pri zapinani ho nechce.
    Diky za kazdou radu dobrou.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VLASTIS: Pak tedy
    cat skript2.sh
    #!/bin/sh
    sed "s@^@skript1.sh @" test|sh

VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    GILHAD: asi jsem to nepopsal dobre, principielnce mi jde o toto:
    potrebuji hromadne nahradit klicova slova v textu
    mam jednoduchy skript, ktery dostane dva parametry CO a NA_CO

cat skript1.sh
    #!/bin/sh
    FILE=/tmp/users

USER=$(grep $1 $FILE)
    if ! [ "$USER" ] ; then
    echo "Uzivatel "$1" nenalezen"
    exit
    fi

sed -i '' -e 's/'$1'/'$2'/g' $FILE

USER2=$(grep $2 $FILE)
    if [ "$USER2" ] ; then
    echo "Uzivatel "$1" nahrazenr " $2
    fi

a protoze tech zmen muze byt narazove desitky, tak se to snazim nachystat do souboru test, ktery nactu skriptem2.sh a jednotlive radky podhodim jako parametry pro skript1.sh

pripadne me napada, ze by to slo asi jednoduse obejit tim, ze do seznamu na prvni misto vlozim jmeno skriptu a ze seznamu udelam spustitelny soubor a spustim jej,
    jen mi to pripada divne ..
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VLASTIS: Pokud si jses jist, ze tam jsou prave dve hodnoty na radku, tak treba takto:

sed "s@^@./muj.prg.sh @" test|sh

muj.prg.sh
    #!/bin/bash
    echo "[$1] .. [$2]"

-----
    varianta B:

(while read line ; do  
      for item in $line; do
        echo -n "[$item] "
      done
      echo -en "\n"
    done ) < test

VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    :o( zkusim to odchytit, jestli neco nedelam blbe, ale mujSuprProgram2 nedostal zadne promenne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam