• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: nevidim duvod, proc by nemelo. Jestli nekde budes mit root s UUID a jinde root na device je myslim putna (ostatne to jde vyrobit v grub.cfg bez zmeny v /etc/default)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    DANYSEK: A funguje i kombinace, to znamena neco odkazovat pres UUID a neco natvrdo, pres cislo partitiony? Protoze, zbytek mi funguje ok.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: Mint vychazi z Ubuntu a to zas z Debianu a na debianu staci poeditovat /etc/default/grub => GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true a odkazovat "postaru" /dev/sdXX, pustit update-grub a maximalne prekontrolovat vysledny /boot/grub/grub.cfg zda obsahuje ty spravny zarizeni.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA: To by urcite slo, akorat se budu muset podivat, jak se to v tom Grub2 dela, jednicka mela ten kod rozhodne prehlednejsi..
    SUK
    SUK --- ---
    Zdravec,

    jelikoz mi doslo misto na jednom disku a mel jsem pomerne hodne mista na druhym, chtel jsem udelat nejakej "chytrej overlay" a mit jednu slozku s muzikou rozdelenou na dvou partitions (bez pouziti LVM, raidu a jinych veci). Tak jsem nasel "aufs" a myslel jsem, ze mi to poskytne presne to co potrebuju - tedy nejakej uchylnej mount /part1/music:/part2/music /mixed/music a budu si vsechno kopirovat do /mixed/music a ono, az to zaplni jeden oddil, tak zacne vyplnovat dalsi. Coz se nestalo.

    Taky ale nefunguje, ze mam v /part1/music/Banda/{Album1,Album2,Album3} a v /part2/music/Album4 a v /mixed/music/Banda/Album{1..4}.

    Bud jsem to tedy pochopil spatne nebo nakonfiguroval spatne - poradi nekdo, jak to udelat spravne, pripadne co jinyho pouzit?
    Debian stable (Wheezy), 7.7
    Dulezity radek v fstab:
    none /data/music aufs sum,br=/srv/music_raw/=rw:/raw_data/music=rw 0 0

    Diky za tipy...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co vyhopit uuid a napsat tam natvrdo partition?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Takova divnost, potrebuju zkopirovat ext4 partion s Mintem a pouzivat ji, zavadec mam grub2. Mam 2 disky na kazdym tu jednu partionu s linuxem..

    Problem, je ta kopie pri kopirovani pomoci Win utilit nebo gparted ma zkopirovana partion stejny UUID jako ta vychozi a zavadec, kdyz ma narizeno hledat na jinym HDD, tak moutne tu zkopirovanou partion namisto ty puvodni, ale zaroven, me uz nenecha premountovat tu druhou / pristoupit na tu druhou, dle gparted jsou obe namountovany - jako / , coz mi hlava nebere.

    Zkousel jsem, pres live cd zmenit UUID ty druhy partiony - a pridat do ni pro grub menu novou polozku, ale pri bootu jsem se dostal do busyboxu s tim, ze nesedi uuii block devicu v /etc. Nicmene pak pri bootu do ty puvodni instance, se mi nastarovala automaticky oprava disku, 2x se restarnul komp a to stary UUID tam bylo zase zpatky.

    Kdyz tu druhou zkopirovanou partition smazu, tak mi zavadec zavede korektne tu prvni instanci, takze ani v tom kodu grubu nebude nejaka bota, leda bug.

    Otazka zni, je nejakej soft co tu partition zkopiruje korekne a pregeneruje to UUID i UUID v ramci /etc a ja nevim, kde jeste. Dle myho pokusovani problem neni ani v fstab, ten sem vycistil a chova se to stejne.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FIXUS: Tak ses nechal podvest
    FIXUS
    FIXUS --- ---
    AXTHEB:
    Já o ní v alze přišel, asi záleží na prodejci
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FIXUS: O zaruku neprijdes.
    FIXUS
    FIXUS --- ---
    P0CIN:
    Windows 8 má klíč přímo v BIOSu, takže ho můžeš úplně vymazat a pak se k němu třeba po roce zase vrátit (jako já), o licenci určitě nepřijdeš, maximálně o záruku
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    How to enable IP Forwarding in Linux - MDLog:/sysadmin
    http://www.ducea.com/2006/08/01/how-to-enable-ip-forwarding-in-linux/
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBORO: ipv4 forwarding povolit v jadru..
    LIBORO
    LIBORO --- ---
    Potřeboval bych poradit. Mám komp s Debianem, který chci využívat mj. jako firewall. Net by tedy měl nejprve téct do tohoto kompu a z něj do routeru. Problém je, že do routeru nic neteče. Zkoušel jsem i křížený kabel mezi druhou (výstupní) síťovkou a routerem a nepomohlo. Nutno dodat, že router má DHCP, ale ani jeho vypnutí nepomohlo. Kdybyste někdo věděl, kde by mohl být zakopaný pes, příp. odkázal, budu rád. Díky moc.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    P0CIN: hlavne kdyz nainstalujes linux jako druhej, tak se nic nedeje
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    P0CIN: někdy je samolepka s key pod baterií
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    zdravim,
    chtel bych jet dual boot Kubuntu a Win8.1 (kdyby nahodou), ale mel jsem na notasu predinstalovan win8 a nemam k tomu zadny cdkey ani nic podobneho. Nerad bych o svou licenci prisel.
    Na netu jsem par navodu nasel, ale netusim, ktery je jak stary a funkcni. Nemuze me nekdo odkazat na neco aktualniho?
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    Ten větrák může být i špatně fungujícím power managementem. Hlavně by mě zajímalo jak je možné, že laptop nechtěl ani bootovat CD. To operační systém prostě nemá šanci ovlivnit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ROBERT_MOST: Proč se to seklo nevím(možná nedostatek místa na disku), Nicméně se ti povedlo přerušením aktualizace nabourat systém a soubory které byly očekávány na počítači nebyly.
    Ano. To německé Ubuntu ber jako stav, kdy nemáš co chceš, ale s počítačem můžeš pracovat a nainstalovat potřebné. On to chápal stejně. "Nebudu ti instalovat OS na míru, máš to funkční, můžeš bootovat, nainstaluj si distribuci podle sebe."
    Vypnout a zapnout počítač a čekat, že se to spraví, je ošklivý zvyk z Windows. V Linuxu (téměř) nefunguje. K podobnému účelu slouží správce úloh, kde můžeš zabít neposlušný program.

    Takže: Pokud nemáš na počítači uživatelská data, která chceš před tím zachránit, Nainstaluj čistou distribuci, tj. stáhni a vypal aktuální ISO, rozděl disk na / swap a /home (doporučeno nikoliv nutné*), naformátuj a nainstaluj znova. Odinstaluj a nainstaluj co potřebuješ a proveď aktualizaci. Můžeš ji udělat i po částech. (Normálně se napřed stáhnou všechny balíčky a poté se najednou rozbalují na místo(viz podrobnosti). Tím, že aktualizaci rozdělíš(např. napřed bezpečnostní aktualizace), Bude balíčků méně najednou. )
    * Pokud si nějakým způsobem rozboříš systém / nebaví tě/ chceš radikální změnu, přeinstaluješ systém a uživatelská data zachráníš. Doporučuji pro každý OS

    Pokud Ubuntu představuje pro tvůj noťas zátěž, Kubuntu na tom není o mnoho líp. Doporučil bych něco lehčího (třeba Lubuntu). Oblíbené programy jako K3B, Krusader a podobně tam můžeš nainstalovat také.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    tak moje prvni zkusenost s Linuxem...instalace Kubuntu 14.04.2014 vsechno naprosto v pohode, ihned po instalaci vsechno slapalo..odklikal jsem tam vsechny nabidnuty aktualizace, to okno se nejak cely kouslo, pc jsem vypnul, zapnul a vsechno bylo jinak...zmizela cestina, wifi nefungovalo, v podstate najednou nefungovalo nic, ani to nebootovalo cdcka, i kdyz to bylo nastaveny v biosu, vlastne ani vypnout to neslo..musel jsem to dat jednomu ajtakovi no a ten mi tam hodil Ubuntu ale nejakou nemeckou verzi coz je hruza a i kdyz jsem v Synapticu nainstaloval tu knihovnu pro cestinu, tak v Language Support tam stejne nejde dat, tak premejslim ze bych tam zas nainstaloval zpatky ten Kubuntu, ale nerad aby se mi stalo to samy, tak nevite nekdo prosim co se asi tak predtim mohlo stat?

    jo a v tom Ubuntu navic notas strasne topi a vetrak jede furt na bomby coz se mi taky nelibi
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    AQUARIUS: dík to je ono, zase umím další příkaz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam