• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    TUILE
    TUILE --- ---
    DANYSEK: luxus. diky moc.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TUILE: `ssh -tA login1@ip1 ssh -tA login2@IP2 sudo -u login3 /bin/bash`
    ...vysledkem zapisu je, ze mam bash na vzdaleny masine pusteny pod login3 (vynechanim sudo... se pusti bash)
    ...v zasade tech uvozovek netreba a proste se to zretezi. -A je agent-forwarding (pro pripad, ze neni pusten implicitne), -t vynucuje alokaci tty (teoreticky to projde i bez nich, zalezi na lokalnim prostredi).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TUILE: script v expectu by to resil
    TUILE
    TUILE --- ---
    prihlasuju se na servery pres jumpservy prikazem ssh. (ssh -t -l jmeno IP1 "ssh IP2")
    mam na to napsanej alias.

1rada bych do tohoto aliasu este pridala, aby se mi po prihlaseni na server spustil bash. lze to a nebo bych uz musela psat nejakej skript?

2rada bych napsala alias, kterej by me pak rovnou prepl na jinyho usera (sudo). lze to a nebo bych na to uz musela pouzit nejakej skript? (napadlo me pouzit &&sudo, ale to nefunguje)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM, KLEINZACH: Děkuji
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    jinak vetsinou bejvaj v lokacich jako:

/lib
    /usr/lib
    /usr/local/lib
    +64b varianty.

konfigurace linkeru kde ma hledat libky: /etc/ld.so.conf
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: Správce balíků? (např. synaptic)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Nevim kde se zeptat, tak to zkusim tady. Pri programovani v c/c++ jak zjistim jake knihovny jsou v systemu?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: nevidim duvod, proc by nemelo. Jestli nekde budes mit root s UUID a jinde root na device je myslim putna (ostatne to jde vyrobit v grub.cfg bez zmeny v /etc/default)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    DANYSEK: A funguje i kombinace, to znamena neco odkazovat pres UUID a neco natvrdo, pres cislo partitiony? Protoze, zbytek mi funguje ok.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: Mint vychazi z Ubuntu a to zas z Debianu a na debianu staci poeditovat /etc/default/grub => GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true a odkazovat "postaru" /dev/sdXX, pustit update-grub a maximalne prekontrolovat vysledny /boot/grub/grub.cfg zda obsahuje ty spravny zarizeni.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA: To by urcite slo, akorat se budu muset podivat, jak se to v tom Grub2 dela, jednicka mela ten kod rozhodne prehlednejsi..
    SUK
    SUK --- ---
    Zdravec,

jelikoz mi doslo misto na jednom disku a mel jsem pomerne hodne mista na druhym, chtel jsem udelat nejakej "chytrej overlay" a mit jednu slozku s muzikou rozdelenou na dvou partitions (bez pouziti LVM, raidu a jinych veci). Tak jsem nasel "aufs" a myslel jsem, ze mi to poskytne presne to co potrebuju - tedy nejakej uchylnej mount /part1/music:/part2/music /mixed/music a budu si vsechno kopirovat do /mixed/music a ono, az to zaplni jeden oddil, tak zacne vyplnovat dalsi. Coz se nestalo.

Taky ale nefunguje, ze mam v /part1/music/Banda/{Album1,Album2,Album3} a v /part2/music/Album4 a v /mixed/music/Banda/Album{1..4}.

Bud jsem to tedy pochopil spatne nebo nakonfiguroval spatne - poradi nekdo, jak to udelat spravne, pripadne co jinyho pouzit?
    Debian stable (Wheezy), 7.7
    Dulezity radek v fstab:
    none /data/music aufs sum,br=/srv/music_raw/=rw:/raw_data/music=rw 0 0

Diky za tipy...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co vyhopit uuid a napsat tam natvrdo partition?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Takova divnost, potrebuju zkopirovat ext4 partion s Mintem a pouzivat ji, zavadec mam grub2. Mam 2 disky na kazdym tu jednu partionu s linuxem..

Problem, je ta kopie pri kopirovani pomoci Win utilit nebo gparted ma zkopirovana partion stejny UUID jako ta vychozi a zavadec, kdyz ma narizeno hledat na jinym HDD, tak moutne tu zkopirovanou partion namisto ty puvodni, ale zaroven, me uz nenecha premountovat tu druhou / pristoupit na tu druhou, dle gparted jsou obe namountovany - jako / , coz mi hlava nebere.

Zkousel jsem, pres live cd zmenit UUID ty druhy partiony - a pridat do ni pro grub menu novou polozku, ale pri bootu jsem se dostal do busyboxu s tim, ze nesedi uuii block devicu v /etc. Nicmene pak pri bootu do ty puvodni instance, se mi nastarovala automaticky oprava disku, 2x se restarnul komp a to stary UUID tam bylo zase zpatky.

Kdyz tu druhou zkopirovanou partition smazu, tak mi zavadec zavede korektne tu prvni instanci, takze ani v tom kodu grubu nebude nejaka bota, leda bug.

Otazka zni, je nejakej soft co tu partition zkopiruje korekne a pregeneruje to UUID i UUID v ramci /etc a ja nevim, kde jeste. Dle myho pokusovani problem neni ani v fstab, ten sem vycistil a chova se to stejne.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FIXUS: Tak ses nechal podvest
    FIXUS
    FIXUS --- ---
    AXTHEB:
    Já o ní v alze přišel, asi záleží na prodejci
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FIXUS: O zaruku neprijdes.
    FIXUS
    FIXUS --- ---
    P0CIN:
    Windows 8 má klíč přímo v BIOSu, takže ho můžeš úplně vymazat a pak se k němu třeba po roce zase vrátit (jako já), o licenci určitě nepřijdeš, maximálně o záruku
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    How to enable IP Forwarding in Linux - MDLog:/sysadmin
    http://www.ducea.com/2006/08/01/how-to-enable-ip-forwarding-in-linux/
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBORO: ipv4 forwarding povolit v jadru..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam