• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    PISKVOR: Dle cisel, ze Steam, ten uspech zas az tak zhavy neni 1.1%, ale pak samozrejme zase ne vsichni linuxari hrajou.

    Pokud nekdo mate pristup k nejakych statitistikama z serveru pro globalni aplikace, tak budete mit lepsi cisla, ale zase to bude ovlivneny tim taky web to je. Nejlepsi cisla ma predpokladam google diky vyhledavaci, ale tady zase muzeme argumentovat tim, ze ordoxoni linuri google velkyho bratra neradi a pouzivaji DuckDuckGo nebo neco takovyho.

    Dal se k tomu da rict, ze jednak tvy uzivatele tam mohou z prace chodit. Druhak, ja prilis nepokladam firemni korporatni machiny, kde clovek nema volbu a jede tam par aplikaci, ktery jsou podporovany, a boji se delat veci, aby neco nerozbil, jako uplne validni zvorek. Prave proto se mi libi distrowatch kam chodi poweruseri, ktery skutecne resi a hledaji to pro sebe nejlepsi a neboji se experimentovat.. reprezantavni vzorek to samozrejme neni, ale pro me jsou cisla od tyhle skupiny lidi jeste zajimavejsi nez ty prumerny.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: A mimochodem, nehlasoval jsem v anketach, a na distrowatchi jsem nebyl leta - uzivatele tech pracovnich stanic, ktere spravuju, pravdepodobne ani netusi o existenci nejakeho DW. Jinymi slovy, nepocitaji se - funguje to, tudiz to neni videt, tudiz to neexistuje, tudiz Linux je v pruseru. Riiiight. Lepsi cisla nemam - ale mozna by se dala dohledat pres jednotlive distribuce...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RUTHAN: Dle anket, ktere vyplnuje...kdo? Uzivatele, kteri radi meni distribuce. "Vsichni ostatni pouzivaji metodologicky nevalidni zdroj, coz tomu, abrakadabra, propujcuje validitu." Obdobne asi toto: jdi se podivat do nyxiho auditka k anketam, a pokud to vezmes za repre vzorek populace CR, budes se pak velmi divit, ze se ti to uplne lisi od reality.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    COMATORY: Pokud byses hodne bal, tak muzes proste disk po dobu instalace odpojit, zakazat v Bliosu, ja to obcas delam, kdyz experimentuju s necim divocejsim, jako ted s ConsoleOS (komercni Android x86 pokus) / SteamOS / MacOS, prvni 2 jsou tak chytre vymysleny, ze pri instalaci vymazou celej cilovej disk.

    Pak je jeste mozny "instalovat" pomoci toolu jako je unetbootin a Yumi, Sardu, ImageWrite etc.., ktery ti proste jen hodi image na flashku ve woknech a na puvodnim disku to nic nedela. Jedina komplikace je, ze na ty flashce budes pak mit jen live distribuci (jako instalaci boot dvd) nebo si musis nekde sehnat hotovej predpripravenej nainstalovanej USB image.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA: Jak mas rozjety nejaky 3D na ty gamesy? Me to ve virtualboxu jede pomalu na ty virtualizovany graficky karte.

    PISKVOR: Problem je, ze se to pouziva v ramci konferenci, prezentaci a podle me se tomu docela verit da jako representativnimu vzorku, jinak pokud mate lepsi cisla rad se podivam.

    GILHAD: V tom mas pravdu, ale jak jsem psal, podle v tom odraz reality bude. Vzhledem k tomu, ze dle anket uzivatele pomerne casto meni distribuce a takovy poweruseri tam urcite chodi a tihle lidi pak zase tem mene resicim lidem kolem sebe doporucujou co nainstalovat.

    ------
    Mac OS boot from grub
    Jinak jsem nahodil, uz ten MacOS z partiotiony, kdyby nekdo potreboval, kod viz nize (pro mbr disk nahradte ty gpt veci a replacnete cislo disku/partice). Nasel nakonec i clover boot cd, chameleon boot cd, tu partition vubec nenaslo. Pak jsem zjistit, ze ty partition tooly, ktery jsem pouzival skutecne nefungovaly ok, nainstalovanej paragon pod woknama, delal neco spatne, asi pri resizu partitiony, minitool zklamal, easeUS taky, nakonec fungovalo Paragon HDD boot cedecko s WinPE.

    menuentry 'Macik 10.9 ' {
    insmod hfsplus
    insmod part_gpt
    set root='(hd0,gpt2)'
    search --file --set=root /boot
    multiboot /boot
    }
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    COMATORY: aha. potom je řešení snadné. prostě libovolnou distribuci nainstaluješ na flashku a v biosu nastavíš bootování z ní. samozřejmě musíš nastavit při formátování flag. flashka pak má ten MBR na sobě a na vnitřním disku není nic.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Doufam ze uz posledni problem - cim by to mohlo bejt ze mi ten cubeboard uklada na flasku 100KB/s ... at nastavim co nastavim tak hovno a na kompu mi zapisuje fleska 6-8MB - pri koprovani filmu
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    on ten duvod proc sem si vybral Fedoru je hlavne ten, ze jsem byl ujistenej ze to jde bez problemu instalovat na externi flash disk bez toho aby se neco zapisovalo do MBR.
    ja bych klidne rad nainstaloval ten Mint nebo Debian, ale trochu se te instalace bojim ze mi tam zavede nejakej bootloader a kdyz pak tu flashku odpojim, nebude to bootovat do OS X. U te Fedory se nic takoveho neresi (resp nejaky bootloader se ukaze ale jen kdyz pri bootu vyberu Altem/Opt Fedoru, pak teprve naskoci ten bootloader, asi GRUB nevim...)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: No, mam pod palcem prez 500 linuxovych masin, rada z nich bezi leta letouci a zadna z nich na tom distrowatch nefiguruje. IMHO prez distrowatch spis prochazeji lide, kteri premysleji "ktery linux si tento tyden/mesic zkusim", nez nejaci vetsi uzivatele a podle toho take vypadaji ty statistiky - spis nez na rozsireni linuxu vypovidaji o tom, co zkouseji lide, kteri hledaji nejakou novou distribuci
    PUPU
    PUPU --- ---
    COMATORY: rpmfusion je externi repozitar. da se vcelku ocekavat, ze baliky v nem umistene budou take v nem. doporucuji jej tedy pridat cely a pouzit yum, respektive pokud chces offline instalaci, pak neco jako 'yumdownloader'. jinak Fedora je distribuce, se kterou se musis prat - jsou tam opravdu hodne nove veci a to vcetne konceptu, ktere se jinde objevi az vyrazne pozdeji. navic ma pomerne kratky lifespan. rozhodne to tedy neni prostredi typu 'nainstaluju a budu dalsi tri roky fungovat'
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RUTHAN: Tys to ani nečet, viď? Hint: "a light-hearted way of measuring the popularity of Linux distributions and other free operating systems among the visitors of this website." Vyvozovat z toho cokoli dalšího ("rozšíření jednotlivých linuxů") je takové...novinkovské. Ale co už, je silvestr, nuda, zatrollit je třeba.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    CHOROBA: "jinak jio, prijde mi ze linux de tak trochu doprdele"
    Asi jako všechno, co se zpopularizuje a rozšíří mezi masy. Masy jsou (bohužel) debil, tak se tomu musí OS přizpůsobit. Nicméně se to naštěstí týká jen některých konkrétních dister.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    COMATORY: na vyvoj mam debian bez x windows ve virtualu
    RUTHAN: ten android x86 ma taky spousta lidi ve virtualu, navic se v nom daj parit gamesy :)))
    jinak jio, prijde mi ze linux de tak trochu doprdele
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    COMATORY: Mint je odvozenej z Ubuntu a to zase z Debilianu, nicmene cca 3 roky dozadu tam prisli s uchylnym defaulnim GUI-Unity, ktery sice muzes nahradit jinym, ale ve vanila verzi je ten Mint lepsi.

    Tady mas video (prvni na ktery jsem narazil), kde jsou videt 2 obe podporovany graficky rozhrani, mezi kterejma si muzes vybrat - stahnes is podle toho image:
    Review - Linux Mint 17 "Qiana" (Cinnamon and MATE)
    https://www.youtube.com/watch?v=bdYF_R6Ulh8


    Jinak tady mas nejaky pomerny a pochybny statisticky o tom jak jsou jednotlivy linuxy rozsireny:
    DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.
    http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity
    vzhledem k tomu, pokud v linuxu chces neco nedefault, tak musis googlit a nyxovat, tak doporucuju neco nahore :) - http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity . Mistni admini fanboyove ze zkreslenim pohledem na realitu, me za to nebudou mit radi, ale s Linuxem to asi nebude dobry, kdyz uz na 13 miste je Android-x86, ktery patla jeden clovek po vecerech a je to primarne OS pro tablety a founy :)
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    RUTHAN: a co Ubuntu? nemam s tim moc zkusenosti ale prijde mi ze je to takove nejrozsirenejsi ...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    COMATORY: Co si zkousel na ten partitioning, zkousel si gparted? Jinak pri instalaci OS mas vetsinou nejakou volbu, jak chces ty oddily udelat a na Linux v pohode staci 1, pokud ti to bude rvat, ze to chce jeste swap, tak na to kasli. Swap si pozdejc muzes udelat do souboru, jako ve Woknech.

    Jinak i wokna umi s utilitou cist Linux extX filesystem a i tam zapisovat, osobne doporucuju paragon EXT soft, kterej je porad zadarmo.
    Co se tyce tech flashek, tam je problem, ze standartni wokeni drive umi na USB zarizeni pracovat jen s prvnim oddilem a ostatni oddily ignoruje, sice je muzes upravovat v nejaky partition softech, ale jinak s nimi pracovat moc nejde.

    Co se tyce linuxu, zkus Mint, dle distro watche je to porad jednicka, je to prijemne Woknoidni a zamereny na skutecny user stories, jedinej velkej problem s tim je - ze to nema rozumny auto upgradovani, instalace novy verze je proste voprus.
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    ok kaslu na Fedoru teda... co doporucujete? potrebuju to vicemene jen na programovani a testovani. mam macbook pro retina (15") s nVidia grafarnou (plus Intel Iris).
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Netusite tady nekdo jak do Grubu2 pridat MacOS (10.10) na GPT disku, kdyz neni na samostatnym diskum (to umim) - tam staci ho jen nasmerovat na MBR nacte kod a jede? V diskuzicich sem nasel spoustu lisicich se navodu, ale nejak se mi nezadarilo.
    Teoreticky muze byt v haji i ta ta HFS partiona, kterou jsem clonoval z jinyho disku (Paragon kram), kterej bych pak rad odpojit z nej to beha.
    Mam problem najit i nejaky Mac compatible CD, se zavadecem, ktery by tu partitionu nasel - proste chameleon ci clover, chrimera boot cd, pro tyhle pripady.
    Pri nabehu Mac OS z toho samostatnyho disku sice Chameleona mam, ale najde jen nejaky oddily a zrovna tyhle patri mezi ty nefunkcni, ale nejsou jediny ne najde to i nektery Linuxy, ktery z grubu fungujou.

    Pak bych mel jeste druhej dotaz k Grubu2, na jinym kompu, se setkal se nekdo s tim, ze by mu nechtel grub nahodit OS, kterej je daleko od zacatku disku? Zkousel jsem nahazovat OpenSosaka(suse) a SteamOS, naistalovany nekde za 2.5 TB markem.., grub je najede, ale pak pri bootu dostanu - uknow filesystem error - je tam ext4 a kdyz ty oddily byly na disku jinde, tak to jelo, naclonovany jsou s nejvetsi pravdepodobnosti ok (pomoci osvedcenych toolu a z jinych OS data na tech oddilech prectu ok). Nazacatku disku toho GPT disku mam ten bios_boot_flag mini 128 MB gpt oddil - bez toho odmita - Boot repair cd vubec grub2 nainstalovat - abych vyloucil nejaky komplikace, tak jsem v ramci testovani tohohle mel pripojenej jen 1 disk.
    Kdysi si pamatuju, ze Wokna odmitaly bootovat dale nez na prvnich 32 GB respektive 128 GB disku, ale myslel jsem si, ze tohle uz je tak 8 let zpatky. Chipset intel Z68 (2011), BLIOS nejnovejsi -ale neni EFI, protoze ten pro tu moji desku vydali jen v beta kvalite (nejdou USB3 interni a odmitaj to fixnout).
    Grubensexu zdar.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    PELDA: takhle od boku bych rek, ze s tim bud nemusis delat nic a cekej proste na dalsi release, nebo to v tom confu zakomentuj. Nebo to klidne zkopiruj do googlu;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    COMATORY: ja nevim. cokoliv redhat based je pro me pain in ass.
    PELDA
    PELDA --- ---
    Upgradoval jsem Ubuntu na 14.04, vsechno zdase funguje, ale pri restartu Apache hazi tuto hlasku

    AH00548: NameVirtualHost has no effect and will be removed in the next release /etc/apache2/ports.conf:8

    co s tim?

    diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam