• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GRIGORIJ: proto sem se ptal co se deje kdyz to pustis v konzoli, screen je dobrej nastroj.
    me osobne vydesil ten teamviewer, toho bych se bal.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GRIGORIJ: kazdopadne hrozne moc dekuji za vsechny rady! (kdyby to nekoho zajimalo, tak jde o analyzy vzorku od pacientu s leukemiemi a dalsimi poruchami krvetvorby (nebo s podezrenim na to))
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    VYHULENY_UFO: nevim. Ten kod, ktery na tom bezi je skript v Rku, ktery vola bashove skripty (a take dela neco sam a vola balicky, ktere maji casti napsane v cecku atd) a ty bashove skripty volaji veci napsane v pythonu/perlu/cecku/... I.E. veci, ktere mohou byt spatne je spousta a drtivou vetsinu jsem nepsal ja.
    Tenhle run bezel bez problemu od soboty, zanalyzoval 15 vzorku, ktere se nijak nelisi od toho, na kterem spadnul. Muzu jen odhadovat, ze spadnul behem behu awk (a minule behem neceho uplne jineho; neceho co ted rozhodne nebezelo).
    Tim chci rict, ze kdyz to pustim jen v konzoli, tak to minalne par dnu nebude nejspis zadny rozdil.
    Hledam proste zpusob, jak zjistit, jestli je problem na strane sw nebo hw.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GRIGORIJ: a stane se to, kdy vypnes xwindows, nechas jenom textovou konzoli, prihlasis se sshackem a udela operaci se soubory?
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    VYHULENY_UFO: no ja jsem nemocnej a doma; pocitac je v praci. Takze ano mam ho pustenej. Nicmene, kdyz jsem problem s restartem zminoval minule, tak teamviewer pusteny nebyl... Jinak myslim, ze s wine mas pravdu - vypada to wineoidne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja teda teamviewer pod linuxem nepouzivam, ale neni ona linuxova verze nahodou normani windowsi, ale s nejakym upravenym wine?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GRIGORIJ: uz sem si ty fajly vytahnul, nic o problemech s diskem ci pameti.. ale podeziral bych grafiku...

    zeptam se blbe, ale ty mas pustenej teamviewer v tom linuxu, kdyz to pada?
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    VYHULENY_UFO: tar -zcvf log.gz log/ (pricemz log/ vzniknul cp -R /var/log .)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GRIGORIJ: jo jen pro upresneni - k tomu restaru dojde (podle me) nezavisle na grafice - bezi proste kod, ktery analyzoval bez problemu radu vzorku (v tomhle pripade 15; principialne stejnych - kazdy vzorek = 2 "velke" textove soubory) predtim a najednou se uprostred dalsiho vzorku pocitac restartuje (minule k restartum doslo v jine casti analyzy;prubezne jsem koukal na obsazeni pameti, ale porad bylo mista dost; koukam na to pres teamviewer, nevim jestli to muze souviset)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GRIGORIJ: to je divnej soubor, nejakej export?
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    VYHULENY_UFO,MRDAC_BEDEN:
    nojo nvidia... co to tam sakra dela? - grafika je tam ati radeon (jen jako zobrazovadlo; tenhle procesor vestavenou grafiku nema). Dik, toho jsem si vubec nevsiml, ale podle vseho to resilo nvidia az po restartu...

    var/log/ prikladam



    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO:
    imho by mozna nebylo spatny prilozit i fajly /var/log/Xorg.0.log a .xsession-errors
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GRIGORIJ:
    vidim dobre? nvidia???

    Jan 14 22:30:51 vidofnir kernel: [ 17.025284] init: nvidia-prime main process (1032) terminated with status 1

    nvidia-prime, at je to co je to, smrdi to hratky s ovladaci ke grafarne nvidia a pokusy o uchozeni nvidia optimus .. prepinani grafaren..

    jaka je ta druha? intel?

    ale jestli ti to pada, tak za to muze tohle... nvidia..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RUTHAN:
    ad 1) no vlastni... nevlastni, jen vyviji na dostupnych technologiich a vraci komunite, diky licencim. pokud to chapu dobre :)

    Android Developers
    https://source.android.com/index.html

    ad 2) holt doba, pomatuju casy, kdy se lidi cilili, ze microsoft ma podchyceny vsechny osobni pocitace a ze je problem koupit komp bez os, coz je dodneska :P akorat proste ms nezvladl prichod tabletu, vzpomen si na prichod internetu a jejich ie. co bude dal s googlem, tezko predikovat, je dost pravdepodobny, ze prijde nekdo dalsi...

    ad 3) vybiras si podle toho, k cemu tablet budes potrebovat, zejo.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    GRIGORIJ: to co zacina na case 22:30:41 je bezne bootovani systemu. Teto udalosti v logu nic nepredchazi. Vypada to, jako by z niceho nic doslo k "tvrdemu resetu". Projdi i ostatni logy v /var/log/ napr. messages, kernel apodobne, pripadne je sem posli
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GRIGORIJ: tak jsem tu znovu se stejnym problemem - byl byste nekdo ochotny podivat se na ten syslog (prikladam) - neco zleho se stalo patrne v Jan 14 22:30:41... ale prehrivanim procesoru to nebude. Nejsem z toho prilis moudry a moc by mi pomohlo, kdyby se na to nekdo moudry podival. Diky moc!



    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Jak bys nasel nize v diskuzi, prijde mi, ze Android je nejrychleji se rozvijici OS dneska, ktery pravdepodobne vsechny ostatni distribuce prejede casem i na desktopech, ale samozrejme ma to dve nevyhody.
    1) Jednak ho vlastni velky firemni moloch, coz se v budoucnu mozne ukazat jako velka nevyhoda.
    2) Konkurence je pro trh vzdycky dobra, android ji v soucasnem tabletove linuxu rozhodne nema.
    3) Pro ne-android linux, existuje spousta zajimavyho softu, ktery na Androidu neni a rad bych ho videl na x86 tabletech a jeste radsi na tech s arm.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    DANYSEK: Nejsem urcite reprezantativni vzorek, ale jako priklad jsem myslim validni. Pouzivam Linux, Wokna, MacOS, to posledni teda hlavne z donuceni (bez Xcodu na prkno(iPad) nic deployovat porad nejde), a pokud necemu z toho fandim, tak je prave Linux, ale moje povaha je proste takova, ze to neznamena, ze budu zamlcovat, to co povazuju za jeho nevyhody.

    Jinak to co pises je ok, ale nemyslim si, ze by to primo vylucovalo neco co z toho co jsem psal ja, ze by slo o nejakou kontratezi.
    Mozna poweruser neni ten spravnej nazev, ale momentalne me, zadnej lepsi nenapada, ani nemam pocit, ze by se v literature pro tohle nejaky konkretni nazev pouzival. Poweruser v pojeti toho jsme se snazil rict, neni odvisly od nejakyho skillu, jako spis miry pozadavku, jak moc clovek pozaduje od OS a SW. Paradoxne cim vetsi skillset clovek ma, tak s o tom mensim setem nastroju si dokaze vystacit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RUTHAN: vzdyt to je v poradku, ze rozhodujou kravataci a jinak kreativni lidi, ktery se rozhodnou vyuzivat platforem (dnes oblibene startupy). bezna evoluce, i ten internet si ji prosel. google ma peknou historii a bitcoin ma technologicky taky dobre naslaplo...

    a zeptam se blbe, tablety s androidem ti nevoni?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Dobre, ale resime tu ted hlavne desktopy, ze android vyhral tu snad nikdo nepochybuje.

    Ale kdyz jsme u toho, vam neprijde jako fail, ze se tak dlouho ceka na slusnej arm linux pro tablety, uz x let ctu, ze ubuntu touch konecne umi tohle a tohle, ale porad to jeste neni velku.

    Jinak ano, mezi vyvojari je urcite zastoupeno vice uzivatelu linuxu nez mezi beznymi uzivateli, ale uz je druha vec, jestli jsou vyvojari ti, kteri rozhoduji pro jaky platformy se bude soft psat. Casto to rozhoduje nejaky businessak nad nimi a ten se dival na kolac zastoupeni na trhu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: to chces mozna ty :) nezanasej do diskuzi sve osobni potreby jako obecne potreby power-usera...
    Pres 12 let mam jako primarni OS Debian, na desktopu dlouhobe funguju na sidovi bez zasadnejsich problemu (nic stylem, ze bych puldne opravoval pocitac). A to obcas z ruznych duvodu mam nektere baliky i z experimental vetve; na nektere aplikace rozumne externi repozitare. Vse co potrebuju tam dostanu pres apt-get. Meles nesmysly ;-) Nejsem developer, povazuji se za admina, ale par drobnych patchu i v kernelu mam - a vazne jsem na to nejaky PSpad++ nepotreboval (a ne, nejsem sebemrskac, co bezne pouziva vi - kdyz nemusi...). Doufam, ze to je pro tebe dostatecne "power" :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RUTHAN: vyvojari linuxu maji pekny podil na trhu, nezapomen ze linux je v kazdym telefonu s androidem, v televizich, fotacich, acespointen, fakt vsude okolo...

    jina vec je uzivatelska podpora a to co potrebuje uzivatel, je jasny, ze operacni system vzdycky volis podle potreby. navic se dneska rozlisuje cilovej sektor, tablety a telefony a interaktivni televize...

    navic je potreba rozlisit domaci uzivani a pak to firemni/korporatni. co se tyce windowsu v domene, bezny uzivatele orezes domenovejma policies a vetsina bezne pouzivaneho softu je vyladena stabilni (office, fotosousty, nera, total komandery), na postu mas antiviry, antispemy a vetsina provozu jde skrz proxy brany, takze http/ftp/pop3/smtp provoz je hlidanej za behu, tak rikajic zejo :P

    v tomhle prostredi jsou windowsy uplne v pohode.

    jina kategorie jsou domaci bastlici a instalatori vseho moznyho stazenyho z netu, zvlaste pokud je u toho napsano warez, appz, gamez, crazkz atd... zejo :P


    ja uz jedu pres deset let gentoo, windows mam virtualizovany vmware, mame licence ve firme jak na servery, tak na workstastions.. wine vyjmecne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam