• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: na otestovani staci z prikazove radky znovu natahnout prislusny kernelovy modul (viz man modprobe), modul se jak patrno z drivejsich diskuzi jmenuje sundance ;) Na ladeni vic nepotrebujes - pokud to chces mit trvale, pak viz viz man modprobe.d. Pripadne sa opitaj sveho guru :) Na diagnostiku by melo stacit rucni zavedeni s debug. Obecna rada je pouzit novejsi kernel (3.13 uz nejnovejsi fakt neni).
    ROMANICAK: to tvrdis ty. Muzu tvrdit opak :) Aktualne prodavany HW "made in China" ma casto k sobe win SW tragicke urovne... :) Treba lacine TV tunery trpi i na Windows problemy, ktere popisujes.
    Ono kdyz se na to podivas do hloubky, tak zjistis, ze u spousty zarizeni je ten samy obvod, ktery se ale pokazde hlasi do systemu jinak. Jenze zatimco na linuxu staci pripsat jeden radek do zdrojaku prislusneho driveru, na windows to v lepsim pripade musis do .inf souboru psat nekolikrat - pokud to neni zadratovane v binarce.
    SUK: a zkousel nekdo ten patch skutecne submitnout ? :) Jedna vec to je hodit si to na nejaky svuj webik... ale tudy cesta do jadra nevede. Zrovna patche tohoto typu obvykle prochazi celkem hladce...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANICAK: a byl si jistej tim, ze se ten interface skutecne jmenuje eth??

    ono problehlo totiz par zmen..,.

    PredictableNetworkInterfaceNames
    http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANICAK: A už jsme tady, posouváme branky, aby nám to dobře vyšlo: "Win8 is No True Scotsman!" Za mě jasný, sbohem.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MRDAC_BEDEN:
    Zkusim, myslim ze jsme to zkouseli i vcera a nepomohlo to.

    DANYSEK:
    Jak ten parametr a kde mam nastavit? Klikaci to predpokladam nebude, to bych chtel v 21 stoleti moc...takze budu asi nekde editovat nejakej textak a nebo to udelam nejakym prikazem?

    DANYSEK:
    OK, to muzes, celkem bych se vsadil (podle poctu kompu co mi uz proslo rukama, a ze jich peknejch par stovek bylo), ze pravdepodobnost, ze takova situace nastane, je mnohem mensi na Win nez na Linuxu. Tedy za predpokladu, ze kupujes aktualne prodavany komponenty a zprovoznujes je na aktualnim systemu (coz jsou ted jeste porad Win7, Win8 se moc neujaly, ale i ty bych akceptoval, kazdopadne u produktu musi byt napsano v eshopu pod cim pojede)

    ip l nebo ip a zkusim taky...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANICAK: intel/hp. on imho intel ma v linuxu nejlepsi podporu, protoze je velmi vstricny ke komunite a zpristupnuje informace o svym hw. napriklad podle me, nejlepsi ovladace pro graficky karty jsou ovladace pro intel gpu...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANICAK: Ho ho ho, you so funny.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: OK, az budu mit priste problem s ovladacem na Win, predhodim ti to se stopkama a kamerou v ruce a predvedes nam tu rychlost reseni, ano...? :)
    MRDAC_BEDEN: pak je lepsi "ip l" (nebo "ip a") :)
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    DANYSEK: ifconfig bez parametru ti nezobrazi rozhrani bez prirazene IP adresy, proto jsem zvolil tento zpusob
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Ja to chapu, jen jsem tim chtel rict, ze u windows tyhle problemy bud nejsou, nebo jsou velmi rychle resitelny, nebo jsou velmi jednoduse a rychle rozpoznatelny. V Linuxu ne a pokazde prestec pulku internetu, nez se utvrdis v tom, ze to fakt nepujde.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    pripadne i ten sundance ovladac ma parametr debug s hodnotou 0-5, ktery bude do dmesg s vyssim cislem ukecanejsi...
    MRDAC_BEDEN: `ifconfig` bez parametru je mozna rychlejsi... ono ty mrdky co zminujes maj skvely napad v podobe jejich prejmenovavani :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VYHULENY_UFO:
    Tak prvni rada byla ten Realtek, Frodo mi vcera (potom co se to nepovedlo) radil nejakej Intel za litr - coz prevysuje cenu zbytku PC. Ale on je zvyklej na serverovy reseni, tagze chapu jeho rozmlsanost. co bys poradil ty?

    Mozna rovnou napisu na co ji chci...Potrebuju diagnostickej nastroj, kterej vrznu mezi Growduino a zbytek site a pomoci kteryho zjistim proc mi Growduino odpadne a pouze pinga. Viz tady popis problemu:
    [ ROMANICAK @ MAX/MSP/JITTER | PURE-DATA | PROCESSING | VVVV | + ARDUINO.. ]

    Mam Arduino Mega 2560, na nem EthernetShield Wiznet5100, Ubuntu 14.04
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ROMANICAK: nicmene jeste nez tuhle vyhodis zkus nasledujici:

    dmesg | grep eth

    a dale vyzkousej:
    ifconfig eth0
    ifconfig eth1
    ifconfig eth2
    ifconfig eth3

    Problem totiz nemusi byt ani v sitovce, ani v ovladaci, ale v mrdkach typu NetworkManager, udev, systemd apod
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: tys ocividne fakt nepochopil, ze problemy spojene s vyberem HW mas obecne bez ohledu na konkretni operacni system :) Kazdej problem je resitelnej... je otazka, zda jej resit chces - vetsinou vyjde levneji si koupit o par kacek drazsi HW co funguje, nez zabit hodiny resenim zbytecnych problemu s rozbehavanim exotickeho (byt lacineho) HW. Cas jsou taky penize ;-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MRDAC_BEDEN:
    MRDAC_BEDEN:
    Ha, ja to kupoval na CZC a tam to ma uplne ten samej obrazek, jako ta 3200, takze me vubec nenapadlo, ze tam bude jinej chip! Nicmene kdyz to ted vidim na Google, tak jo...asi to zkusim. I kdyz cenove je to porad mrdkoHW :-)

    DANYSEK:
    Tak to uz jsi pekne vycvicenej z toho Linuxu, ze pred koupi musis prolizt pulku netu, jestli nahodou s tim co sis vybral neni nejakej problem, kterej by zrovna u tebe se mohl projevit a zrovna u tebe byl nakonec neresitelnej :-)

    CHOROBA:
    Budes tu samou blbost opakovat i u toho Realteku za 109,- pokud bude fungovat? Protoze obe ty karty jsou MAC+PHY, nejsem si jistej, jestli v nich je vubec nejakej rozdil. A kolik musi minimalne stat sitovka, aby byla OK? Integrovany Realtek/Dlink/Marvel (v ty samy cene vzhledem k vyrobnim nakladun na chip) jsou podle tebe v poho?

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANICAK: ja bych se hlavne na sitovky za 60kc z vysoka vysral. to smrdi kvalitnim hardwarem.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANYSEK: no jasny, pustis torrent a upeces procak ;D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: ...redukce mezi PCI(e) a RJ45 :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    sitovka za 99,- ;))))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: nez jdu cokoliv koupit, tak se prave na tom internetu podivam, jestli s tim jini nemaji treba problem... jak uz padlo od RATTKINa, spousta ovladacu na "beznem hardware" stoji za prd i na Windows. A i u toho noveho... Ten HW ti taky poradil Frodo? :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANICAK: Don't get me started, jak jsme takhle zprovozňovali wifi dongl. Výrobec to prej podporuje, vobrázek tam je, ledka se rozsvítí - a hovno. Teda v linuxu to jelo, v sedmičkách vedle taky, ale ty vosmičky ne a ne a ne. Z toho jasně plyne, že podpora HW ve Windows sucks (skryté titulky: to byl sarkasmus).
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ROMANICAK: vyrobci mrdko hardware, coz sitovka za 99 Kc je, Linux ignoruji. Proto je potreba vzdy nejdriv Googlit, potom nakupovat. Plati to pro temer vsechny komponenty
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    o 10 korun drazsi TF-3239DL ma "standardni" cip Realtek 8139D - s kterym samozrejme byli kdysi taky problemy, ale dnes uz proste funguje
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Ale kazdopadne...pokud mas chvili casu, muzes se o to pokusit sam, klidne si te privezu domu, udelam ti dobry kafe a az to zprovoznis, zase te odvezu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam