• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VYHULENY_UFO:
    GUI je pro BFU, jako jsem ja a pro ktery je tohle auditko (pro ty ktery at uz z jakyhokoliv duvodu potrebujou pouzit nebo dokonce prejit na Linux) TO NEJDULEZITEJSI. To, ze ma Linux megamocnej prikazovej radek je z pohledu zkusenejch useru nebo adminu prave megamoc precenovana zalezitost. A podle myho nazoru je to taky duvod, proc na desktopech pro domaci pouziti proste Linux neni rozsirenej ani presto, ze je zadarmo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANICAK: gui, to nejmene dulezite v unixovych systemech...
    uz chapu oblibenost omalovanek typu windows ci apple ios :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: ale nic, jen nova varka huleni... :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    eee...coze? :-D
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    CHOROBA:
    VYHULENY_UFO:
    Mluvim o tom ovladacim GUI samozrejme. Mno uz toho necham.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANICAK: vsak taky co chces na iptables dotahovat dokonce. plus navic na mikrotiku nepotrebujes xwindows ani openoffice, takze uplne postaci, kdyz ten linux obslouzi hardware, coz dela stejne dobre jako na desktopu..

    diky, ale srovnaval si jabka s citronama :P
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROMANICAK: :D a este ke vsemu si v mikrotik linuxu muzes pustit linux!
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    RATTKIN:
    SUK:
    CHOROBA:
    Linux na MikroTiku je skvelej, nekdo to tam dotahl do konce a neni potreba s tim nic dalsiho delat. Funguje to jak ma. Coz se o desktopu rict neda.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mikrotik je strasna sracka, je v tom linux
    SUK
    SUK --- ---
    RATTKIN: No a to pockej, az zjisti, na cem je zalozenej RouterOS :D
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    už vidím mikrotik diskuzi, kde se místní chudáci dozví, jak je mikrotik špatnej ;)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Nakonec se to pokousim resit opomoci zapujcenyho MikroTiku, akorat neumim nastavit neco spravne...ale to uz sem asi nepatri.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Hlavne sundance je sracka kterou dela nekolik fabrik a kazda jinak chybne, takze i kdyz koupis dve 'stejny' sitovky tak se muze stat ze jedna pojede a druha ne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: vyskoci chybova hlaska? vazne vzdycky? :) Tatovi jsem tuhle prepojil USB mys z jednoho USB portu (kde fungovala) na druhy (kde mys nesla) a nevyskocilo nikde nic... ve spravci zarizeni se objevil akorat vykricnicek nad prepojenym zarizenim.... ale tam se taky musis proklikat, SAMO nevyskocilo rozhodne nic a proste to nefungovalo :) A to byl blbej HID device, u kteryho by clovek cekal, ze pri prepojeni z jednoho USB na druhej to prece musi fungovat a nemuze se tim rozbit... inu Windows :D

    ROMANICAK: rtl8139 je narozdil od sundance ponekud... rozsirenejsi :) Maximalne muzes koupit neco, kde bude nejaky podivny VID:DID, ktery jeste nebude ovladac znat...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    "je predevsim gigova" - coz ja vlastne vubec nepotrebuju, jde mi o Arduino/Wiznet5100. On ten rtl8139d taky neni nejnovejsi, ale snad to bude lepsi teda.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Jj, to ja vim. Od vcerejska, po x hodinach zkouseni a zjistovani kde je problem. Protoze se to od zacatku tvarilo jakoze OK v systemu. Zatimco na tech Win to proste nenainstalujes, vyskoci ti chybova hlaska a po 30 sekundach vis co mas hledat.

    Kuciiii ja myslim ze jsem ten problem uz popsal celkem jasne. Ale kdo nechce, nevidi. Presvedcovat vas nechci, zkusim co jste mi poradili a timto za to dekuju. Uvidime, co se bude dit dal.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: Linkovana inteli sitovka je predevsim gigova, narozdil od toho TPLink bazmeku. Stovkovy dnes malokdo vyrabi - jde s klidem rict, zes fakticky koupil vcelku archaicky HW, byt "nove" na eshopu. Ze existuje nejaky sundance driver jsem zjistil taky az dneska a ze mi proslo rukama taky uz kdeco.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DANYSEK:
    Danny co si budeme nalhavat, ta Inteli sitovka ma vyrobni cenu nekde uplne jinde, nez za kolik se prodava. Platis hlavne za znacku, nejen za tu kvalitu. Zajimavy zjisteni bude, jestli ta za 109,- s RTL bude OK, to fakt nevim co na to tady reknete...koupil sis levnej sunt ale mas zrovna stesti..? Asi tak, ze jo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROMANICAK: "nepripadala mi nicim extra" ...no jo, to je ta dojmologie :) Koupim ausus, ale na hovno je Linux.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AXTHEB:
    Jak jsem psal, obcas se to taky stane. Na Linuxu se mi to stava mnohem casteji, v podstate skoro v kazdym compu mam/mel jsem nejakej takovej problem.

    DANYSEK:
    Mozna vetsinu jo, ja jsem chtel nejakou levnou a nepripadala mi nicim extra. Ale asi je :-) flejm jsi z toho udelal az ty: DANYSEK: ...nechces jit jinam?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: A nebo taky neni, mam doma usbckovou wifi co v linuxu beha PnP a pod oknama sem ji nerozbehl, i kdyz mela wokna nakresleny na krabicce. Ovladace od vyrobce nepomuzou. Windows sou nahovno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam