• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    COMMANDER: Upřesním, že neděláš oddíly dva, ale tři.
    / mám obsazeno 10G, ale chce to oddíl 15-20G aby bylo dočasné místo na instalace a aktualizace.
    /swap přibližně dvojnásobek RAM
    /home zbytek (ostatně máš k dispozici na data i těch 900G)

    Těch 50G rozdělíš na tři části, naformátuješ (/swap=Linux-swap, / a /home nejspíš= ext4)
    Spustíš instalaci, přidělíš oddíly a dál je to stejné.
    Zda budeš těch 900G používat jako externí disk, nebo je později připojíš můžeš rozhodnout kdykoliv později.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    ne, jako neptáš se blbě
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, upřímě řečeno jsem asi nebyl tak důslednej v googlení, jak se to na internetový IT fórum sluší, to uznávám ,)
    prtošel jsem si jen easy příručku http://www.linuxmint.com/documentation/user-guide/MATE/czech_10.0.pdf a doufal, že mě tu někdo nasměruje, což se vlastně stalo..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMMANDER: zeptam se blbe jeste, on mint nema nejaky wiki... google mi vyhodi tohle i s obrazky:

    http://www.linuxbsdos.com/2014/07/02/manual-disk-partitioning-guide-for-linux-mint-17-kde/
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    PUNKREASS: jojo, tohle bude potřeba asi udělat.. no zkusím to "nějak", díky ,)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMMANDER: musis si tam nastavit u nich jeste mount point a typ filesystemu. pokud je mint postavenej na debian/ubuntu, melo by to bejt defakto klikaci rozhrani a zadnej fdisk.
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    VYHULENY_UFO:
    ad zálohování, není to ani měsíc, co jsem se přesvědčil, že zálohuji správně, takže tady ok
    jde o to, abych nemusel zase znovu kopírovat 900 GB dat v cca 500.000 souborech
    v tom ručním upřesnění to není pro mě tak jasný, vyberu si konkrétní harddisk, to ano, vidím tam i ty dva oddíly ano, ale že by šly nějak jednoduš zaškrtnout, to ne.. bude tam určitě potřeba něco provést, s čímž já nemám zatím žádnou zkušenost..
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    COMMANDER: krome vybrani spravnyho oddilu, budes pri tom rucnim muset nastavit i tzv mount point. V tomhle pripade, jak to asi chystas, to bude "/" a formatovat to nejspis chces na ext4. Vsichni ti ale urcite doporuci tech 50 GB jeste pomoci toho instalatoru rozdelit na "/" (korenovej adresar systemu), kde by ti melo stacit 10 GB a zbytek dej jako home (domovskej adresar usivatele/uzivatelu). Bude to mit tu vyhodu, ze az budes jednou upgradovat nebo preinstalovavat, tak nebudes mit pakarnu se zalohovanim a prenasenim tvejch dat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMMANDER: predem je potreba si pripomenout jedno ze zlatych pravidel it:
    zalohovat, zalohovat a zalohovat.

    co se tyce upresneni oddilu rucne, co na to nechapes? akorat si vyber spravnou partition, aby sis nesmazal ty data, ktery si chces nechat. :P
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    zcela začátečnickej:
    potřebuji z live spuštěného Mintu přes volbu "Instalovat" nainstalovat Mint na jeden oddíl na harddisku, který má jeden oddíl 900 GB dat (ne OS) v NTFS a druhý oddíl k instalaci Mintu určen 50 GB (zatím taky NTFS, ale klidně pozměním)
    nedal jsem v instalátoru volbu 1 "smazat disk a nainstalovat Mint" ale "Upřesnit oddíly ručně" ale jak s tím dál naložit nejsem moudrej, nerad bych o ty data přišel, žejo
    nenašel jsem podrobnější návod
    Díky
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PELDA: Klidně mám soukromý NB s Linuxem vedle firemního počítadla s widlema a pracuju na obou zároveň.
    To mi připadá, jako chodit stále všude v přilbě a montérkách když v zaměstnání musím.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    bmw. widle mam v vmware playeru a to jen z toho duvodu, ze umi mapovat usb adress. muim pouzivat ekahau wireless heat mapper
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: 95/98...oh-shit...ME :) Zaplatpanbuh aspon za NT jadro.. ME byla posledni krec DOS-boot -> Win pristupu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: windows me, peklo z nejvetsich

    PELDA: mejm zamestnavatelum bylo jedno co pouzivam, hlavne jde o vysledky, takze 8-9 mozna i 10let jedu gentoo. pred, tim klasika redhat, slackware, debian na servery dodneska. prostredi minimalisticke, xfce.

    pokud jsou potreba windows, virtualizuju je ve vmware. vlastne dneska uz sem si vetsinu vm presunul na esx server, respektive malou farmicku, co mame v praci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PELDA: zacinal na windowsich (3.x/95/NT4/2k..), ale dlouhodobe uz na notebooku Debian (uz mi dva zamestnavatele v zasade neresili, jaky OS pouzivam - zajimaji jej vystupy prace; a me zas sedi malinko vic deb nez rpm - ale to je ciste vec vkusu), windows uz pomerne dlouho ve virtualboxu kvuli par specifickejm aplikacim (je to pohodlnejsi nez resit ty aplikace pres wine).
    Uprimne, NT4 byly postavene rozumne (dotahly se NT 3.5x.. - neplest s Win 3.x) , 2k to dost vylepsily... ale pak se to zaclo postupne... ehm... mrsit. Bavi me veci jako "Windows 7 starter edition" - kde nektere veci jsou v zasade znepristupneny jen na urovni GUI - ale pres registry je v pohode zmenis jak potrebujes. Prave to mrseni me privedlo k Linuxu na desktopu... jsem takovy minimalista a XFCE me maximalne uspokojuje :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PELDA: V praci jsem mival Win (i pres praci na un*xovych serverech), ale virtualizace na nich (totiz na XP) dost skripala; toz tam mam ted Kubuntu, jako doma; no a *n* ruznych Winu ve virtualech, podle toho, co je zrovna potreba za konfiguraci (nepotrebuju je obvykle vsechny spusteny najednou).
    PUPU
    PUPU --- ---
    PELDA: v praci mam na serverech RHEL, tudiz na notebook jsem si dal Fedoru. korporatni standardy me nastesti zatim nemusi trapit. pokud narazim na neco, co v Linuxu nedam, mam dualboot do korporatnich zkriplenych Windows. zatim vyhovuje
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    RATTKIN: to byla Jen reakce na to že vše jde jen v gui . ja osobně to nevyuzivam, pak servery co potřebuju mám *nixove .
    PELDA
    PELDA --- ---
    PELDA: jinak kdyz uz jsem to nakousl - k windows jsem se vratil ciste kvuli tomu, ze na pracovnim notebooku mam windows. pokladam se za dost pokrocileho uzivatele, pouzivam hodne klavesove zkratky, makra apod. a proste me stvala ta schizofrenie mezi domacim a pracovnim strojem. a to i presto, ze servery v praci nam bezi na redhatu a prace s linuxem me neprimo zivi.

    jak toto resite vy?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam