• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GUDRUN: POokud uz jsi se zalohovanim neskoncila, tak jen pripomenu Midnight Commander - mc - ve kterym se da celkem rychle prolezt adresarema a zorientovat se v obsahu a pomoci F3 vetsinu veci nejak zobrazi, nebo popise (a kdyz po F3 das F8, resp. i F4, tak zobrazi detailne, po bytech bez interpretace) - jenze na to uz jsi stejne urcite prisla, pokud sis rovnou nevzpomela :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SUK: home mi je jedinej jasnej, serverovy aplikace me nezajimaji, db a tak jsem mela online a uz to je jinde. Dik, nakonec se do toho pustim az vecer, tak uvidime, jestli to nakopnuti bude stacit :-)

    SUK
    SUK --- ---
    GUDRUN: Je otazka, co tam kde vsechno mas.

    Vetsina softwaru si ukladala do home - kde to je zjistis pomoci "echo ~"

    Pokud jde o to, jestli je disk nejak napartitionovanej - ano, je :D pouzij utility fdisk, cfdisk, mount, omrkni /etc/fstab

    Pozor akorat na "neuzivatelskej" serverovej software - ten bude mit svoje data ulozeny jinde - typicky databaze, webserver...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DELVIT: jó windows má příkazovku na úrovni co měli osmibity. Ještě ten nesmysl s minimální velikostí písma, to je fakt na pěst.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    prosim vas, byl by nekdo ochotny me provest zazalohovanim uzivatelskych dat z meho stareho pocitac s debianem? nespusten od roku 2006, ale nabehl, nalogovala jsem se... fakt jsem deset let linux nepouzivala, takze si nepamatuju, kde vsude muzou moje data bejt, jak se jednoduse podivat, jestli je ten disk nejak napartitionovanej a musim teda zalohovat nekde i jinde atp... nebyla jsem uplna lama, ale ted uz jsem a nemam pulden na to, si to znovu nacitat a osvezovat... zkusila jsem utfg ale zadnej komplexni navod na tohle tema jsem nenasla a prave se bojim, ze nekde neco necham... pripadne velke diky :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RATTKIN: a prave proto kdyz uz něco potrebuji automatizovat tak pouziji batch. ani bych sam neveril co se tam da napsat, ale clove si pripada zase jako na ZX.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RATTKIN: aha, to jsem nevěděl, díky za info (inu, MS, co by od nich jinýho člověk čekal)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DANIELSOFT: powershell ale mění mezi verzemi windows syntaxy, respektive cmdlety se jmenují jinak. to nemá cenu se učit, pokuid nedělá člověk celý den jen automatizaci windows.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RUDOLF: to bude na svete krasne!
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DANIELSOFT: jj, dokonce nějaký ms developers po odchodu ballmera říkali, že se těšeš a budou implementovat ssh:-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RUDOLF: Co se týče shellu, tak i MS už pochopil, že automatizace je potřeba a vyvinul PowerShell. Nebo se dá na Windows použít Cygwin, nejednou se mi v práci hodil, když jsem potřeboval automatizovat nějaké manipulace s textem. Taky existuje nějaká vylepšená verze cygwinu jménem "babun", tu jsem ale zatím nezkoušel. Teď jsem se koukal, že pro jeho instalaci není potřeba mít admin práva na systému.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: Klidne ten kernel forkni a udelej z nej GUI-based, na rozdil od Windows ti v tom nikdo nebrani. Nebo si na to nekoho najmi, pokud je to nad tve sily.
    Ale nepocitej, ze si to zdarma vydupes na lidech, kteri to vidi jinak.

    Co se skriptu tyce, neni problem do toho zahrnout cokoli v jakemkoli jazyku, ale vetsina tech komplexnejsich problemu se neresi tak casto, aby mel nekdo zajem tam krome reseni problemu zakomponovavat jeste mnohokrat vetsi kus kodu, ktery by k tomu pridelaval GUI a pak jeste resit problemy s importem/exportem dat, pokud tyto - z hlediska reseni problemu naprosto zbytecne - veci neni treba resit a ztracet s nima zbuhdarma cas, ktery puvodni reseni usetrilo.

    Kdyz uz mluvis o te paralele, tak ta zachrana spocivala v tom, ze se zahodila desktopova varianta a nasadila se vsude serverova - takze hodne stesti s forkovanim kernelu a prebudovavanim ze serverove do desktopove verze - podle te paralely to pak zachranis prave tim, ze ty desktopovou po vytvoreni zahodis.

    Co tak vidim na forech, tak velice casty problem, ktery se u Androidu resi, je rootnuti a prolomeni se ven z preddefinovaneho GUI prostredi ... cili zcela zjevne spouste uzivatelu to "zkrocene pro bezne uzivatele" silne nevyhovuje - a je mezi nimi i prekvapive velke mnozstvi tech "beznych uzivatelu" ...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    RATTKIN: normálně české ynakz na klávesnici (ěščřžýáíé) to psalo, ale pokud jsem ho chtěl dát ručně, tak se háček napsal hned, tedz před písmeno... někde jsem našel radu doinstalovat SCIM, to mi nepomohlo, jak jsem již psal, ale pomohlo

    sudo aptitude purge scim

    takže je to [SOLVED] :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FEEDER: nebo si na notebooku pust dlna server ( napr minidlna - http://sourceforge.net/projects/minidlna/ ) a na tabletu si pust napriklad vlc, urcite bude dlna umet :P
    SUK
    SUK --- ---
    RUTHAN: S BIOS setupem jsi imho zvolil spatny priklad - ze je tam vic lowlevel voleb neni dusledek existence grafickeho rozhrani. Mimochodem, dnes uz je BIOS spis emulace a na vetsine novejch stroju v setupu neni prakticky nic. Na nekterych starych strojich bylo voleb daleko vic...

    Pokud jde o obhajobu klikani asi 2 tydny zpet - to je skutecne nesmysl. Klikani je fajn a neodsuzuju ho - nektery veci jinak, nez mysi delat nechci. Neco ovsem je potreba trosku automatizovat/naskriptovat. Treba pridani 100 IP na jedno rozhrani. To si i ve widlich naleznu, jak to udelat v radku, nez to naklikavat (a i s kafem, defekaci a pokecem s kolegou to zvladnu rychleji, nez ty :)). A jak jsi psal o automatizovanem klikani - chci te videt, jak s necim takovym obslouzis neco, co vyzaduje slozitejsi obsluhu, nez jen sled bezpodminecnyho klikani. Pitomy "if provedlo se to dobre and jeste tech veci neni vic nez sto" bude tezky v nepripravenym GUI skriptovat...

    Androidu se povedlo zatim akorat udelat z prumerne bezpecneho systemu velkou diru, co zere neumerne mnozstvi pameti, bezi nespolehlive a je roztristenejsi snad jeste vic, nez bezny linuxovy distra ... s kterymi je nekompatibilni, protoze krom jadra neni nic okolo nej prilis linuxovy...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUTHAN: linux/BSD desktop pro casual users vyřešil OSX. Takže si kup macbook.

    Co se týče shellu mluvíš mimo, protože i v OSX je pro mně i vůči Windows největší klad právě shell. Že s ním pořádně neumíš, je tvůj problém, nikoliv problém nabízeného řešení. Ano v shellu můžeš také používat spoustu jazyků, C asi není nejpraktičtějí, admini spíš šahají pro perl, pythonu apod. Ale to je opět výhoda shellu. It is all about freedom.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    GILHAD: S tim magickym tlacitkem mi to prijde ponekud zavadejici argument, vem si treba Bios a jeho nastaveni, driv jsme switchovali jumpery na desce, pak jsme nastavovali veci v textovym rezimu a dneska uz je BIOS grafickej a ovladame ho mysi a nejprijme mi, ze bychom tim o neco prisli, spis naopak, je tam jeste vic lowlewel voleb - magicke tlacitko ve stylu - Find optimal setting - mi prijde fajn, jako moznost volby.

    Z opacnyho strany spektra bych mohl vytahnout argument, ktery v drevnich dobach nektery lidi pouzivali, kdy nekteri lide, opovrhovali textovymi commandy a tvrdili, ze vsechno bude psat ve strojaku nebo ASM, tenhle druh taky vyhynul.

    Pak me napada, jeste jeden argument vuci vsestasnosti shellovyho scriptu, ve kterou spousta adminu tak trva, a to, ze pokud se zacne resit komplexnejsi problem, tak uz je casto vyhodnoceni napsat kod primo v C, nez se snazit danou vec upatlat skriptem..

    Pocet zarizeni z toho vyplyvajici stav, s tim souhlasim. Pak se vyvstava otazka, co s tim?

    Cesta by mohla byt proste ten kernel forknout a udelat vic vetvi, jednu klasickou a jednu desktopovou. Dokonce tu mame paralelu z minulosti, kdy Microsoft mel NT (svyho casu behaly i na Powerech), desktopovy wokna a Windows CE. Dokonce tim jednou defakto wokna zachranili, kdyz odrizli ME vetev a z privohli NT pro bezny uzivatele(XP). Jak se dneska lisi wokna pro server a desktop, nejsem schopnej posoudit, treba tu nekdo vi?

    Jak jsem uz psal, Androidu se zkroceni Linuxu pro beznyho uzivatele uz povedlo, cili to urcite jde a bylo to jiz prokazovano.
    Jedinej problem je, ze to delali za ucelem pouziti na mobilech a tabletech nikoliv na PC, pro ktere tam jeste par veci chybi - nekernelovy ovladace, podpora vic monitoru a poradny rezim pro beh aplikace v okne. Coz jsou relativni drobnosti, vetsina prace uz byla udelana.

    Nasledne bude pak bude problem v neexistujicim portu oblibenych aplikaci, ktery ted resi uzivatele Linuxu, s tim ze zatim nejsou v Androidu narozdil od Linuxu ani poradny work aroundy - jako virtualizace, wine a tak.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA: Nemocnej ses ty typickou linuxackou aroganci a lennosti o vecech premyslet s nadhledem.
    SUK
    SUK --- ---
    FEEDER: Pripadne jeste NetJack nebo PulseAudio - oboje by melo byt schopny pracovat pres sit :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze UPNP by to melo resit
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    ERGOSUM: aj, to sem se asi špatně vyjádřil. Tablet je zapojenej do zesilovače a na notebooku budu přehrávat hudbu, film nebo jakejkoli zvuk ale ten veškerej zvukovej výstup poleze z tabletu do toho zesilovače.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam