• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: Klidne ten kernel forkni a udelej z nej GUI-based, na rozdil od Windows ti v tom nikdo nebrani. Nebo si na to nekoho najmi, pokud je to nad tve sily.
    Ale nepocitej, ze si to zdarma vydupes na lidech, kteri to vidi jinak.

    Co se skriptu tyce, neni problem do toho zahrnout cokoli v jakemkoli jazyku, ale vetsina tech komplexnejsich problemu se neresi tak casto, aby mel nekdo zajem tam krome reseni problemu zakomponovavat jeste mnohokrat vetsi kus kodu, ktery by k tomu pridelaval GUI a pak jeste resit problemy s importem/exportem dat, pokud tyto - z hlediska reseni problemu naprosto zbytecne - veci neni treba resit a ztracet s nima zbuhdarma cas, ktery puvodni reseni usetrilo.

    Kdyz uz mluvis o te paralele, tak ta zachrana spocivala v tom, ze se zahodila desktopova varianta a nasadila se vsude serverova - takze hodne stesti s forkovanim kernelu a prebudovavanim ze serverove do desktopove verze - podle te paralely to pak zachranis prave tim, ze ty desktopovou po vytvoreni zahodis.

    Co tak vidim na forech, tak velice casty problem, ktery se u Androidu resi, je rootnuti a prolomeni se ven z preddefinovaneho GUI prostredi ... cili zcela zjevne spouste uzivatelu to "zkrocene pro bezne uzivatele" silne nevyhovuje - a je mezi nimi i prekvapive velke mnozstvi tech "beznych uzivatelu" ...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    RATTKIN: normálně české ynakz na klávesnici (ěščřžýáíé) to psalo, ale pokud jsem ho chtěl dát ručně, tak se háček napsal hned, tedz před písmeno... někde jsem našel radu doinstalovat SCIM, to mi nepomohlo, jak jsem již psal, ale pomohlo

    sudo aptitude purge scim

    takže je to [SOLVED] :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FEEDER: nebo si na notebooku pust dlna server ( napr minidlna - http://sourceforge.net/projects/minidlna/ ) a na tabletu si pust napriklad vlc, urcite bude dlna umet :P
    SUK
    SUK --- ---
    RUTHAN: S BIOS setupem jsi imho zvolil spatny priklad - ze je tam vic lowlevel voleb neni dusledek existence grafickeho rozhrani. Mimochodem, dnes uz je BIOS spis emulace a na vetsine novejch stroju v setupu neni prakticky nic. Na nekterych starych strojich bylo voleb daleko vic...

    Pokud jde o obhajobu klikani asi 2 tydny zpet - to je skutecne nesmysl. Klikani je fajn a neodsuzuju ho - nektery veci jinak, nez mysi delat nechci. Neco ovsem je potreba trosku automatizovat/naskriptovat. Treba pridani 100 IP na jedno rozhrani. To si i ve widlich naleznu, jak to udelat v radku, nez to naklikavat (a i s kafem, defekaci a pokecem s kolegou to zvladnu rychleji, nez ty :)). A jak jsi psal o automatizovanem klikani - chci te videt, jak s necim takovym obslouzis neco, co vyzaduje slozitejsi obsluhu, nez jen sled bezpodminecnyho klikani. Pitomy "if provedlo se to dobre and jeste tech veci neni vic nez sto" bude tezky v nepripravenym GUI skriptovat...

    Androidu se povedlo zatim akorat udelat z prumerne bezpecneho systemu velkou diru, co zere neumerne mnozstvi pameti, bezi nespolehlive a je roztristenejsi snad jeste vic, nez bezny linuxovy distra ... s kterymi je nekompatibilni, protoze krom jadra neni nic okolo nej prilis linuxovy...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUTHAN: linux/BSD desktop pro casual users vyřešil OSX. Takže si kup macbook.

    Co se týče shellu mluvíš mimo, protože i v OSX je pro mně i vůči Windows největší klad právě shell. Že s ním pořádně neumíš, je tvůj problém, nikoliv problém nabízeného řešení. Ano v shellu můžeš také používat spoustu jazyků, C asi není nejpraktičtějí, admini spíš šahají pro perl, pythonu apod. Ale to je opět výhoda shellu. It is all about freedom.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    GILHAD: S tim magickym tlacitkem mi to prijde ponekud zavadejici argument, vem si treba Bios a jeho nastaveni, driv jsme switchovali jumpery na desce, pak jsme nastavovali veci v textovym rezimu a dneska uz je BIOS grafickej a ovladame ho mysi a nejprijme mi, ze bychom tim o neco prisli, spis naopak, je tam jeste vic lowlewel voleb - magicke tlacitko ve stylu - Find optimal setting - mi prijde fajn, jako moznost volby.

    Z opacnyho strany spektra bych mohl vytahnout argument, ktery v drevnich dobach nektery lidi pouzivali, kdy nekteri lide, opovrhovali textovymi commandy a tvrdili, ze vsechno bude psat ve strojaku nebo ASM, tenhle druh taky vyhynul.

    Pak me napada, jeste jeden argument vuci vsestasnosti shellovyho scriptu, ve kterou spousta adminu tak trva, a to, ze pokud se zacne resit komplexnejsi problem, tak uz je casto vyhodnoceni napsat kod primo v C, nez se snazit danou vec upatlat skriptem..

    Pocet zarizeni z toho vyplyvajici stav, s tim souhlasim. Pak se vyvstava otazka, co s tim?

    Cesta by mohla byt proste ten kernel forknout a udelat vic vetvi, jednu klasickou a jednu desktopovou. Dokonce tu mame paralelu z minulosti, kdy Microsoft mel NT (svyho casu behaly i na Powerech), desktopovy wokna a Windows CE. Dokonce tim jednou defakto wokna zachranili, kdyz odrizli ME vetev a z privohli NT pro bezny uzivatele(XP). Jak se dneska lisi wokna pro server a desktop, nejsem schopnej posoudit, treba tu nekdo vi?

    Jak jsem uz psal, Androidu se zkroceni Linuxu pro beznyho uzivatele uz povedlo, cili to urcite jde a bylo to jiz prokazovano.
    Jedinej problem je, ze to delali za ucelem pouziti na mobilech a tabletech nikoliv na PC, pro ktere tam jeste par veci chybi - nekernelovy ovladace, podpora vic monitoru a poradny rezim pro beh aplikace v okne. Coz jsou relativni drobnosti, vetsina prace uz byla udelana.

    Nasledne bude pak bude problem v neexistujicim portu oblibenych aplikaci, ktery ted resi uzivatele Linuxu, s tim ze zatim nejsou v Androidu narozdil od Linuxu ani poradny work aroundy - jako virtualizace, wine a tak.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA: Nemocnej ses ty typickou linuxackou aroganci a lennosti o vecech premyslet s nadhledem.
    SUK
    SUK --- ---
    FEEDER: Pripadne jeste NetJack nebo PulseAudio - oboje by melo byt schopny pracovat pres sit :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze UPNP by to melo resit
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    ERGOSUM: aj, to sem se asi špatně vyjádřil. Tablet je zapojenej do zesilovače a na notebooku budu přehrávat hudbu, film nebo jakejkoli zvuk ale ten veškerej zvukovej výstup poleze z tabletu do toho zesilovače.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FEEDER: Ne že by to nešlo, Ale není snadnější to zkopírovat?
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    ahoj,
    mám kubuntu 15.04 na notebooku a tablet s androidem. Na tabletu jsem nainstaloval a spustil upnp server a chtěl bych na notasu přehrávat veškerej zvuk do toho tabletu, třeba tak aby systém s tim tabletem zacházel jako s další zvukovkou. Nedaří se mi nic vygooglit nebo možná nevim jak přesně nazvat co hledám. Nemáte k tomu nějakou radu? Je to správná cesta vyřešit to přes UPnP? díky
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MEJLA77: používáš k tomu alt-gr? nebo onscreen klávesnici? č ti ručně háček jde?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: česká klávesnice české znaky jinak normálně píše, jen když chci napsat ˇd ˇt ˇn nebo prostě ručně naspat háček nad písmeno, tak to nejde...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ahoj, můžete mi prosím pomoci? Mám linux mint mate 17.2 a mám problém s psaním českých znaků s diakritikou - píše mi to háček/čárku/kroužek hned, je tedy před písmenem a ne nad ním. Trochu jsem googlil a prý je to asi problém se vstupní metodou, někdo radil instalaci SCIM, to jsem udělal, ale nepomohlo to, pak jsem našel ještě radu nastavit vstupní metodu na default, ale v Systém -> Volby -> Vstupní metody mi to ukazuje jen text, kterému úplně nerozumím, ale přibylo tam po instalaci scim, že mám dvě vstupní metody a problém mi to tedy nevyřešilo ...

    v tom okně to vypisuje tohle:

    Aktuální nastavení pro vstupní metodu:
    * Aktivní nastavení: ibus (normálně chybí)
    * Automatické nastavení: scim (normálně ibus nebo fcitx či uim)
    * Počet platných voleb: 2 (normálně 1)
    Nastavená konfigurace im-config je aktivována restartováním X.
    Explicit selection is not required to enable the automatic configuration if the active one is default/auto/cjkv/missing.
    Dostupná vstupní metoda: scim xim
    I když je potřebujete všechny, ujistěte se, že instalujete pouze jednu vstupní metodu.


    Děkuji za rady.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHOROBA: pekna cesta jak neco chytit :P
    //predpokladam, ze astalavista bude asi promorema malwarem...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jako ja myslel ze ruthana vynechame, pac je asi nemocnej. Ale kdyz ne, tak ne. Z jeho vyplodu mi vychazi jedine - cimdaltimvic debilu dela praci, ktery nerozumi.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: Bezny uzivatel Windows=bezny uzivatel Windows, to je jasne, ale co to ma co delat s Linuxem?

    Bezny uzivatel Windows =/= bezny uzivatel Linuxu, stejne jako bezny uzivatel Merkur Elektronic =/= bezny uzivatel SMD a argumentovat tim, ze pro deti od 10 let jsou 0805 prilis male je fakt argumentace z cesty.

    Chapu, ze na domacich PC 95% lidi pouziva Windows. Ale linux zdaleka neni jen na domacich PC, ve skutecnosti PC tvori malou mensinu zarizeni s Linuxem. Proto je Linux vyvijen s hlavne ohledem na uzivatele Linuxu, nikoli na domaci uzivatele domacich PC. To, ze se krome jineho pouziva i na tech PC je sice mile, ale celkem nedulezite.

    Takze GUI nepredstavuje prioritu, kdyz na spouste zarizeni ho ani neni na cem provozovat, kdyz tam ani nejde hardwarove pripojit obrazovka ci mys, nejen protoze, ze tam nejsou konektory, ale ani prislusny HW (jako graficka karta) tam neni a ani neni rozumna cesta, jak tam takovy HW nejak narvat.

    Taky ten system neni primarne zameren an to, aby ho pouzival nekdo, kdo nevi co dela a jen doufa, ze tam nekde najde tlacitko s napisem "Stiskni me" a dal se to nejak magicky samo.

    Pokud je potreba zobrazovat nejaka data, tak je tech cest mnohem vic, treba tam muze sedet webovy server, data generovat do veselych obrazku a ty posilat po siti, zadne GUI k tomu nepotrebuje. A nebo je proste posle klientovi, at si je zpracuje po libosti sam - z obrazku vazeny prumer tezko udelas ...

    Takze pokud chces hlavne GUI, obrat se na sveho dodavatte, urcite ti vyjde vstric umerne castce, kterou ho povzbudis. Ale pocitej s tim, ze vetsina vyvojaru resi problemy bud svoje, nebo svych chlebodarcu a GUI vetsinou na jejich zabricku priorit neni moc vysoko. Ted mi taky jeden platici zakaznik rekl neco ve smyslu: "Omalovanky jsou sice hezke, ale my predevsim potrebujeme, aby to zpracovavalo data a davalo vysledky a to co nejdriv. Omalovanky muzou pockat, az nebude nic lepsiho na praci" a ja s nim souhlasil.

    Takze budto zaplatis vlastni vyvojovy tym, nebo to napises sam, nebo podporis nejakou skupinu, co vyviji GUI, a nebo proste bude GUI takove, jake je a stale na nikoli druhe, ale tak desate koleji.

    RUTHAN: Problem je v tom, ze Linux je primarne serverovy system a desktopova cast je na nej jen nalepena. Kdyz se ti libi Ubuntu, dej si tam Ubuntu, kdyz je Android lepsi, dej si tam Android. Nebo si tam dej neco, co je desktopove od sameho zacatku a serverovou cast ma jen pribastlenou - ale to linux proste neni.

    Je videt, ze to nechce dost lidi, kteri jsou pro to schopni neco udelat, nebo na to nekoho zaplatit a ze vetsina zajmu a penez jde do jinych oblasti, i tak se ten desktop rozviji, ale holt je to umerne tomu, kolik lidi pro ten rozvoj fakt neco udela/venuje/zaplati. A kolik jich naopak zainvestuje do zcela jinych oblasti.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SLL_QUY: google -> "jmeno programu crack" :-D
    PUPU
    PUPU --- ---
    SLL_QUY: pokud je k tomu neco na usb, bez ceho to nejede, je to nejspis hardwareovy klic. to nezkopirujes
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam