• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    SUK: Nerozumím. Nejsem síťař. Laicky, když se proxy nechá nastavit i v prohlížeči, jsem si myslel, že když chce někdo poslat nějaký paket na konkrétní IP, tak se systém podívá nejdřív na nastavení proxy, pokud je nastavená a má se uplatnit, tak ho zabalí do jiného paketu a ten nasměruje na proxy a pošle dál nebo ho nezabalí a pošle rovnou dál. Pak se podle routovací tabulky pošlou na konkrétní brány a ty se pak postarají o zbytek.
    Jenže mě to podle chování u mě připadá, že ty pakety se směrují v té routovací tabulce podle cílových IP a ne podle nastavení proxy, tedy ta "částB" jde stejně přes B a ne přes A, přestože proxy by měla jít přes A.
    Asi to chápu špatně, tedy prosím o upřesnění jak to funguje, případně co a jak mám nastavit.
    SUK
    SUK --- ---
    ROUMEN: Tak co se "uplatnuje drive" je snad jasny, ne? Proxy muze byt kdekoliv, zatimco vyuzit jako branu router mimo vlastni sit moc nejde ;)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Konfigurace sítě, směrování a proxy:
    Co se při komunikaci PC se sítí uplatňuje dříve? routing nebo proxy? Snažím se nastavit automaticky proxy pomocí proxy.pac, ale moc to nefunguje.
    Mám dvě síťovky A, B. Mám nastavený základní routování, kdy určité rozsahy IP jdou přes A(bránaA), zbytek přes B(bránaB). To funguje. Přímo, bez proxy. Proxy má adresu v rozsahu A(proxyA). Chtěl jsem nastavit určitý rozsah adres z toho zbytku co jde přes B (částB), aby byl směrovaný přes proxy. Myslel jsem si, že to stačí nastavit v proxy.pac:

    
    function FindProxyForURL(url, host) {
        host = host.toLowerCase();
        if (dnsDomainIs(host, "částB"))
            return "PROXY proxyA:8000";
        return "DIRECT";
    }
    


    Myslel jsem, že když to co by bylo směrováno na B půjde přes proxy která je v A, nebudu muset měnit to směrování, ale podle tcptraceroute stejně ta "částB" nejde přes proxy na A, ale tvrdošíjně na mimo proxy B.

    Co dělám špatně? Musím přidat IP adresy nebo jejich rozsahy do směrování? To je ale komplikace, protože jich je víc a jednodušší je to přes jména.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SUK: super, vlnovka funguje, diky
    SUK
    SUK --- ---
    DANIELSOFT: Hoj, zkusil jsem, co je $HOME a $PWD, kdyz to gmrun spusti a je to v poradku. Pokud chces odkazovat od $HOME, zacni to ~/, gmrun to prepise na $HOME
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    dotaz: používám v Xech gmrun na rychlé launchování příkazů, ale štve mě, že když tam mám zadat soubor (který to správně doplňuje tabem) musím použít vždy absolutní cestu. rád bych použil relativní cestu od adresáře $HOME, ale nepřišel jsem na to, jak to nastavit. zkusil jsem tam dát "pwd > /home/danny/pwd.txt" abych viděl "kde je", ale soubor se nevytvořil, asi to neprohání přes shell.

    celé je to drobnost, ale snad bude někdo vědět
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROBERT_MOST: Jestli máš spuštěný desktop, tak ten taky běží pod tebou. Pokud potřebuješ něco s /home nebo / , nabootuj GParted Live z CD nebo USB.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    ROBERT_MOST: ja sem lama, a proto bych nejdriv zkusil man lsof a man fuser.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    co mám udělat, aby mi Gparted při pokusu o unmount nehlásil tohle?
    # umount -v "/home"
    umount: /home: target is busy
    (In some cases useful info about processes that
    use the device is found by lsof(8) or fuser(1).)
    okna mám všechny zavřený, hlásí to i když to zkusim hned po startu pc
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR & CHOROBA & ERGOSUM: Díky =) Iso staženo a vypáleno, tak uvidíme jak to o víkendu pujde, pak dám vědět =)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TEAPACK: Snad není stroj na kterém by Puppy nemakalo.
    Mě se osvědčilo mít ho na disku "sbalený" s konfiguračním souborem, tedy ne s klasickou linuxovou strukturou. Je to jedna z možností při výběru instalace.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Já na počítači s 512 MB RAM provozoval Palemoon pod Archem. Ale mělo to lepší procesor než ten uvedený, 2,4 GHz.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    puppy a udelej ho pesristent.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: No, mě serou ty XPčka, že všechno pořád řve, že je to zastaralý, nepodporovaný, blablabla... a prarodiče pořád volaj, že: "Ten Fifox mi tu něco píše... " tak jsem tam chtěl hodit něco novějšího... Ale asi tam hodím jedno raspi2B se záložní baterií a bude klid...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TEAPACK: Pak jsem měl ještě Puppy Linux, ten si vyloženě dával za cíl bootovat z CD. A docela se mi osvědčil nějaký druh adblocku+vypnout JS - na 80% stránek bez něj jede ta funkčnost, pro kterou jsem tam lezl, a zbytek holt jede pomalu. Jestli tech 1000her, tak to je konečná - Flash+browser tahle konfigurace prostě neutáhne.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR & RATTKIN: Tak ono tam pojede jenom okno/záložka, zato v něm bude otevřené 1000her nebo nějaký bulvár.... Chrome to nedá ani v XPčkách, který tam ještě jsou. Firefox se těsně vejde...

    PISKVOR: No, jen škoda, že image má 1.3GB, protože tohle nemá DVD ani to neumí bootovat z USB (1.1)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RATTKIN: Ale jo, viděl. Zkusím to říct jinak: mainstreamové aplikace jsou teď optimalizované na výkon, i když to znamená velkou spotřebu paměti. To se netýká jen prohlížečů, a na počítači s málo paměti potřebuješ nějakou lightweight verzi prohlížeče - což je třeba to Midori.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PISKVOR: asi si neviděl použití paměti u Chrome. firefox je proto tomu hubený
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RATTKIN: Zrovna Firefox, zosobněná rozežranost, není dobrej příklad. Ale dá se používat třeba Midori - v jednom tabu, ne v padesáti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam