• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SATAI
    SATAI --- ---
    RUDOLF: no jo, nemůže být všechno haskell ;)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ale jako implementace v awk nebo R, to jsou chuťovky;-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    RUDOLF: to uz tak byva ;)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SATAI: cywe, větší problém je definovat co řeším než samotný řešení;-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SATAI: no, zatím to vypadá, že se nedostanu na ty správný servery pro update, tak to večer zkusím z domova... a aspoň si udělám zálohu SD karty... ať to pak nemusím všechno nastavovat znova :-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    TEAPACK: a misto toho muzes tri dny vybirat ten spravny generator :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SATAI: O.O a já se už tři hodiny babrám s Drupalem... =D
    SATAI
    SATAI --- ---
    GILHAD: tech generatoru je zhruba tak bambilion.

    Top Open-Source Static Site Generators - StaticGen
    https://www.staticgen.com/
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SATAI: Mozna i staci, kdysi jsem mel webovky provozovane z casti v HTML a casti M4 a prekladane pomoci make. Akorat se mi nechce delat znova praci, kterou uz urcite udelal a odladil nekdo jiny - jaky generator mas na mysli?

    RATTKIN: na tu dokuwiki se podivam rad, jen se obavam, zda tam jsou nejake ty tagy (ale asi jo, pod jinym jmenem) a hlavne ty roky/mesice/titulka nejak automaticky


    VESNACH: O tom jsem taky uvazoval, je to plan B, ale brani mi lenost a nechut delat neco , o "prece uz davno musi byt nekde hotove", zvlast pokud by mi to melo zabrat nekolik clovekomesicu prace
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GILHAD: a proc si to nenapsies v djangu jak potrebujes, kdyz uz ho tam mas?
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    GILHAD: Tak ono máš v podstatě 3 základní možnosti - Wordpress, Drupal, Joomla. Pak je pár dalších spíše menších, ale z tvého pohledu to podle mě bude víceméně nastejno.

    Ale přesně jak napadlo Rattkina - ty v principu "klasický" CMS nepotřebuješ, protože vůbec nepotřebuješ diskuse pod články a další věci, co jsou zpravidla nedílnou věcí CMS.

    Tzn. na tvém místě bych se zkusila podívat na zmíněnou dokuwiki (ale nevím, jak moc automaticky vytvoří ty série) a pokud ti nebude vyhovovat, tak zůstala u Wordpressu, protože už ho umíš a myslím, že nic jiného nebude o tolik lepší, aby se vyplatilo do toho investovat čas a energii (protože zase jen rozšíříš své požadavky o další, čím tě budou štvát ty jiné CMS).

    Máš-li zájem, můžu ti poslat prezentaci na téma CMS, co jsem měla ve škole, tam je souhrn, jaké různé jsou (nalezeno po internetu) a jejich základní charakteristiky. Ale pokud nechceš e-shop a cloud, tak zbývá snad už jen Silverlight.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GILHAD: Mě se líbí Drupal.
    Drupal.cz | Český portál o open source CMS Drupal
    https://www.drupal.cz/
    demo třeba na
    http://drupal8multilingual.org/
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GILHAD: já mám Wordpress (org, ne com). hlavní výhoda: jednoduchost a bezproblémový update. Na většině větších CMS je update někdy dost komplikovaný manuální zásah.
    Bez update padnou všechny CMS max za někoilik měsíců za oběť virům. instalace wordpressu je taky nejjednodužší co jsem dělal. Sice já mám virtual server v hotingu, ale na lokále je to stejné.

    další super jednoduchá věc, která má víc pro tebe potřebné struktury je dokuwiki. ten je ještě jednodužší - nemá ani databázi.

    oboje je v php a má to jednotky megabytes, žádné desítky mega nesrozumitelných kni-hoven a inception-style pluginů.
    SATAI
    SATAI --- ---
    GILHAD: nestaci ti nejaky generator statickych stranek trebas z markdownu? V pozadavcich nevidim "diskuse", takze je mozna nejake scriptovani a databaze zbytecna pritez...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jaky CMS?
    Chtel bych si udelat stranky, kam bych psal o ruznych tematech, neco jednorazove, neco jako serial, casto doprovazene fotkama a nebo jinyma stazitelnyma souborama (schemata v eaglu, programy, ... ale rekneme, ze aspon *.tar.gz to ostatni pokryje). Clanky pisu spis offline a shromazduju k nim "soubory", pak to publikuju naraz
    Jak jsem o tom premyslel a pozoroval, co mi vadi na zavedenych strankach, tak hledam neco, co by umelo:
    - nejak jednoduse zakladni CMS (teda nasypu obsah, ono v nejake pricetne sablone zobrazi)
    - temata (uvahy, SW, HW, kecy, ...)
    - tagy (i napric tematy)
    - rocni a mesicni souhrny jako serii proklikacich nadpisu (tedy ne jen jako serii celych clanku),
    - uvodni stranku s poslednimi clanky (idealne jen hlavicka/prvni odstavec + ikonka/obrazek)
    - umistit obrazky (a soubory) do textu, i s popisama - ten vyber aby byl z obrazku pro dany clanek, ne ze vsech za celou historii (nebo aspon adresarove cleneni) - mam ucet na wordpressu a tam se mi to sype vsechno dohromady a neco v tom najit je pak hruza
    - podporovalo "strukturovane stahovani" - aby se dal stahnout clanek s prislusnymi soubory do jednoho adresare (a podadresaru), pri stahovani serialu ci celeho webu pak aby to melo adresarovou strukturu pro offline pouzivani
    - "hezka url" tedy .../robotika/H-mustek-7-mereni-napeti-na-motoru (pripadne zepredu ci zezadu doplnene nejakym jednoznacnym id, to mi nevadi)
    - zalohovani a prechod na jiny HW, pripdne i export, aby to slo preklopit do jineho CMS (s nejakou rozumnou mirou rucni prace)
    - pokud mozno snadna instalace a zakladni nastaveni (pro cloveka, co pouziva vim jako hlavni textak, system si nastavi snadno sam, ale v CMS se nevyzna)

    Nepotrebuju:
    - propojeni se socialnimi sitemi
    - flash
    - fancy look

    Odmitam:
    - ukladat cokoli do cloudu, ci na servery treti strany - tohle musi chodit i kdyby celou sit tvoril jen ten server a pocitac s prohlizecem.

    Mam domenu a (virtualni) server na siti s rootem, apache, mysql, django, php a co si usmyslim dalsiho (bezi na gentoo), neni problem cokoli doinstalovat a mista je na nem dost. (uz mi tam par veci bezi, ale jsou to osobni a jednoucelove veci)

    Nejak se v tom neorientuju, zkousel jsem si neco nacist, ale vzdycky se to rozebehne do spousty doplnku a nastaveni a socialnich siti a ja se v tom ztratim.

    Ma nekdo zkusenost co doporucit, nebo kde lepe se zeptat? Predem diky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ERGOSUM: dobry napad, dal jsem to tam.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GUDRUN: Jo tím jsem kdysi také strávil nějaký čas(a z popisu mě nenapadlo, že je to ten případ). Možná si to zaslouží na nástěnku.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    (hmmm, možná to samý byl i problém s tím kompem, co jsem o něm psal níž, tak příště budu vědět: ale tehdy jsem prostě vypálil DVD a nabootoval z něj což pomohlo taky)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    bylo to jiny zalozce biosu nez preference bootu... :-/ achjo, tolik casu
    dekuju vsem za support!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    [ SPM @ Ubuntu Linux a distribuce z nej odvozene ] tohle se zda bejt reseni... uz to jede!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam