Dobrý den.
Patřím mezi dlouholeté uživatele MS Windows, začínal jsem kdysi na verzi 3.11 a nyní spokojeně používám Win7. Nicméně pro výpočty a simulace potřebuji používat Linux, nejlépe KUbuntu 14.04. A zde jsem narazil na řadu drobných problémů, se kterými bych potřeboval pomoci, proto se obracím na Vás.
Po celé řadě testů jsem zakotvil u verze Kubuntu 14.04, kterou jsem si vzhledem nastavil tak, aby vypadala jako Win7, protože musím přepínat mezi Windows a Linuxem a jiný vzhled mě dost pletl. Zkoušel jsem instalovat verze Ubuntu i Kubuntu 15.04, 16.04, 17.04 ve verzi desktop i server. Některé nepochopitelně zamrzaly nebo tam nefungovaly jiné věci, což mě dost překvapilo. A každý postup stylem pokus-omyl vedl k reinstalaci celého systému od nuly, včetně veškerého software a nastavení. Pěkná otrava.
Pro úplnost seznam software, který potřebuju používat: OpenFOAM, Salome-platform, Einstein Toolkit.
Aktuálně řeším tyto problémy:
1) Jak dělat spolehlivé zálohy image disku? Na počítače s Windows používám Acronis TrueImage (aktuálně 2014) a v pohodě se vypořádá se změnou disku za jiný a systém se občas chytne i na lehce jiném PC. Prostě to chodí skoro vždy a spolehlivě. U linuxu mi toto chybí a nepodařilo se mi tuto technologii nijak spolehlivě rozchodit. Zkoušel jsem nejen Acronis, ale jiné SW a byla to akorát ztráta času. Dokonce i proklamovaná možnost vytvořit si z běžícího systému Live CD včetně nainstalovaného SW se nezdařila.
Jak to jednoduše a spolehlivě řešit?
2) Jak na vzdálený přístup na PC s Linuxem? Např. mám PC s linuxem (např. KUbuntu + OpenFOAM + ET) a ten zavřu někam do sklepa. Nevím, jak se k němu vzdáleně připojit z mého PC s Win7 (třeba s pomocí Putty) např. na terminál a spouštět úlohy popř. se podívat, jak úloha běží. Vím, že to nějak jde, ale nejsem schopen zjistit jak na to. Google najde akorát milion kravin :-/ U Windows je vzdálená plocha a šlape to jedna radost. Nejsem schopen to samé rozchodit na linuxu a potřebuji to.
Co byste mi poradili?
Díky všem za konstruktivní rady.
PS: Ano, google používat umím a hledal jsem a zkoušel, ale nevedlo to k úspěchu. Asi jsem levej.