Čistím starej disk a objevil jsem tenhle svůj snímek obrazovky z Windows XP z r. 2005, kdy začal být použitelný projekt coLinux a já se začal trochu víc seznamovat s Linuxem. :)
Nejprve v tom šlo nabootovat maximálně nějaké připravené diskové obrazy (s Debianem tuším), paměť se musela rezervovat natvrdo, později už ale šlo nabootovat všechno, fungovala síť, paměť si to ukouslo podle potřeby (což bylo docela fajn, když jsem měl 256 MB RAM) a hlavně přibyl i nějaký "cooperative filesystem driver" i možnost připojit diskové oddíly (ne jen image), takže jsem mohl přistupovat do souborového systému Windows nebo spustit systém nainstalovaný na disku. Provozoval jsem v tom i Gentoo, které jsem na střídačku bootoval na železe (kde mi nefungoval USB ADSL modem, dokud jsem nedohnal správce ovladače k přidání podpory) a v coLinuxu (abych postahoval aktualizace).
Samozřejmě když jste si pustili na Windows cygwiní X server, případně Xming, tak se daly provozovat i grafické aplikace.
Takže jsem tam nainstaloval třeba Wine a v něm jsem pouštěl mIRC a podobné skopičiny. (S tím už bohužel snímek nemám.)
A dneska si na pár kliknutí nainstalujete Windows Subsystem for Linux. :)