• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ZUZKAOU: teď jsem měl trochu času na googlení a mělo by pomoct nainstalovat balíček grub-pc místo grub-efi, viz https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=155167
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    hm, pravilo to toto, ale při rebootu žádná změna

    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nabootuj, odmountni flash, console 'grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg'
    a reboot
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ZUZKAOU: pokud jej nainstaluješ s vypnutým securebootem, měl by se grub nainstalovat ve verzi, která umí bootovat bez něj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOROBA: prima - to zabralo, ale ...

    mám tu nainstalovaný mint, vypnute secureboot a uefi překlikané na instaluj z toho co potkáš, ale neumí se to spustit samo z hdd, spustí se to jen pokud je instalacni usb v systemu a pak v nabidce vyberu spustit z hdd.

    Je něco co můžu sama zakliknout, aby to fungovalo normálně a nebo je potřeba najít někoho, kdo ví co dělat, bez dotazů zde?

    Pokud u uefi zakliknu jen - spouštěj se z hdd, tak mi to tvrdí, že nic nevidí.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    lek na vase problemy s ubuntu :)

    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    zkus povypinat secure boot a uefi v biosu ( esli tam vubec je ) Vypada jak kdyz nezapise bootloader
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    na DELL LATITUDE E5430 se mi nechce nainstalovat mint.

    Respektive se neumí nabootovat. Dám tam usb nebo dvd, spustím instalaci, dojde to do fáze, počítač potřebuje restartovat a pak se objeví černá obrazovka a

    "nevím z čeho nabootovat" (menu po zmáčknutá F2 nějak nikde nenabízí možnost zaškrtnou bootuj z USB, blbečku)

    Instalačky ubuntu fungujou normálně - prostě to tam strčím a ono se to nabootuje.

    Zkoušela jsem LM 18.3 cinamon 32 i 64

    V čem dělám chybu?
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    PUNKREASS:
    CHOROBA: Díky za rady, už to zase funguje normálně:-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    smaz vsechno v /var/lib/apt/lists/ a dej znova sudo apt update && apt upgrade
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    AUSSIE: nepise ti to malou napovedu v tooltipu od ty cerveny ikony update manageru vpravo nahore? Kdyz se mi stane nejakej takovejhle problem, tam se tam doctu, co mam zkusit udelat.
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    Ahoj, mám nainstalovaný na notebooku Ubuntu 14.04, asi po měsíci se mi zablokovaly aktualizace systému. Z chybového hlášení vyplývá, že nainstalované balíky mají nevyřešené závislosti. Zkoušel jsem i sudo apt-get -f install, obrázek přidávám. Nevíte někdo, co s tím resp. kam šáhnout? Moje znalosti Ubuntu tak daleko nesahají.

    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    HEINZZ: odpovim si sam, je to :get_cumulative_size nebo shortcut "dc".. = )
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Hoj, používáte někdo Ranger file manager?
    Všechno co jsem potřeboval sem v dokumentaci našel, alel nikde se mi nepovedlo dohledat jak ho donutit aby mi ukázal velikost označeného adresáře a-la totalcmd. Někdo tip kde hledat..?
    dík
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Uz jsem to poresil. Vytvarel jsem si sam instalacni medium rufusem a to nejak neorobehlo zcela dobre. Instalacni medium vytvoreny msft utilitou bootuje ok. Vybornej napad s tim druhym diskem. Diky
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: O.o nedá se tam dát druhý disk? myslím, že by to mělo mít slot na 2.5" a m2 SSD ne? - pokud ano, dokup chybějící disk, vyndej ten s linuxem, nainstaluj widle na nový disk a pak vrať disk s linuxem a nastav bootování z něj.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Zdravim, jak prosim muzu na ACER ASPIRE ES14 zprovoznit dual boot. Jsem ve stavu, ze jsem si smazal Windows. Nainstaloval refind, nainstaloval Ubuntu 18.04. Stahnul jsem si instalacky Windows 10 z microsoft.com. Mam rufuse. Pripravil jsem si usb klicenku. Na ni jsem nahral Windows 10 GPT, UEFI. Do konfigurace reFindu jsem zaradil nekolik kreativnich variant menuentry Win[1-5], kde jsem zkousel ruzne cesty jako loader \EFI\Boot\bootx64.efi. K nim jsem pridal volume ID, ktery jsem ziskal pomoci gpart -l. Ale kdyz chci nacist system z klicenky, tak mi to hlasi, ze efi file not found. Predem dekuji za jakykoliv napad.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RAINBOF: mno s tím budeš mít u qubes asi problém, ale vyzkoušej to :).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELVIT: no mam podobnej problem chci sharovat token od jednoho win programu. dela dost divokou komunikaci kdyz mu das do cesty hub uz neprojde, pres virtualbox filtr take ne jen proste dedikovat celej port jde. Tak uvidime v patek dorazi stroj.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    no provozoval jsem to déle než rok (snad provozovat zase budu) a mohu to z klidem doporučit pro lidi co chtějí nadstandardní bezpečnost (samozřejmně to nemůže být jediná položka). Co bylo nepříjemné omezení, které už je minulostí (bohužel už jsem nestačil vyzkoušet) na USB HW dostat do jedné z těch qubes např. video kamerka. Zajímavé bylo vyřešení sdílení copy & paste mezi jednotlivými běžícími quby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam