• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    FATBOZZ:
    nejlepsi kniha o shellu (s ukoly na reseni):
    Shell v příkladech aneb Aby váš UNIX skvěle shell
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    FATBOZZ: Taky uvítám :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ADAMH: Pro začátečníky doprí :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Ahoj, kdysi na Linkedinu jsem koukal na nejakou skupinu ohledne rad v bashi a nejake free kurzy... ted nemuzu najit. Doporucite nejake ?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ERGOSUM: Je to Intel NUC krabice a kdyz jsem tam mel ubuntu, tak ta mys fungovala. A jak rikam, bluetoothctl tu mys vidi a rucne pripoji, akorat se neobjevi jako input device.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    REDGUY: možná je problém v hv. jestli jedeš na bt v ntb tak možná nezná bt tvé myši.(jsou nejméně dvě) já to teď měl na tabletu. poznal mobil a sluchátka ale ne myš. zapojil jsem dongl a hotovo.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Po dlouhy dobe si instaluju linux desktop (archlinux) a mam takove blbej problem: bluetooth mys sice pripojim pres bluetoothctl (scan on/pair/trust/connect), ale neobjevi se mi v /dev/input . A kdyz to rebootuju, tak se automaticky nepripoji, tj. bluetoothctl kdyz se na ni zeptam vypise connected: not, ale kdyz dam connect, tak se pripoji bez potreby pairovat. Nevim, jestli to jsou dva ruzny problemy nebo dva projevy jednoho problemu. Prijde mi to jako nejaka blba chyba, ze jsem zapomel neco nainstalovat, ale co? Dratova mys funguje bez problemu. Nejaka rada, prosim?
    LUDO
    LUDO --- ---
    LUDO: potreba nainstalovat balik libpam-ck-connector

ten PAM nemam zas tak dlho, a je dost mozne, ze to bolo posrane uz pred tym updatom, do sieti a nastavenia nelezem, zas tak casto aby som si to vsimol
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEFTY: krome fg, co doporucuje KECAM, bych si dovolil upozornit na existenci programu screen a tmux, ktere toto resi mnohem elegantneji
    KECAM
    KECAM --- ---
    LEFTY: melo by to videt “ps aux” ...?
    zkus fg tusim? https://www.computerhope.com/unix/ufg.htm
    LUDO
    LUDO --- ---
    DANIELSOFT: uvodne logy z journal -xe ukazaly nejaku chybajucu kniznicu:

error: /lib/security/pam_foreground.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Coz ukazuje na 10 rokov stary bug ktory by mal byt davno vyrieseny
    Bug #198714 “pam reports errors on missing pam_foreground.so” : Bugs : pam package : Ubuntu
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pam/+bug/198714

Toto presne popisuje moj problem - https://help.ubuntu.com/community/PamCcredsHowto

"In a fresh install of Hardy, pam_foreground.so does not exist. Comment out the pam_foreground line in /etc/pam.d/common-session. This removes this error from /var/log/auth.log - 'PAM [error: /lib/security/pam_foreground.so: cannot open shared object file: No such file or directory]'. Until you fix this, you may not be able to use GUI programs that are used to change system settings - eg. the network manager. "

Zatial som neprisiel na to ktory balik danu kniznicu obsahuje
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    jsem asi blbej. Nastartoval jsem jsem si amazon linux instanci, potřebuju na ní běžet dlouhej job pro hádání hesel.
    připojím se ssh jako uživatel, spustím ten job na pozadí. Krásně sype output jak má. ps mi jej vypíše.
    Odhlásím se.
    Přihlásí se ssh zpátky, ps / ps -u ten job nevidí, ale top mi to ukazuje jako běžící proces s číslem pod správným uživatelem. Nevím, kam posílá output.
    Když to pustím s nohup, tak je výsledek stejnej.
    Jak se k tomu procesu (a jeho výstupu) dostanu, abych ho mohl znova řídit (jinak, než killem)?
    Je to srozumitelný?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    LUDO: nejak nastavit ten PAM? ale ja to nikdy nedelal, tak jen strilim od boku
    LUDO
    LUDO --- ---
    LUDO: ukazalo sa, ze to nejak koliduje s libpam-ccreds kniznicou, po odinstalovani to povoli managovat siet, netusim jak z toho von
    LUDO
    LUDO --- ---
    Zdravim, po poslednom update KDE neon sa nejak posrali povolenia pre NetworkManager. Ako user sa nemozem pripojit, zmazat siet, ...

User ma skupinu netdev,

z /var/log/syslog
    audit: op="device-disconnect" interface="eno1" ifindex=2 pid=1561 uid=1000 result="fail" reason="org.freedesktop.NetworkManager.network-control request failed: not authorized"

z /var/log/kern.log
    [1537389150.1341] audit: op="connection-activate" uuid="d46d75b8-6e24-454d-b093-25e8debdf027" name="Wifi" pid=1561 uid=1000 result="fail" reason="Not authorized to control networking."

cat /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
    [main]
    plugins=ifupdown,keyfile,ofono
    dns=dnsmasq

[ifupdown]
    managed=true
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DANYSEK: No, kdyz vyrobce vidi, ze ma oproti konkurenci horsi vysledky v testech, protoze nema otevreny driver, a kdyz se to ozyva dost dlouho a z dost mist, tak ma urcity duvod k zamysleni - zvlast, kdyz se doporucuje kupovat konkurencni vyrobky, protoze s nima nejsou takove problemy ...

(Jako jo, chapu, ze pro graficke karty to neni az tak velky podil na trhu ale jak videt, i tak se kapka po kapce veci pomalicku meni)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DANIELSOFT: fanatismus v podobe nepouzivani uzavrenych driveru jsem popravde nikdy nepochopil... objektivne z pohledu uzivatele to je fuk, kdyz driver funguje a je vyrobcem udrzovany... a v pripade nvidie ten otevrenej fungoval vesmes hur nez ten proprietarni... protoze holt do otevrenyho sveta cela specifikace diky konkurencnimu boji nejde (i kdyz ano, i tohle se posouva k lepsimu)...
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ERGOSUM: díky za info, já ještě nepřešel z 16.04 (asi hodlám počkat na 20.04, ale soudruzi mi vyrobili pěkný bug ( https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mesa/+bug/1780846 ) ze kterého se dá buď vybruslit neelegantně, downgradováním regresnutých balíčků, tak to zatím dělám, nebo upgradem na 18.04 (nebo přechodem na uzavřený driver grafiky, což zatím z principu nechci)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Dobrá zpráva. v xbuntu už zase fungují háčky. Kdo nepostřehl nefungovaly s novou verzí tzv. mrtvé znaky a nešlo napsat ď ť ň.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nebo nedej boze kdyz si vybuildis freeradius po 'redhatovsku' na debianim systemu, zazalohujes /etc a na novym stroji zjistis, ze mas akorat symlink :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DANYSEK: apache, freeradius,... u starsisch, stale vyvijenych projektu se to proste stava.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ERGOSUM: tak ono preneseni configu taky nemusi byt 100%... doba jde dopredu, syntaxe se obcas meni... a starej config na novy verzi fungovat nemusi. Treba takovej dovecot, at jsem konkretni :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam