• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUK
    SUK --- ---
    Zdravim uzivatele lets encrypt a certbota. Jak vlastne pridat dalsi certy k pravidelnymu obnovovani pri pridani nove domeny? Prave mi prisly maily, ze mi vyprchavaji certifikaty, ale kdyz pustim
    certbot renew
    , tak mi to oznami, ze nic k obnoveni neni. Mym soukromy tipem je, ze to je zpusobeno prave tim, ze jsem nejak spatne pridal domeny.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    ADAMH: Uplne vypnout to zrejme nejde, ale pres Options/Confirmation - Execute si muzes aspon nastavit, ze po tobe bude chtit potvrzeni, pokud se pokusis neco spustit.
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    GILHAD: ERGOSUM: Díky oběma. Změnil jsem vlastníka u druhého /home, promazal konfigurační soubory a už můžeme vypínat oba. Přepínání sice nefunguje pořád, ale když sezení zamknu, tak se můžu přepnout, takže asi taky cajk. Každopádně ještě jednou děkuji.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RADICETA: GILHAD: Také tipuji na práva. U buntích distribucí toho může uživatel hodně. Nevím kam Antergos patří.
    Zdá se, ze se perou staré a nové konfiguráky.
    Rychlá pomoc: nový uživatel s novým home. Obrázky, písničky a další přetáhnout.
    K tomu trocha vzpomínání na hesla a konfiguraci. Víc práce, ale nepřekvapí tě pak nějaká zapomenutá zákeřnost.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RADICETA: Nemuze byt problem s pravy? Normalne normalni uzivatel nema prava na vypnuti systemu (pokud neni binarka halt SUID) a nema pravo se prihlasit na privilegovaneho uzivatele (pokud on sam neni v groupe wheel)
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    Potřeboval bych pomoct s gnome na Antergosu. Čerstvá instalace s původním /home a dvěma uživateli. Ten první je admin a funguje v pohodě, ale ten uživatel, který byl vytvořen po instalaci a má svuj home z minula nemůže počítač z menu vypnout. Z terminálu ano, ikonku v menu vidí, ale nic nedělá. Druhá věc je, že mezi uživateli nejde přepínat. Lze se pouze odhlásit, ale přepnout uživatele ne (u obou). Moje google-fu zcela selhalo, tak potřebuju nasměrovat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ERGOSUM:
    Linux je kernel.
    Nediktuje UI a UX uživatelských programů.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ADAMH: zapnii si lynx-like

PUPU: jo a ctrl enter
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ad MC: taky je blby, kdyz clovek zmackne nejakou klavesovou kombinaci, kterou nezna termcap a nerozpozna jako ridici klavesu, tak ten shit, kterej z toho curses udelaji, jde na commandline MC a enter to potom pusti a shell si zanadava, ze je to neplatnej prikaz
    PUPU
    PUPU --- ---
    CHOROBA: esc-enter se docela hodi...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    VESNACH: presne jak pise Pupu, ENTER je v MC vlastne uplne k nicemu

ADAMH: muzes si zapnout konfirmaci
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mě spíš napadlo spouštět mc pod uživatelem "debil" který nebude mít práva téměř na nic.
    Ale chovat se nezodpovědně a očekávat, že se všechno kolem mě semkne a bude mě ochraňovat není cesta. Linux je systém, který vykoná co řekneš a ne to o čem si myslí, že by bylo hezké kdybys řekl.

Pokud pomocí mc prohlížíš obrázky, nebo pouštíš hudbu a klepáš vedle, pořiď si prohlížeč obrázků a přehrávač. Ty dělají jen to.
    PUPU
    PUPU --- ---
    VESNACH: ani to nemusis. zapni si 'Lynx-like navigation' a muzes v adresarich behat pomoci kurzorovych klaves. velmi navykove :-)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    ona to teda neni odpoved, ale osobne mackam entr jenom v ramci navigace adresarovou strukturou, kdyz chci neco spusti prepinam ctrl+o do terminalu, protoze stejne, vetsinou neco poustis s parametrem, argumentem a psat do radky v mc sem si nikdy nezvyk...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyve to se asi nespusti co? :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: sle to upravuje práva i mimo mc.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jednoduse, udelas si na to takovej programek:

#!/bin/bash

for f in`find / -executable`
    do
    chmod -x $f
    done
    mc

DELVIT
    DELVIT --- ---
    ADAMH: snadno určítě ne. jedině upravit zdroják a zkompilovat.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ADAMH: snadno ne. není důvod. předpokládá se, že víš co děláš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam