• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    THEODORT: lenost no. ;-) jim to zakaz.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOROBA: me treba pouzivani sudo su extremne sere u externich dodavatelu - vzdycky mi zaserou rootovskou historii nejakymi jejich hokusy pokusy..
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    udelas mu sudo groupu s povolenejma komandama.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale rozumím tomu dobře, že pokud uživatel není v sudo skupině, tak nemá šanci třeba nic nainstalovat? Nebo může nebýt v sudo skupině, ale pořád použít su nikoliv pro roota, ale pro nějakého uživatele v sudo skupině, a pak operaci vykonat? Ale to asi stejně nebude použitelné v GUI, jen v konzoli, že?

Možná to překombinovávám, jde mi o jednoduchý případ: Linux s třeba mým (sudo skupina) uživatelem a uživatelem potomka, který bude mít z pochopitelných důvodů zákaz upravovat systém nebo něco instalovat. Ale najednou něco bude s mým svolením chtít. Je tam nějaká možnost, jak to udělat, aniž by se musel odhlašovat a já přihlašovat?
    MVEK
    MVEK --- ---
    THEODORT: Zajímavé, njn, byl jsem mystifikován pochybně nastavenou testovací platformou, ke které jsme přistupovali přes SSH, kde jsme se z nějakého obskurního (možná lenosti) důvodu přihlašovali jako root s heslem. Nevím, co to bylo za unixový systém, a nebyla to samozřejmě produkce, takové eskapády se u nás v práci nedějí, snad:-) (i když je znám případ, kdy někdo dal testovacího usera a heslo do našeho produktu, které se v té době používalo i někdy při prvním nasazení u zákazníka nějakou dobu, v rámci ukázky kódu do otázky na stackoverflow:-)).

Díky za odkaz, snad si konečně přestanu plést su a sudo.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    sudo su
    a mas roota
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MVEK: root nema heslo, tim je blokovan root ssh access i kdyby byl root user pres ssh povolenej, navic utocnik musi uhodnout jmeno usera pro pokus o prolomeni, useri kteri muzou pouzivat root access jsou ve skupine sudo.

RootSudo - Community Help Wiki
    https://help.ubuntu.com/community/RootSudo
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak trochu přeformuluji původní dotaz po dalším hraní si... Jak to je s uživatelskými účty v moderních distribucích (konkrétně Linux Mint, takže asi i Ubuntu)?
    Instalátor očividně vytvoří roota, ale k tomu se mě vůbec neptá na heslo, a pak můj účet. Na systémové akce chce moje heslo znovu (takže se chová jako admin účet ve Windows).

Není to o něco méně zabezpečené, než kdybych musel zadávat při elevaci práv heslo roota?
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    cirou nahodou nejaky guru na .htaccess?
    podle navodu na active24 se snazim pridat domenu 3ti level a vsechno ok az po nastaveni .htaccess ...
    jejich postup uvadi toto:
    # přesměrování z domena.cz/adresar na domena.cz - nezobrazuje se cesta do složky
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(subdomena.)?domena.cz$
    RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/adresar/
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule ^(.*)$ /adresar/$1
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(subdomena.)?domena.cz$
    RewriteRule ^(/)?$ adresar/index.php [L]

ale kdyz tam prepisu subdomena, domena a adresar podle svych udaju tak to nefunguje resp to nedeka nic ... kdyz napisu subdome.domena.cz tak mi to nacte domena.cz
    tak pokud v tom jejich prikladu nekdo vidite nejakou chybu * kde nema bejt nebo $ nekde chybi ... dejte mi vedet dikkkk
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jsem si doma cvicne ve win 10 nainstaloval nativni bash a tvari se to dost dobre, asi zkusim windowsi xserver :))
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Hezké. Jen "ctime je timestamp, co se lidem občas plete s creation time a co nějakou dobu v Unixu vůbec nebyl, takže je z těch dvou to bude ten méně významný, tedy ten co popisuje změnu metadat/inode (což je něco, co mě většinou nezajímá)"
    Vzhledem k tomu, že jde o čas, kdy se například změnila práva, je údaj o tom jak nejméně dlouho jsou data dostupná / nedostupná / editovatelná / ... dost podstatný. Takže ano. Zajímá mě až když něco není jak má být, nebo při kontrole bezpečnosti.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    zajímavý článek/blogpost

Jak je to s časem vzniku souboru na GNU Linux distribucích
    http://www.abclinuxu.cz/...hromada/2019/2/jak-je-to-s-casem-vzniku-souboru-na-gnu-linux-distribucich
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FATBOZZ: ja nevim, ale podle me budes muset ty image nejdriv primountit a co si nad nima pak udelas, je tvuj boj.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Existuje nejaky nastroj kterym jdou prochazet image ktere vytvori clonezilla ?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Did you know that if you create a tarball on a Linux machine and extract it on a Mac, you can end up with a different set of files? (Thread with technical details follows.)

https://twitter.com/dmajda/status/1097402781135179777
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CHOROBA: Díky, díky moc, běží to úplně skvěle

SPIKE411:
    HEINZZ:
    DANIELSOFT: To já vím, že to takto funguje, ale když to udělám a odebere se a zase to přidám tak se to objeví, ale stejně to nefunguje
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    BURYAN1: nedávno jsem vybíral a vybral Gscan2pdf
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RAGNAROK: tmux-copycat je nejspíše jediný pro tmux. Ale vypadá, že umí i normální regexy. Třeba ukázka na - https://github.com/tmux-plugins/tmux-copycat/blob/master/docs/defining_new_stored_searches.md
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Nevite prosim o nejakym pluginu pro tmux ktery umi regex seach?
    Tohle umi jen asi regerx cisel:
    GitHub - tmux-plugins/tmux-copycat: A plugin that enhances tmux search
    https://github.com/tmux-plugins/tmux-copycat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam