• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    PUNKREASS: Nezobrazí
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    JUNIOR: mozna se to zobrazi, az kdyz das odeslat. Uz sem tu hlasku dlouho nevidel.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    PUNKREASS: není. Jinak bych to pochopitelně řešil. Je tam jenom "Zrušit" a "Oznámit problém"
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    JUNIOR: takova ta jak mas moznost odeslat hlaseni o chybe? Jestli jo, tak by tam mela bejt moznost neco jako ukazat podrobnosti pred odeslanim.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj,
    mohu požádat o hodně amatérský dotaz ? Ubuntu Začala mi vyskakovat hláška "zjištěn problém se systémovým programem" Co jsem pogoogloval tak mi ani jeden návod nefungoval, jedině vypnout apport a to se mi nějak nezdá ? Jinak samozřejmě updatováno a upgradováno mám samozřejmě

Info z uname -a
    Linux jakub-desktop 4.15.0-46-generic #49-Ubuntu SMP Wed Feb 6 09:33:07 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Díky
    MTO
    MTO --- ---

- na odlehceni :-)
    MA747
    MA747 --- ---
    Odložím si a třeba to bude pro někoho užitečné. Nedávno jsem instaloval Ubuntu 18.04 LTS na notebook Acer Aspire E15. Řešil jsem tři problémy. Zatuhnutí při instalaci na grub2, zatuhnutí při vypnutí a nemožnost se dostat do zaheslovaného BIOSu.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    PUPU: ok, chapu, ja si davam 115200, nebo kolik to je. tam se dmesg netahne jak mamedia v roce 1995
    PUPU
    PUPU --- ---
    CHOROBA: jak jsem podedil, tak to provozuju ;-) hlavne ze to funguje
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: možná aby to jelo i po zvonkovym drátu do podlaží, kde už není klima nastavená na 16°C =)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    PUPU: proc takovou divnou rychlost?
    PUPU
    PUPU --- ---
    FATBOZZ: u nas mame v grubu toto:

default=0
    timeout=5

serial --unit=0 --speed=19200
    terminal --timeout=30 serial console

title Red Hat Enterprise Linux (2.6.32-358.14.1.el6.x86_64)
    root (hd0,0)
    kernel /vmlinuz-2.6.32-358.14.1.el6.x86_64 ro root=UUID=ee3b7b22-6406-4697-b86f-d08996331b24 rd_NO_LUKS rd_NO_LVM LANG=en_US.UTF-8 rd_NO_MD SYSFONT=latarcyrheb-sun16 crashkernel=auto KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=us rd_NO_DM console=tty0 console=ttyS0,19200
    initrd /initramfs-2.6.32-358.14.1.el6.x86_64.img

hth
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Chtěl bych rozchodit seriovy port na pc abych mohl pripadne bez obrazovky na něm něco dělat. Bohuzel se mi nedari.
    Jel jsem podle tohoto hloupeho navodu, https://cweiske.de/tagebuch/serial-console-debian9.htm a z COM portu mi nic neleze.

Pritom dmesg hlasi ze ok
    [    0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-8-amd64 root=UUID=905506ff-5427-4f27-ae88-5c29e4662993 ro console=ttyS0 console=tty0 quiet
    [    0.000000] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-8-amd64 root=UUID=905506ff-5427-4f27-ae88-5c29e4662993 ro console=ttyS0 console=tty0 quiet
    [    0.000000] console [tty0] enabled
    [    0.000000] console [ttyS0] enabled
    [    2.173418] 00:03: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4, base_baud = 115200) is a 16550A
    [    2.194207] 00:04: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3, base_baud = 115200) is a 16550A
    [    2.214992] 00:05: ttyS2 at I/O 0x3e8 (irq = 7, base_baud = 115200) is a 16550A
    [    2.235722] 00:06: ttyS3 at I/O 0x2e8 (irq = 7, base_baud = 115200) is a 16550A

GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    NYXEL: tak nejak sem vygoglil ze reseni bude nejspis nemit zadnej wp primo v / ale soupnout ho taky do adresare a pak by ty htaccess pravidla meli zacit delat co maji ... tohle by mohlo pomoct to odladit ... dik!
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Distribuce jako Mint, nebo Ubuntu jsou sestavené především pro jeden počítač na kterém je současně jeden člověk. Práci v tomto režimu usnadňují. Umějí toho víc, ale ne tak snadno.
    Distribuce tedy předpokládá, že ten kdo sedí u počítače a přihlásil se jako uživatel(a nemá zakázané sudo) je majitel a když zadá sudo heslo může "vše" s celým počítačem. Nemusí se tedy vždy přihlašovat jako root.

Distribuce, které sudo nemají, mají uživatele s přesněji vymezenými právy a když chceš víc práv, musíš se přihlásit jako jiný uživatel (třeba root). Takže jeden člověk používá víc uživatelů (třeba pepicek a Admin2). Mají větší podporu více uživatelů.

Jde o to, rozhodnout se, co ti lépe vyhovuje. Přičemž si každou distribuci můžeš přizpůsobit k obrazu svému.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MVEK: sice mas pravdu, ale...

na serveru kde mas kriticky veci nema BFU co pohledavat (mozna tak izolovana session kde nema sudo, ale to byva separatni server pro tyto ucely, kde i kdyz by sudo mel, moc by toho utocnik/uzivatel nepoboril), a naopak na stanicich kde ti drepi BFU tak mas velice omezeny moznosti vzdalenyho pristupu, typicky na lokalni sit, tak se ti ten attack vector taky dost omezuje..
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    MVEK: ono je sudo mnohem mocnejsi, nez jenom nejakej nastroj pro docasny ziskani root privilegii. Koukni na man sudo, man sudoers a vygoogli si nejakej sudoers howto.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MVEK: Ano, bfu by neměl mít možnost použít sudo. A pokud je to pro nějakou operaci nevyhnutelné, tak mu udělat skript a dát právo jen na ten skript.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ještě jsem k tomu našel objasnění login a non-login shellu tady: https://askubuntu.com/...376199/sudo-su-vs-sudo-i-vs-sudo-bin-bash-when-does-it-matter-which-is-used

Pořád mi ale nejde do hlavy jedna věc ohledně bezpečnosti. Přece pokud útočník získá heslo uživatele v sudoer skupině, tak už nemá problém použít sudo su a systém zbořit. Takže by stejně BFU neměl v sudoer skupině vůbec být. A úkony potřebující superusera by tedy měl odpovědný uživatel dělat buď přes to SSH, pokud beru v potaz síť, kde je běžně více počítačů najednou, nebo fyzicky přepnutím uživatele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam