• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    LUDO
    LUDO --- ---
    JUNIOR: najjednoduchsie z mojho pohladu je configuracny subor pre openvpn a spustenie z terminalu

sudo openvpn /cesta/k/*.opvn

Najlepsie mat poskytovatela ktory distribuuje openvpn konfiguraky k svojim serverom, ja mam dobru skusenost s AirVPN kde si ich priamo vygenerujes konfiguracne subory
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze to je furt stejny, zaplatis si nekde VPN pristup a pak si nastavis spravne NetworkManager
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    RATTKIN:
    VYHULENY_UFO:
    NELDOR:

Nehledám na tom nic extra jen mne to zajímá. Jsem zvyklý, že to řeším na mobilu kvůli cestování a cenzuře. Tak hledám možnosti jak to zprovoznit i na mém desktopu a hrát si s tím. Jsem byl zvyklý, že jsme si zaplatil aplikaci a jelo to a zde je to dost odlišné :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SPIKE411: ja hledal _jen_ baliky wireguardu v debian repo, nijak dal jsem to nezkoumal.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MARASAN:
    Wireguard - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/Wireguard

The packages also work on DebianJessieand DebianStretch, by following the Wireguard installation instructions
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NELDOR: tez se mi to libi, jen je to moc novy a Stretch to jeste neumi. cekani na debian...
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    JUNIOR: Wireguard jsem neznal, pouzivam OpenVPN, ale rozhodne to nevypada spatne... https://www.petrkrcmar.cz/prednasky/wireguard_openalt_2018.pdf
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIOR: to zalezi jakej typ vpnky resis. (fortinet, kerio) ssl? ipsec? cisco (open)anyconnect/vpnc, strongswan, sstp, openvpn neno ten wireguard... ?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JUNIOR: to chce něco znát, přečíst si, pokud teda na tom záleží.
    Pokud to máš na hraní, něco si vyzkoušet, nebo přes to třeba hrát hry, koukat na filmy, tak klidně cokoli
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co myslis tim "resite VPN na ubuntu" ? jako server? jako client?
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj, jak řešíte VPN na ubuntu aby to nastavila i začínající lama jako já ?

Co jsem tam googloval tak mi nejúčinnější a nejjednoduší přijde wireguard ?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    NELDOR: Pěkné. Nejsem ještě tak protřelý a nějak jsem si říkal že by to mohlo mít exitcode pro time a jiný. O to méně práce pro příště.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    FATBOZZ: Ja mel vzdycky za to, ze exit code "time" se rovna exit codu toho spusteneho programu (pokud byl teda uspesne spusten)... http://www.tutorialspoint.com/unix_commands/time.htm
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dyk tam ma statiku? nebo to vyprcany systemd ceka na dalsi ifaces?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: tam se ti systemd sekne taky (prave kvuli cekani na network online...). Pruser je prave to DHCP na interfacu, na ktery to ceka, kdyz je ten interface explicitne zapnuty... zvlast pokud je bez allow-hotplug.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a co se treba vratit ke korenum a nastavit spravne /etc/network/interfaces
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mam takovou strapaci,

Mam ubuntu nakonfigurovany pres systemd a potrebuju ho casto restartovat a hrozne me stve sit.

Mam dva iface eth0 a wlan0 kde wlan0 ma statickou adresu a eth0 je s dhcp klientem kdybych nekdy potreboval treba...
    jenze jakmile zalozim /etc/systemd/network/wlan0.network tak start trva 300s protoze ceka na interface. jednoduche jak jen to jde...

[Match]
    Name=wlan0

[Network]
    Address=192.168.66.1/24
    #gateway=192.168.66.1

brana zadna neni je to lokalni system
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    FATBOZZ: tvl staci trosku premyslet zejo :)
    time rsync /src /dst && exitcode=$(echo $?)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Nejaky napad jak ziskat exit code z rsyncu, když je ještě "zaobalený" time ?
    time rsync -parametry /src /dst
    ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam