• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    THEODORT: no, hezke. to uz slo v tech winxp, kdyz se to doinstalovalo, jak pisu. ale umi to tyhle veci, ktere jsou (podle mne) nutne, aby to vubec k necemu bylo?:
    1, prepnuti na konkretni desktop pomoci klavesove zkratky
    2, prepinani mezi programy jen v ramci daneho desktopu pomoci klavesove zkratky
    3, spodni lista zobrazuje programy jen zobrazeneho desktopu
    4, zobrazeni zvoleneho programu na vsech desktopech
    5, programy se svevolne nepresouvaji mezi desktopy (tohle ve winxp a predchozich neslo, protoze bezici programy si mohly prakticky delat co chtely, ted uz je to asi hodne jinak)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    na win samozrjme vice desktopu normlane je, ze..

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KAERO: za dob windows2000 jsem pouzival nejakej shareware pro virtualni plochy, nevim o tom, ze by microsoft cokoliv s plochama vyrabel.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    KAERO:
    To nevim jak to myslis. Dam alt+ů zobrazi se vim jako sidepanel pri levym okraji monitoru (dedikovana instance) trva to cca 300 ms. Najedu na radku s nazvem okna ktery chci a dam enter killne se instance vimu a zobrazi se mi okno ktery jsem chtel. Pak se da namapovat ruzny klavesovy zkratky/commandy pro ten buffer co se zobrazi ve vimu dle libosti. Dost pohodlny akorat se mi nepodarilo nastartovat vim na urcitem monitoru (pokud mam zapojeny vic nez 2). Jinak teda pouzivam cinnamon: tilling/snaping pomoci win+h,j,k,l ; prepinani virualni plochy pomoci win+y,u,i,o ; presouvani oken na plochu shift+win+y,u,i,o
    KAERO
    KAERO --- ---
    RAGNAROK: a jak prepnes z programu zpatky do vimu?
    KAERO
    KAERO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale on mikrosoft vyrobil programek na virtualni plochy. sly doinstalovat do windows 98 (nebo XP? uz nevim). fixni pocet 4, jenze se nedaly nastavit klavesove zkratky na prepinani, a fungovalo to na houby protoze s tim tehda programy nepocitaly a nektere dokonce skryvaly okna tim zpusobem ze je posunuly na pozici 3000,3000 nebo -100,-100, jenze to kolidovalo s tema virtualnima plochama. Kdyz jsem to zkousel pouzivat tak se mi casto ztratily tyhle okna uplne do nenavratna.
    Tehda jsem se jeste drzel windows a zkousel vylepsit rozhrani pomoci programku typu LiteStep. Idea to byla pekna, ale melo to mouchy. pak mely prijit visty, ja se lekl, donutil se prejit na linux a KDE vse (skoro) vyresilo.

    virtualni plochy jsou komplikovanejsi pro pochopeni. spousta lidi ani nedokaze rozlisit jestli je hlaska soucasti webove stranky nebo operacniho systemu.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Jsem si udelal ve vimu a wmctrl window manager. Ze se mi zobrazi tabulka kde jsou sloupce: cislo_desktopu, pid, zahlavi okna, applikace. V tabulce naviguju j,k entrem se premistim k oknu nebo muzu hledat string plus dalsi vifikundace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: jo, virtualni plochy, jedna z nej veci v unixovym prostredi. nikdy hsem nechapal, jak muze win user zit s jednou plochou a proc bill gates virtualni plochy nikdy neokopiroval..
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Taky to mam podobne, jen s vic plochama
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KAERO: nikdy nemam otevreno tolik oken, abych v nich mel chaos. na 4 virtualni obrazovce mam vyrovnany okna s logama, ktery potrebuju videt, na 3 virtualnim screenu ma srovnany okna s root konzolemA, pokud je potrebuju, 2 virt screen je odkladaci plocha a na prvni plose mam thunderbird a firexox s ruznym mnozstvim tabu. nic tedy, co bych nezvladl ovladat z klavesnice.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CHOROBA: aktivity prisly az po te co jsem si zazil vlastni pouzivani. prinasi moznost mit jine pozadi a widgety, to nepotrebuju. umozni ulozit/ukoncit/spustit stav programu, ale to ne vzdy funguje. KDE to dela i pri vypinani/restartu pocitace, coz treba skvele funguje s okularem - efektivne jsem jedno pdf s normou otevrel pred cca rokem a od te doby i pres nekolik restartu je stale porad otevrene a KDE ten okular spusti pokazde znova na stejne strance. Ale nefunguje to treba s krusaderem.

    takze vicemene mi 10 ploch staci a nepocituji potrebu to vylepsovat.

    VYHULENY_UFO: ja nikdy neumel alt+tabem spolehlive prepinat mezi vic nez 2 programy, porad se mi to pletlo. prepnout z 1. na 2., z 2. na 1., z 1. na 3. a pak na 2., furt mackam alt+tab vickrat nez potrebuju, pletu se atd. jak tohle resis?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    odjakziva mi stacily 4virtualni plochy, dva monitory a xfce, ted se 4k uz je to pohoda a mista pro okna hromada
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    GILHAD: je to jak virtual desktop, s tim ze se da lip editovat, plus ulozit state, ukoncit i spustit. mrkni na youtube na par videi, je to tam vcelku hezky ukazany
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CHOROBA: Mas nejaky odkaz, kde by to bylo kratce a prehledne popsano? Rychly google mi vyhodil jen uvod, ze muzu pomoci nejakeho toolbaru otvirat/hledat/prepinat spustene programy, ale uz ne jak tim nahradit vic ploch
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GIOMIKY: Me se zase osvedcilo gnome proste neinstalovat :) emerge -avq fluxbox a jedem :)


    SUCHRE: Kdyz jsem pripojenej k nekolika (desitkam/stovkam) vzdalenym pocitacum (a na nektere se leze neprimo prez jiny) a organizuju tam vzajemne prenosy dat, protoze pruchodnost siti by neumoznila centralni distribuci stihnout v pozadovane dobe, mam otevreny prohlizec, weboveho klienta, editor se zdrojakem, pripojeni k serveru, kde rozhoduju, co se nasadi hned vsem a co jen vybranym, soubor s evidenci co uz je, na cem pracuju a co ceka, tak to samo o obe klidne tech 138 oken udela - a prave otevrene okno s pripojenim k nedokoncenemu pocitaci vs. zavrene pripojeni k hotovemu je mnohem prehlednejsi, nez se tam zalogovat prez par meziskoku, otevrit tamni screen zkontrolovat stav a pripadne napsat/pastnout radek, radne to oznacit v cheklistu a zase se odlogovat, abych to po chvili opakoval cele znova.

    Ale i pri mensich vecech se vic oken sakra hodi:
    email, prohlizec se sadou tabu k dane uloze, par otevrenych textovych editoru (pracovni soubor, knihovny, par examplu), pripadne i par grafickych, par prikazovych radku (ne nutne na tom samem pocitaci/pod tim samym uzivatelem), rozhozeno po par virtualnich plochach a na dalsi skupine ploch neco, co prislo jako prednostni interrupt a je potreba vyresit hned (takze prohlizec s jinou sadou relevantnich tabu a zase prislusne editory a commandliny) a na jine sade ploch uz par dni bezi spojeni na nekolik lokalnich pocitacu, co potrebujou obcas postrcit ... a uz to zase jsou nizsi desitky spis nez vyssi jednotky ...

    Nebo minuly tyden, co jsem se pustil do online kurzu na novem pocitaci urcenem prave pro tohle:
    webovky kurzu a jim odkazovanych materialu v prohlizeci, 2-3 playery se stazenymi instrukcnimi videi (nebudu je tahat furt dokola znovu a znovu prohlizecem) v ruznych souvisejicich partiich, 3 okna CADu a tutorial k nemu, commander at vidim jake soubory a kde mi to dela), pdfka s relevantnima datasheetama (tak 3-4 min.), root na lokalu, kde doinstalovavam nejake dalsi potrebne programy (napr libre office, kdyz narazim na XML soubor), user na lokale a na starsi pracovni masine, kde mam zajimave konfigurace a ruzne vychytavky uz poresene leta, CherryTree na poznamky a textak s blogem, kam si o tom pisu ... 16-18 oken jen to fikne a potrebuju vsechna a jde o jeden samostatny ukol ...

    Jako byt omezeny systemem na jednu plochu a zapasit s poctem naraz spustenych programu a lagovat kdyz to o jeden, dva prezenu, a muset pocitac rebootovat ob den, aby nezaclo lagovat i pouhe pretahovani oken po obrazovce, tak si poradim i s mene, ale tohle byly problem Windows na nadupane masine, ne s Linuxem na starsim a slabsim notebooku, ten proste jel prijatelnou rychlosti furt a vypinal/uspaval jsem ho jen kdyz jsem ho chtel nekam prenest, coz taky nekdy nebylo potreba par mesicu ...

    Proste to beru tak, ze ten pocitac se ma co nejlip prizpusobit mym potrebam a slouzit on me, nikoli naopak. Takze proste oken a programu tolik, kolik se mi zrovna hodi, nikoli resit, jestli to utahne, nebo ne a jak moc se mam omezit a komplikovat si zbytecne praci.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KAERO: proc nepouzivas Activity, misto ploch?
    KAERO
    KAERO --- ---
    KDE, 10 pracovnich ploch, prepinani Win+cislo, presun oken Win+Alt+cislo. Na 9. mam vzdy email, na 10. vzdy browser atd., pripadne uprava podle potreby. 7 konzoli je sedm zaplnenych ploch.

    Ale nikdy nepochopim, jak zvladaji vice programu najednou windowsaci. Dole v liste maji treba 3 ikonky pdf prohlizece a prepinaji mezi nima - ja se okamzite ztratim ktere pdf je ktere.

    SUCHRE: delam na dlouhodobem projektu, to je prezentace od kolegy, vlastni soubor s poznamkami, vypocetni program, editor zdrojaku vypoctu, k tomu pdfko s normou, dalsi pdfko s dokumentaci programu, browser pro napovedu. Po obede nastane nutnost vyrobit nejakou fakturu -> prepnu na cistou plochu, spustim souborovy manazer, najdu predchozi fakturu, otevru email, zkopiruju adresy do libreoffice writeru, napisu fakturu, vytisknu/poslu emailem. Vratim se k rozdelanemu projektu. Kdybych mel znova otevirat prezentaci, pocitaci program, editor, pdfko tak me jebne. Momentalne mam spustenych 12 programu. Nechapu lidi co furt programy ukoncuji a znovu pousti :)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Jo, to clovek nekomu v dobry vire zameni gnome za fluxbox, aby se zrychlil pocitac a dotycnej tam pak nainstaluje dropbox, google drive a sychnronizaci vseho moznyho.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GILHAD: aaa ... fluxboxar... to mam radost... osobne se mi na novych systemech nejveice osvedcilo:
    apt-get remove *gnome* && apt-get install fluxbox && startx
    ;-] Ted jsem nejak resit, ze jsem mel pomaly pocitac... a bezely tam nejaky keyringy .. a social sharing blbosti... vyse uvedeno to poresilo... system se zrychlil asi o 40%
    Kdysi jsem mel jeste radeji blackbox... ale ten nevim, jestli je jeste podporovan, funguje...
    Window Managers for X: Blackbox
    http://www.xwinman.org/blackbox.php
    ... koukam, ze ho debian jeste podporuje .. ale nevybavuji si uz, proc jsem nainstaloval fluxbox...
    myslim, ze je podporovanejsi...
    Je na tom vsem moc hezky videt, jak sice software nestarne, ale spoustu tech lidi, ktery to podporovali / vyvijeli
    se uz venuji necemu jinemu. Ty stranky na univerzitach uz dost casto nefunguji atp. Myslim, ze uz se to ani
    moc nenosi, aby mel vyucujici na univerzite svoji domaci stranku na zzz.edu/~username ... kdyz to tak fungovalo,
    tak to byl vybornej zdroj vsech moznych hezkych udelat a programku...
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    dtto pro tri monitory, apod. Pri pozorovani takovejch lidi jsem pomerne rychle zjistil, ze hodne casu stravej hledanim, kde je mys.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ty potrebe mit otevreno 138 aplikaci nerozumim. Mam spusteno 5-6, prohlizec obvykle v tabech. Co nepotrebuju, zaviram. Doba znovuspusteni v souctu vyjde lip nez neustaly prepinani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam