Nevím jestli to sem úplně patří, ale musím si tu něco odložit.
Hledal jsem ideální lightweight distro do hodně slabého notebooku (2gb ram a atom procesor) a nakonec jsem narazil na distro, které se jmenuje Porteus. Distro, které jede jen z USB - v základz si vystačí pouze s 250 MB místa a 500 MB ram. Má to varianty KDE, LXDE, LXQT, MATE, Openbox, Cinnamon a Xfce, je to tak strašně jednoduché k nainstalování, že to zvládne i lama jako já. Všechno běží čistě z USB bez jakéhokoliv trápení a všechno můžu bootovat z EFI pokud to zkouším na jiných strojích. Naforu se mým dotazům věnují přímo vývojáři (momentálně se to snažím rozjet na hybridním laptopu)a to je také příjemmný bonus. Všechno funguje fakt skvěle - je to supr svižné, bootování také rychlé (pokud nebootuje přímo do RAM), až skončím s prací tak to normálně vypnu, píchnu v jiném stroji a mohu pokračovat v rozdělané práci včetně záložek, otevřených manuálu v PDF, rozposlouchaným podcastů atd. V oficiální dokumentaci spousta "cheat codes", kterými se dá jednoduše modifikovat elý systém, při bootování atd. Jediná trochu pakárna, že to je postavené na SLAX tak je tam trochu sraní s těmi balíčky, ale to je spíš moje nezkušenost.
Prostě samé klady. Podle mne pro začátečníka, který se chce naučit jak všechno funguje a zkoušet pokusy/omyly, aniž by si rozjebal svůj aktuální systém vhodnější distro moc neni. Považuju ho skoro za geniální řešení mých potřeb a nějak nevím co mi brání začít to používat jako hlavní distro i pro práci
Home - Porteus - Portable Linux
http://porteus.org/