tak jen edit, když je v BOOTu secure boot vypnutej nemůžu v tý záložce SECURITY dělat nic, takže zapnutej být musí
v SECURITY je nějaký select UEFI file, tam je jak to ubuntu (v tý složce je grubx64efi / shimx64efi / ammx64efi), tak win (tam je těch hodně "koncovek"), pak jedna teď nevim název a pak složka BOOT a v tom bootu jsou (zase tři soubory, teď jsem si je neopsal, ale jsou obdobný jak v tý složce ubuntu něco 64), všechny z ubuntu i z bootu jsem přidal (některý jak kdyby byly provázaný) , díky tomu se mi v záložce BOOTu objevily podle zadaných názvů. Na střídačku jsem je zkoušel předsunout, jeden mi kousl komp, druhé se cyklilo bez výsledku a třetí mi dal na výběr jestli ubuntu nebo win boot. to by asi bylo ok, ubuntu sice naběhlo, ale ještě před tim to vypisovalo nějaký chyby co nešly zaregistrovat (zkoušel jsem i párkrát stopnout pause tlačítkem ale asi nereaguje v tom procesu). Takže sice by mohlo být ve stavu, že to funguje, ale nelíbí se mi ta chybová hláška po výběru toho ubuntu.
zkoušel jsem i přeinstalovat a tak jediný co mě během instalace zaujalo, že by mohlo mít vliv, že v průběhu tam byla možnost stahování ovladačů třetích stran (kde se mluvilo o nějakém secure-boot heslu), nicméně to ubuntu jsem chtěl nechat právě čisté od takového softu, abych znal jak funguje samo o sobě a jestli k němu třeba jednou nepřejít úplně. tak jsem zmatenej teď