linux jako server je skvělý a mám s ním léta praxe, ale jako desktop jsem zklamaný. třeba mi budete umět poradit:
- scaling 125% který nezhorší výkon a funguje.. až nvidia vydá drivery 440 a pude mi wayland tak to možná bude lepší.
- programátorská klávesnice - občas nenaskočí po startu tak jí nastavím ručně, ale za hodinku se zase sama ztratí. zatím jsem našel jenom
https://github.com/michalkahle/czech-coder-xkb- hlasitost mikrofonu potřebuju 100%, ale vždy na začátku hovoru se mi to samo nastaví na asi 15% a nejsem vůbec slyšet
- driver k logitech myším se občas nespusí, občas umře po pár hodinách. používám na mapování middle tlačítka pod palec
- kolečko myši je v chrome pomalé, ale když mu přidám, tak se rozbije v audacity/kdenlive
- počítač při zapnutí nikdy nenaběhne, jen se roztočí větráky a rozsvítí se monitor, ale nic se neobjeví na obrazovce, ani uefi boot. musím ho vypnout, počkat cca 5 vteřin a znovu zapnout. když ho zapnu moc rychle, ukáže se deformované ubuntu logo s točícím spinerem, ale dál nic.
vyřešil jsem uspokojivě:
- creative BT-W3 zvukovka hraje jen když se nastaví natvrdo 48 khz
- po probuzení ze suspendu se musí reloadovat driver síťovky