dotaz: swap a uspání/hibernace, Xubuntu 20.04
Ahoj!
Měl jsem Xubuntu 16.04 a při instalaci (kde jsem vše co nejvíce nechával na defaultu) mi to vytvořilo 16 GB swap partition, na níž systém swapoval. Mám 16GB fyzické RAM.
Pak Xubuntu 16.04 skončila podpora a já jej přeinstaloval na 20.04. A zjistil jsem, že swap partition se nepoužívá a místo ní to vytvořilo soubor /swapfile (to je absolutní cesta) a swapuje tam
Z čiré nerdovitosti a šťouravosti jsem si řekl, že když už tam je ta partition, tak by neměla ležet "ledem" a přenastavil jsem to v /etc/fstab, aby swapoval z té partition. "/swapfile" jsem smazal a bohužel si nepamatuju, jak byl velký. Na disku mám dost místa, takže ho klidně vytvořím třeba 20GB
Pak se mi jednou stalo, že se OS uspal nebo hibernoval a už se neprobudil (nechal jsem ho prostě přes noc běžet, což by mělo být OK), tak jsem vypnul v power management blanknutí obrazovky, všechno tam dal na never, od té doby je to tedy v pořádku ALE
při updatu kernelu či grubu (přes apt) mi to blekotá, že se bude pokoušet hibernovat na tu partition. Ale ta má 16GB a já se teď dočetl, že je potřeba (při 16GB RAM) 20GB. Taky nechápu, kde tam tahle věc skočila, když byl ještě swapfile, nic takového to nepsalo.
Systém se chová jak má, akorát teda nespí, myslíte, že má cenu vrátit tam ten soubor a partition vypnout? Nebo nějak nastavit, že to nemá dělat tu hibernaci a vrátit aspoň sleep?
Nerad bych se zase vrtal v něčem, co není rozbitý, protože problém jsem původně (změnou v /etc/fstab) spíše vyrobil než opravil. Jinak třeba druhý počítač má 4GB RAM, 2GB swapfile a spí normálně. Možná vadí to, že je to partition, ale proč?
Nějaké rady?