• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já bych jakoukoli formu paralelní práce (wsl, virtuál) silně nedoporučil, budeš mít tendenci věci řešit ve Windows a bude ti to seznamování trvat mnohem (až nekonečně) déle.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    SALVATOR: jak říká ufo, ve VirtualBox si můžeš vyzkoušet co chceš, můžeš si dělat "image" alias body obnovy, tak se nebudeš muset bát, že něco rozbiješ.
    SUK
    SUK --- ---
    SALVATOR: pridavam variantu zacit pozvolna s WSL a naucit se operovat s CLI nastrojema. Trosku hardcore cesta, na druhou stranu s docela snadnym unikem do znameho prostredi :) Nejlepsi ale asi bude AXTHEBova rada :)

Kazdopadne, opatrne s instalaci, obzvlast pokud nevedes efi/gpt :)

A VYHULENY_UFO varianta muze byt dobra i treba pro pripadne seznameni a vyzkouseni dualboot instalace. Pak to ale chce docela rychle najet na realne zelezo, protoze tam budes resit veci, ktery ve virtualu nebudes muset.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SALVATOR: Zmenšit partition s Windows (na to je přímo ve Windows nástroj), do uvolněného místa nainstalovat Linux.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, jdu poprosit o radu. Rozhod sem se začít se seznamovat s Linuxem, zatím váhám mezi Mint a Elementary OS. V kompu mám dva disky, SSD s win10 a jeden HDD. Napadaj mě proto minimálně čtyři možnosti:
    - Udělat partition na SSD a Linux hodit tam
    - To samý, ale na HDD
    - Zálohovat data z HDD, nainstalovat tam Linux a data tam vrátit
    - Nainstalovat Linux na C: na SSD vedle win bez partitionu (v případě Elementary OS, zatím nevím, jestli tuhle možnost na i Mint)
    - Použít virtuální stroj
    Třetí možnost mi smrdí potencionálníma problémama a čtvrtá mi přijde trochu jako kanón na vrabce, vzhledem k tomu, že pro Linux zatím budu mít omezený využití. Co si vy myslíte?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jojo, MPD a mozna bych se i dneska podival na pipewire
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    GIOMIKY: nechceš se podívat na software jménem Music Player Daemon? balíček se jmenuje asi MPD, jednu dobu jsem ho používal a je to právě už hotové řešení na client/server hraní hudby a podporu MP3 má v sobě. mohlo by to být lepší než nějaké quick and dirty skripty
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    GIOMIKY: to mi připomíná jak jsem kdysi napsal perlovej skript, volal ho na fakultním unixovém mailovém serveru z ".forward" a on mi přeposílal maily jakožto SMSky na mobila. to bylo v roce 2001, daleko před internetem v mobilu, tehdy fungovaly speciální mailové adresy s telefonním číslem a doménou operátora k posílání SMS přes mail. už tehdy však chodily spamy, skript obsahoval jakousi heuristiku, zda jde pravděpodobně o spam a pokud ano, SMS neposlal
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    Zdravim.
    Ma tu nekdo zkusenost se skolenima ROOT.CZ?
    Konkretne skoleni na Linux, https://www.root.cz/skoleni/balicek/balicek-prace-s-linuxem/
    Dik.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak nakonec to dopadlo úplně jinak:

pustil jsem sudo update-initramfs -u

googlil tu hlášku a dostal se sem

boot - The initramfs will attempt to resume from /dev/dm-1 - Ask Ubuntu
    https://askubuntu.com/questions/1189835/the-initramfs-will-attempt-to-resume-from-dev-dm-1

vytvořil soubor

/etc/initramfs-tools/conf.d/resume s obsahem "RESUME=none"

a už to nepíše, že se pokusí udělat resume z toho swapu, čili snad vyřešeno
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    na okounu poradili parametr "noresume" jádra a update-grub, pokud by to takhle stačilo, bylo by to super
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jinak mně je vlastně jedno, jestli to bude swapovat na partition nebo do souboru: co je problém, že je tam zapnutá ta hibernace, která nefunguje. není to v /etc/default/grub - podívám se do těch systemd konfiguráků jak radil CHOROBA a uvidím. na okounu někdo řekl, že jak se to jednou zahibernovalo, tak on si to někde zapamatoval a proto to při updatu initramfs vypisuje a chce z toho obnovit: ale zatím nevím kde
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: no vida, nová informace. podívám se tam, jak budu u toho stroje. takže systemd za to může, jako obvykle :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mrkni do /etc/systemd/sleep.conf a logind.conf
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MARASAN: ono se zdá, že tím, že jsem tam dal tu partition místo swapfile jsem zapnul nějakou automatiku, že to chce hibernovat. ale půjdu do klubu o Ubuntu, třeba budou více vědět
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANIELSOFT: tohle bohuzel nevim, swap jedu v partition, ubuntu nepouzivam a ani nehibernuju.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    RATTKIN: truenas jsem zkousel, ale OMV mi sedlo lip
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CPT_PLESARD: truenas je skvělý nas software. Má i krásnou klikačku v Angularu. freebsd teda, ale dá se to vydržet ;-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MARASAN: doplňující dotaz, já tu hibernaci nikde nezapínal a než jsem dal tu partitionu místo swapfile, tak on ani nepsal o té hibernaci při update-grub: to se někde zapnulo? kde?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam