Děkuji všem za tipy a rady. Nejřív jedno upřesnění. Šlo hlavně o zvuk. To je víc rušivé než nějaký dropnutý frame.
CHOROBA:
RATTKIN: Grafika zdá se funguje správně, je v systému správně identifikovaná jako intel hd graphics 500. Ve VLC jsem k tomu žádné nastavení nenašel. Video v drtivé většině případů funguje. Ty vyjímky, kdy nefunguje bych spíš dával za vinu použitým kodekům.
ALE: intuitivně jsem zkoumal kudy v debianu putuje zvuková stopa: ALSA, PulseAudio.. Zde mi pomohl link na debian od
MCKIDNEY: ale jinam, sem:
https://wiki.debian.org/PulseAudio#Stuttering_and_audio_interruptionsPo tom, co jsem upravil configuraci pulse audio, problém vyřešen! Alespoň se mi to tak teď zdá.
Poznámka na okraj, používám deepin, protože taky na stoji browsim a experimentuju. Nechci být odkázaný jenom na Kodi, se kterým dost válčím. Jsou pro mě jsou důležité i různé exotické input method jako čínština či korejština, s čím jsem na jiných distribucích (openSUSE) měl často problémy. U deepin jsem našený z toho, že vše funguje out-of-the-box, skoro jako ve windows :-)