GIOMIKY:
Další ze série nudných postů o EFI.
Tedy. Původní komp byl NBK, mikro systém. Asi 40 GB disk... rozdělený na root a home. EFI oddíl jsem měl po několika pokusech (viz. níže) 512 MB, aby se v něm dalo pracovat.
Na každý pád pracovní stanice se docela Linuxu bránila. Nebo spíše trvalo, než jsem ji správně nakonfiguroval. Nejdříve vypnout secure boot, potom zapnout legacy boot, z připraveného flash disku s debianem (příprava probíhala download iso souboru a: dd if=debian.iso of=/dev/sdb) jsem konečně nainstaloval systém. Ale stále nechtěl bootovat. Ani z EFI, ani z legacy. Nic.
Tak jsem se rozhodl přejít s nakonfigurovaným systémem z nbk na workstation. V podstatě proces probíhal tak, že jsem vzal externí disk, provedl:
# dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=8M status=progress
potom jsem externí disk připojil k novému stroji, provedl
# dd if=/dev/sdb of=/dev/sda bs=8M status=progress
Dost mi trvalo, než jsem si všiml hlášky, že grub.efi hledá v /EFI/boot a ne jinde, tak jsem ho tam ještě přesně umístil podle toho, jak si BIOS přál.
Další problém byl v tom, že jsem z NBK měl malé oddíly. Tak jsem vytvořil na novém disku sda5-8 a rsyncnul jsem root na sda5 (mount /dev/sda5 /mnt/sda5)
# rsync -RAxa --exclude="home" --exclude="boot" --exclude="proc" --exlude="mnt" / /mnt/sda5
a obdbone home
# rsync -RAxa /home /mnt/sda8
Následoval update-grub... našel mi nový root na /dev/sda5... ale tady jsem se zaseknul...
nejde mi správně nakonfigurovat grub tak, aby rovnou bootoval do nového rootu /dev/sda5...
Vím, že minimum je v grub.cfg (přibližně) je:
insmod part_gpt # vlozil modul pro gpt
insmod ext2 # nahrat kernel modul pro ext2
set root='hd0,gpt5' # nastavit root na 5. oddil
linux /boot/vmlinuz-5.10.0-16-amd64 root=/dev/sda5 ro quiet # natahnout a spustit kernel do pameti s root zarizenim /dev/sda5
initrd /boot/initrd.img-5.10.0-16-amd6 # init ram disk a zavest kernel
Ale na kazdy pad mi nejak nejde tohle zafixovat tak, aby to fungovalo permenantne... rady vytany...