• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SEJDA: zalezi na urovni paranoje, ve ktery zijes
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: ip adresa je cim dal tim vice cosi virtualniho. Co plati jenom mezi tebou a prvni gateway/routerem. Co udela tvuj provider s dotazem na 8.8.8.8 je jenom jeho vec. Tvuj pocit, ze to posila "nekomu z Google" muze byt jenom falesny pocit.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Kdyz nemate sejra, dejte tam houby a kdyz nemate zadny houby, nedavejte tam nic.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak si ta dej 1.1.1.1 :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sice jsou pak problémy s některými aplikacemi, co na těch adresách testují, zda jsou online i když je jinak neužívají, ale i to se dá jednotlivě řešit.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JADE: Mám to zablokováno i na routeru veškerou komunikaci ke všem IP, co jsem dokázal zjistit.
    JADE
    JADE --- ---
    HOWKING: bylo by najivni se domnivat, ze tomu lze 100% zabranit…
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Protože nechci, aby Google věděl kam lezu? Protože nechci použít vůbec nic od Google?
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Normalne pridat do /etc/resolv.conf a pak (to je nejdulezitejsi)

chattr +i /etc/resolv.conf
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    a proc nepouzivate primarne 8.8.8.8 a 8.8.4.4? google miva stabilnejsi dns nez vodafone
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FATBOZZ: abych dosahl toho, co jsem od vodafonu chtel, stalo me tyden telefonovani a to tim stylem, ze jsem si telefon dal bokem, na odposlech a volal jsem, prudil jsem a nenechal jsem se odbyt hlaskami typu "napiste nam reklamaci".
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: Shibboleet!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHOROBA: jo to je dobrej napad, operatorky hotline budou vsechny presne vedet a rozumet, co chces....

FATBOZZ: mejlem nic nezkazis, ale muzu te ubezpecit, ze nez jen se dovolas na skutecne techniky a nikoliv holky v prvni linii na telefonu, radeji to vzdas... :D :D
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    SUK: Tak napis na podporu mail, treba to probubla k nekomu kdo tem obrazkum bude rozumet.... FYI ... ja to mam jak kdy taky. Ale smokepingem to monitoruju a je tam videt trend ze ten rozptyl je bida....

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SUK: no, muzes jim to podat tak ze je ti lito ze slecna nevi ale ze na reklamaci trvas a necht se ti technik ozve.
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: To uz je docela solidni canon na vrabce... :) Navic se to pro omlacovani o hlavu pouziva blbe, protoze dovolat se komukoliv, kdo aspon trosku tusi, o cem to vlastne mluvim, nebude zrovna jednoduchy...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SUK: jako zakaznik UPC to poradim - nsianstaluj si smokeping
    SmokePing - About SmokePing
    https://oss.oetiker.ch/smokeping/
    nastav si tam ping i dns checks a nech to bezet.
    pak jim to omlat o hlavu.
    SUK
    SUK --- ---
    MARASAN: Na hosts by snad ani nemelo dojit a resolv.conf snad nic samo o sobe necte dneska - a i kdyby, tak tam neni nic, nez symlink na stub od systemd.

VYHULENY_UFO: ted poslednich par dni to registruju. A priblizne mesic zpatky jsem s nima protelefonoval priblizne hodinu, nez jsem jim mohl oficialne sdelit, ze mame extremni packet loss - a to co mi na to rekli taky stalo za to - "mam packet loss 30 - 50 procent" ... "a stranky se vam nacitaji v poradku?"

Takze se snazim udelat nejaky skriptik, co vyrobi nejakou statistiku toho, jak moc jim to (ne)funguje

HEINZZ: No, spis jsem myslel, jestli nekdo nema hotovej skript :) Ale i tak dik
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: upc/vodafon? pomaly odezvy resolvingu registruju celej vecer. neni to poprvy.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SUK: zkontroluj si hosts a resolv.conf, da se to spatnym nastavenim rozbit jedna dve
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    SUK:
    dig A <hostname>[@<server_to_query>]
    Primej dotaz na konkretni dns server, vystup z tohohle by mel bejt zcela dostacujici..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam