• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DANIELSOFT: Duplex je oboustranej tisk - nesnažíš se tisknout oboustraně na tiskárně, co to neumí? Koukni někde do nastavení tisku a tam to vypni.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Dotaz: nedávno na mém Xubuntu došlo k updatu Libre Office. Netisknu moc často, jinak vše funguje, ale zkoušel jsem z té LibreOffice něco vytisknout a tiskárna si stěžovala, že nemá jakýsi "duplex". Vyřešil jsem to tak, že stejně jsem dokument posílal sám sobě Gmailem, tak jsem ho vytisknul z Firefoxu přes to webové rozhraní googlových služeb, což prošlo. Nyní jsem potřeboval znovu tisknout, tak jsem to vyřešil tiskem přes plaintextový editor (mousepad), který taky funguje.

Netuší někdo co by v té LibreOffice mohlo být špatně?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAINBOF:
    to bych pak musel resit kterym programem co otevrit.
    Takhle mam script pro vifm. Zavolam command to mi vylistuje soubory ktery se filtruju pomoci fzf. zvolim soubour, soubor se zextrahuje do tmpfs a na to zavolam xdg-open.

Zvazuju ze bych pouzival image file. Bud pomoci truncate nebo fallocate.

JANFROG:
    limit delky path je 4096 byte a limit nazvu souboru 255 byte. Kdyz ma nazev directory delku 250 byte tak ten direktorar muzu hodit do taru a tech 250 byte usetrit. Pripadne pak jeste udelat nested tar.

Pri prohledavani souboru ve filetree bych ruzny nastroje musel vzdycky excludovat ty dirs, ktery zrovna nepotrebuju moc casto. Ukladani/backup/prenos siti je rychlejsi nez prenos jednotlivych souboru.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    to je divny neslo by proste najit pozici v taru a pak pomoci DD to hodit do stdout ?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DANIELSOFT:
    jj uz jsem to tak vyresel, rozbaluju do tmpfs
    JANFROG:
    kdyztak pozdeji zkusim odpovedet
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RAGNAROK: možná trochu Cimrmanův úkrok stranou, ale nepomohlo by dokumenty rozbalovat "on demand" a ne všechny najednou? tedy že bys v tom svém programu, skriptu nebo co to máš prostě jednou za čas zavolal "tar xf archiv.tar dokument.docx" který už víš že tam je podle předchozího "tar tvf" - pokud potřebuješ jen jeden dokument naráz a ne pracovat naráz se všemi, jde to asi takhle udělat, ale pokud ne, tak se omlouvám za hraběcí radu
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    RAGNAROK:
    Uplnr nechapu, co myslis

| -pomaha prekonat limt delky filepath/filename
    | -nezatezoval filetree, kdyz soubory nejsou potreba
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Potreboval bych prochazet dokumenty v tar file bez toho aniz bych je musel rozbalovat. Archivy maj treba 100GB.
    tar -tvf arch.tar vylistuje soubory
    ve vimu kdyz otevru archive tak pak muzu prochazet soubory a zobrazit jejich obash jako text.
    To u souboru *.ods,*.odt,*.doc,*.docx,*.xls,*.xlsx,*.odp,*.pptx,*.ppt apod. je dost neprakticky.

Zkousel jsem avfs ale nema to manual.
    (mountavfs, umountavfs)
    jen toto: https://github.com/glycerine/avfs/blob/master/avfs-1.0.3/README
    zkousim: mountavfs
    a pak: cd archive.tar#/
    bez uspechu

Jeste jsem nasel ratarmount, archivemount.

Pripadne jaka je alternativni metoda k ukladani/backup dat ktera:
    -uprednostnuje maximalni rychlost prochazeni/prohlizeni dat (bez komprese)
    -pomaha prekonat limt delky filepath/filename
    -nezatezoval filetree, kdyz soubory nejsou potreba

premyslim treba nad vytvorenim imagefile:
    truncate -s 100G ~/myarchive.img
    mkfs.ext4 ~/myarchive.img
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    FATBOZZ: nejsem si toho vědom, na tyhle věci vůbec nešahám
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ZBYNEK: nedrbnul jsi si do nastaveni koleckem a pak to dal jako default pro vsechny ?
    How to Change the Paper Size in Microsoft Word
    https://www.howtogeek.com/445123/how-to-change-the-paper-size-in-microsoft-word/
    GLOB3LI
    GLOB3LI --- ---
    FRANCIMOUR: zkusil bych jinou verzi Forticlienta. Pripadne https://github.com/NetworkManager/NetworkManager-fortisslvpn na SSL VPN funguje taky dobre
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Máte někdo Office 2013 ve wine?

Excel mi u všech dokumentů ukazuje špatnou velikost stránky - šířka 20.99 cm (má být 21), což pak rozhodí rozložení obsahu stránek.
    Word má rozměry stránek v pohodě, takže by to nemuselo být závislé na tiskárně.

Vůbec netuším kde hledat...
    MUXX
    MUXX --- ---
    FRANCIMOUR: Me ten forticlient nejak nefungoval (ani openfortivpn) a nakonec jsem se na vpn pripojil pres openconnect sslvpn (fedora)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    FRANCIMOUR: kali není distribuce pro běžnou práci, má upravený network, wifi, bt a spoustu dalších veci...

Ušetři si čas a pro běžnou práci používej standardní distro
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Ahoj,
    Nevim jestli muzu sem, ale zkousit chvili fungovat na Kali a mam takovy problem s VPN:

0221002 20:25:34.929 [sslvpn:INFO] sslvpn:81 flag: 223
    20221002 20:25:34.929 [sslvpn:INFO] vpn_connection:1493 /remote/login
    20221002 20:25:34.995 [sslvpn:INFO] vpn_connection:1493 /remote/logincheck
    20221002 20:25:35.079 [sslvpn:INFO] sslvpn:336 Authentication passed
    20221002 20:25:35.079 [sslvpn:INFO] vpn_connection:1493 /remote/fortisslvpn
    20221002 20:25:35.129 [sslvpn:INFO] vpn_connection:1493 /remote/fortisslvpn_xml
    20221002 20:25:35.182 [sslvpn:INFO] sslvpn:739 Login successful
    20221002 20:25:35.199 [sslvpn:INFO] main:1112 State: Configuring tunnel
    20221002 20:25:35.470 [sslvpn:EROR] vpn_connection:1263 Backup routing table failed

Pripoji se a hned odpoji. Posledni verze Forticlienta.
    Kdyz vezmu starsi tak se pripoji ale do tunelu nevidi ( ani ping ani rdp).

Nekdo nejaky hint?
    PS: nastavena je dobre.

Předem moc děkuji.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: systemd je strasnej mor, jako jsem jeste ho schopnej pochopit ve velkych prostredich, ale pro single instalaci na notebooku je to zlo. pouzivam openrc
    SUK
    SUK --- ---
    AXTHEB: okej, mas pravdu :) Nicmene s postupujuci integraci systemd do distribuci uz je resolv.conf dnes jiz celkem irelevantni soubor :) Kterej navic, pokud je mi znamo, systemd vubec neprepisuje, coz me v okamzicich, kdy jsem pouzival systemd-networkd ale jeste ne systemd-resolved docela stvalo, protoze jsem musel mit skript navic, kterej mi ten soubor zapise podle DHCP :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    GILHAD: pochopil a děkuji :-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CHEVALIER: Tak dá se úplně jednoduše uoložit printscreen a grafickém editoru si ty barvy z něj nabrat kapátkem a kouknout se, co jsi to nabral.

Nebo se dá v prohlížeči otevřít Inspektor a najít to v něm (u mě Tools/Web Develloper/Inspector) ve vlastnostech toho kódu. Případně tam zjistit, v jakém CSS souboru to je definované, stáhnout ten soubor a v něm jsou ty barvy přímo vypsané (stacks.css hljs-keyword a podobné?)

Nebo jsem otázku nepochopil?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    na stránce https://stackoverflow.com/questions/2536692/a-simple-scenario-using-wait-and-notify-in-java jsou vzorové kódy v javě. Dají se nějak vyextrahovat barvy, použité v těch kódech?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: Ale prd. Viz https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/systemd-resolved.html# - konkrétně "To improve compatibility, /etc/resolv.conf is read in order to discover configured system DNS servers, but only if it is not a symlink to /run/systemd/resolve/stub-resolv.conf, /usr/lib/systemd/resolv.conf or /run/systemd/resolve/resolv.conf (see below)."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam