• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    PATRICIUS
    PATRICIUS --- ---
    Darktable mi jednou zcela znicil original fotky. Zbyl jen cerny obdelnik. Od te doby pouzivam jen RawTherapee. Jeste byla dobra Bibble, nez ji pozral Corel a udelal z toho zmineny AfterShot Pro. I ten mi prisel sveho casu pouzitelny.
    MA747
    MA747 --- ---
    Darktable je asi best, ale (IMO zbytečně) složitý a moduly se stále mění/přidávají. Ještě bych zlusil ART což je fork RT. Umí i CR3, ale RT má novou verzi, která tvrdí, že to již umí také.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    FATBOZZ: darktable je asi nejlepší a pak asi RawTherapee. Pak můžeš vyzkoušet ještě Corel AfterShot Pro, ale ten neznám.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Chtel bych mit v Linuxu neco jako Lightroom.
    Na katalogizaci jsem zkousel digikam a je to teda moloch. Tagy a rozpoznavani obliceju super. Cekam ze verze 8 bude jeste lepsi :) Ale editace fotek v tom je zas katastrofa ( oproti lightroom flow )
    Darktable vypada slibne, ale zase to nema tak intuitivni gui jako lightroom.
    -
    Existuje neco co lightroom a jeho intuitivni gui nahrazuje v linuxu ? Klidne si i zaplatim ( jednorazove ) ... hledam svaty gral ?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RAGNAROK: další level je mpd a jeho klienti, grafičtí i textoví. zkus :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAGNAROK: mocp ruluje!
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Prave jsem objevil mocp a asi se to zaradi brzy mezi me nejoblibenejsi programy vedle vim, vifm, emacs. Miluju linux. Skoda ze jsem linux objevil dost pozde a ne treba v 8. Posranej mrdkosoft.
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    Krásný .... nyxí nerdi si hrají pod záminkou výchovy dětí ;-)))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOLCON: presne tak. nicmene openrc je historicky defaultni init od vyvojaru... ja ho pouzivam dodnes, jeho jednoduchost mi vyhovuje vic nez dnes oblibeny systemd
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    VYHULENY_UFO: A samozřejmě jako všechno v gentoo je i tohle otázka use flagů...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: gentoo pouziva svuj openrc
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, to je fakt. Gentoo si tohle vlastně dělá tak trochu po svém.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: kdysi se tomu rikalo runlevel. init 3 a init 5
    RIVA
    RIVA --- ---
    GILHAD: Dikes, zni to skvele, ale jsou to sdileny domaci pocitace a ani manzelka, ani deti nejsou zdaleka takovi nerdi jako ja aby ocenili terminal login. A priznam ze i me by se libilo zachovat si prihlasovani pres GUI jako default.

    Jeste zkusim ubuntuforums jestli tam nekdo nevyresil ten GDM.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RIVA: Já mám teda Gentoo+Fluxbox a spouštím to přímo z EFI, ale myslím, že i zcela obecně jde jen o nastavení, které initscripty se mají pouštět (teda, že pospouštíš vše jako dosud, jen poslední, který spouští "grafiku" (Xka, gdm, ...) prostě deaktivuješ - teda já ho prostě nektivuju, ale to vyjde nastejno)
    RIVA
    RIVA --- ---
    GILHAD: Aha, to by asi znamenalo udelat nejakou zmenu v GRUBu aby OS startoval do CLI?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RIVA: Já to mám tak, že se na linux naloguju v textovém terminálu a v případě potřeby si spustím Xka příkazem "startx" pod uživatelem a tím pádem nepotřebuju žádný "gdm".

    Takže pokud jim to umíš omezit na terminálu, tak nech zalogování se do něj a spuštění Xek přez CLI - ten jeden příkaz můžou mít i na papírku na monitoru :)
    RIVA
    RIVA --- ---
    DELVIT: Jako to by asi slo na pocitaci kterej instaluju nanovo. Na svym hernim desktopu, kterej mi deti casto okupuji se mi to zatim nechce ani trochu zkouset. Za ty leta s linux desktopama mam zkusenosti ze zasahy tohohle typu v mem podani dopadaji komplet reinstalaci.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DELVIT: Samozřejmě doporučuji si do jiného slotu dát nějaké bezpečné heslo, v případě, že ten usb klíč odejde.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RIVA: A nestačilo by jednoduše mít zašifrované disky a odemykat to pomocí usb klíče? Řeším teď vzdálené odemykání LUKS a na tohle jsem narazil.

    Když by neměli USB klíč tak si ten počítač jednoduše nenastartují - https://www.willhaley.com/blog/unlock-luks-volumes-with-usb-key/

    JANFROG: Geniální! takhle jsem jim na dálku pauzoval dívání, když mě přestali poslouchat. Zajímavé je, že když jim teď něco řeknu tak mě poslouchají jinak vědí, že se to pauzne .) a schovaný ovladač jim nepomůže
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam