• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a nginx jao proxy ;-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jen jdu kolem... A kdyz chci nechat stejnej port a mit vic ssh serveru, tak potrebuju vice hostnames..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THERIDANE: ja bych radsi gitlabi pristup nezli actions (nemam yaml rad) a nerad bych se vzdaval te projektove a dokumentacni casti tam. Navic to se zda neumi runnery. Teda ne ze si to nezkusim :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    RAINBOF: je to velký zvíře no, nestačí ti třeba gitea? Teďka to má už i ekvivalent github actions :)
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: mělo by jít udělat na hostovi uživatele git a tomu dát do authorized keys command ssh dockergit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THERIDANE: jinej port beru jako plan b
    (zatim se mi gitlab nepovedlo presvedcit k tomu aby to fungovalo dobre zda se ze ne na to neni uplne pripraven)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    RAINBOF: Nejjednodušší je nastavit pro gitlab jinej SSH port. Pro uživatele je to transparentní, dostane remote URL ve správným formátu když si ji z webu zkopíruje, atd.

Ale jde to i jak píšeš pomocí ssh proxy, která de facto dělá mirror uživatele git@host a git@container. Ale je to hodně práce navíc :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: presmerovat a obslouzit jinym ssh serverem...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Mam gitlab v dockeru, gitlab by se rad vystavil na portu 22 kde ale samozrejme mam ssh hostitele coz bych tak rad nechal. Je nejak mozny uzivatele git@ presmerovat jinym ssh serverem ?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Někdy se na potíže s bootem hodí REFind nebo v grubu:
    linux (hd0/sd1)/boot/vmlinux- root=/dev/sda1
    initrd (hd0/sd1)/biit/initrd
    boot
    ...
    ty prikazy jsou orientacni a boj s volume jsem vzdal
    ve prospech prostych diskovych oddilu.
    Hodne, v grubu, pomaha klavesa tabulator
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    díky všem jsem tam!
    nakonec stačilo opravit UUID v /etc/fstab

před tím jsem řešil, že gparted ani nikdo jiný neumí LUKS encrypted a musel jsem se učit s dd + milion slepých uliček.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    v /etc/fstab mám toto, takže asi musím použít nové UUID jak /boot/efi, tak /boot?

KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    ZBYNEK: Není tomu tak, ostatně viz screenshot. Při bootu se pomocí systemd generátoru vygenerují z fstabu patřičné služby a ta, která odpovídá tomu efi mountu se nenastartuje. Ve výchozí konfiguraci to ovšem zabrání úspěšné aktivaci local-fs.target a to zastaví celý boot. Vše je vidět v logu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KARIBIKCZ: Což nemá žádný vliv na bootování, jenom systém nebude moct při updatech aktualizovat grub
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    RATTKIN: předpokládám, že `/boot/efi` se ze starého disku neklonovalo, tudíž ten nový /dev/nvme1n1p1 má jiné UUID než starý /dev/nvme0n1p1. Je tedy potřeba provést aktualizaci /etc/fstab (konkrétně opravit řádek pro mount /boot/efi)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RATTKIN: minimálně si stěžuje na disk 7149 8FFC a na /boot/efi, což by pro ten boot mohlo mít nějaký význam ...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    grub jsem nainstaloval, ještě asi nějaká chyba LVM?

DURDIN
    DURDIN --- ---
    RATTKIN: grub je v pohodě a co je v efi ho nezajímá.
    Co je na /dev/nvme1n1p2, root fs nebo neco jiného ? Napadá mě, že někde máš referenci na staré rozložení disků místo uuid, takže neví co otevřít. Jaké záznamy máš v /etc/fstab a v /etc/crypttab ? A během toho bootu, nevyblije to nějakou chybu, ze které by šlo poznat, na čem to selže?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOLCON: já potřebuji standardní Ubuntu, jinak mi s tím v práci neporadí.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Praktická rada : vyser se na tu mrdku grub a použij systemd-boot, ušetříš si spoustu nervů
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam