• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    ZBYNEK: Jako já jsem kdysi fakt hodně fandil německu, které považuji asi jako první nebo jeden z prvních stát co se pokusil postavit monopolu Microsoftu a přechod na Linux. První bitvu po letech tak trochu prohráli, ale co teď koukám začíná se pomalu druhé kolo. A co jsem zatím koukal na třeba to Kubuntu a Linux dnes, tak by to mohlo vyjít?

Jen to nějak aplikačně řekněme sjednotit aby uživatel si mohl vybrat verzi Linuxu a jet aplikace. Ale očekávám, že pokud by se podařilo to takhle skrze stát mohlo by se to rozšířit dál a vývojáři by konečně začali dělat více také na Linux. I já jsem u své hry počítal že udělám její verzi čistě na Linux.

Jinak stáhnul jsem si Oracle VMV nevím jestli je něco lepšího, ale tak je to free a tak na nějaké to mé učení a experimentování jsem za to rád. Vyčlenil jsem si jeden starší 60GB disk na něm jsem si zatím udělal 40GB sektor. A nainstaloval Kubuntu. Klasika napoprvé jsem si nějak špatně zapamatoval heslo, a házelo mi to i nějaké systémové chyby. Ale na třetí pokus vypadá že se vše zdařilo. Na youtube se mi tam seká sem tam zvuk, tak to bude asi tím nastavením VMV?

Ale přeci jen budu muset schratit finance a koupit ještě jeden disk? Jako mám ještě starší komp, takže tam bych teoreticky mohl naostro.

S tím botováním v tom docela stále a opakovaně tápu. Protože to vypadá že jsou tam i HW priority a Bios-EUFI je druhý? Vůbec i dostat Windows na požadovaný disk a aby se mi nerozlezl i na jiné disky, v tom vždy opakovaně také bloudím. A tak jsem to zatím vždy řešil že jsem odpojil fyzicky všechny sata disky. Jinak se mí část systému Windows nainstalovala i na některý sata disk.
    Ale i tak to Kubuntu bootuje krásně rychle i pod tím VMV asi tak stejně jako W10 na rychlém nvme. :D

Ale jako jo mé první dojmy z Kubuntu jsou dobré. A je tu tuším defaul Libre office tak to zkusím. Jen mít trpělivost vydržet zkoušet učit se a pak přejít naostro a udělat si dual boot jako za starých časů MS DOS. Ale z toho už jsem bohužel dávno vypadl. A kvintuji i ten plácek v systému, kde jsou nabízené aplikace, programy, hry a nemusím složitě nic hledat. To je za mě super.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ROLAND: Kubuntu (KDE) je na zkoušení dobrá volba. Office/Outlook/Excel mi na Linuxu pořád chybí, ale dá se nayknout na alternativy

Instalace Linuxu je bezpečná, pokud sám neuděláš chybu a nezadáš jiný disk/partition

Co se asi přenastaví je pořadí UEFI bootu, takže jako první se asi spustí Linux, to se dá snadno opravit (možná už i tohle vychytali)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Nebo wokna s vmware playrem a v tom se uč Debian...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ROLAND: Použij debian s qemu nadstavbou nebo vmware playerem a v tom si hraj s woknama. IMHO.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    TR1: me to vysvetlovat nemusis. Ale vidim kousek niz "No s VM se budu muset také ještě naučit. Něco jsem špatně nastavil při zobrazení."
    TR1
    TR1 --- ---
    PUNKREASS:
    Virtual neni nijak slozity SW, nechapu, proc by s nim bylo zapotrebi bojovat. Treba takovej VirtualBox podporuje snaphoty, coz zejmena zacatecnikovy dokaze usetrit spoustu casu a prace kdyz neco pokazi.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MLEKAR_STEIN:
    DANIELSOFT:
    TR1:

Dík všem za rady. Vlastnictví a práva jsem nastavil dle návodu. CtrlAltF1 přihlásí a odhlásí uživatele bez problémů. Lightdm taky. Akorát ten GNOME Desktop manager gdm3 zlobí. Po odhlášení už se nemůžu znivu přihlásit, nepřepne uživatele. Pouze po restartu se může přihlásit kterýkoliv uživatel. Ale po odhlášení už ne, musí se pak znovu rebootovat.

Zatím prostě budu fungovat s lightdm a asi počkám na srpnový upgrade na lts 24.04, jestli se to změní.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    ROLAND: S tim linuxfx bych byl opatrnej. Nektery rozsireny funkce, jako treba improved Wine support a android support (at uz je to cokoliv) sou za poplatek: https://www.linuxfx.org/index.php/get/serial-key
    O hry se moc neboj, uz si ani nevzpominam, ze bych narazil na neco, co by mi hrat neslo. V posledni dobe nejde akorat dceri Roblox, za coz sem spis rad:]
    Vyber si neco jako Ubuntu nebo Mint, proste mainstream.
    A o sklerozu se neboj, terminal ma histori, ve ktery muzes vyhledavat;)
    PS: imo bojovat s virtualem a jeste se samotnym novym systemem ti to moc nezjednodusi. Nainstaluj si to na nejakej druhej disk a hraj si proste na nem.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    No jinak díky. Jdu se zkoušet s tím nějak poprat.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TR1: No jde mi o ten začátek. Nemít tak velkou sklerozu, kdy zapomínám i pin u karty v krámě při placení až je mi z toho trapně horko. Tak snad časem dám i nějaký ten základ s terminálem?
    A to jsem si kdysi zkoušel rotovat telefon., nebo PSP konzoli abych na ní mohl hrát nintendo hry.

No s VM se budu muset také ještě naučit. Něco jsem špatně nastavil při zobrazení. Ale už jsem byl uvnitř Kubuntu. Jen tedy klasika zase problém nalogovat se, nechtělo mi to vzít heslo.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jakejkoliv linux s KDE, Lutris, Outlok PWA chrome plugin. neni zac.
    TR1
    TR1 --- ---
    ROLAND:
    Jestli mas rad jednoducha nenarocna prostredi tak jako ja, zkus LinuxMint s xfce, ja na nem jedu k plne spokojenosti. Jinac Linux nainstalovany ve VM je pro zacatecnika asi nejlepsi volba, kdyz neco podelas, tak proste zacnes od zacatku aniz bys nejak ohrozil hostitelsky system. Nechci te strasit ale driv nebo pozdeji preci jen obcas terminal pouzijes ale na samotnem zacatku si urcite vystacis s vestavenym software managerem.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TR1: Já to asi s tím přirovnáním k Windows špatně popisuji. Jde mi předně o to abych nemusel psát nějaké commandy atd. Na to jsem už levý absolutně pokud nejsem veden řekněme skoro za ručičku. Vizuálně mi nevyhovují ani W10. Měl jsem rád staré WinXP. A nebo Amiga Workbench. S těma hrama je to otázka. Prostě chci to zkusit i přes svou obrovskou zapomětlivost. Teď jsem si nainstaloval WM a zkouším tedy v tom zkouším instalovat to Kubuntu a uvidíme jak dopadnu.

Možná asi pro mě nejrozumější bude nejdříve přes to WM a hádám že to bude asi nejvíc safe když udělám kix. Vyčlenil jsem si na to 60GB samostatný disk.

Mám 12 jádro AMD a 32GB ram, takže nějaký HW prostor bych měl. Tak uvidíme.

Za ten Linuxfx díky, neznal jsem.
    TR1
    TR1 --- ---
    ROLAND:
    LinuxFX se vzhledem trari jako Windows, na hrani mozna steamOS ale obecne Linux na hrani her neni vubec dobra volba.

Linuxfx Operating System
    Linuxfx Operating System
    https://www.linuxfx.org/

MLEKAR_STEIN:
    No ja chci mit plny pristup k souborum, kterych jsem vlastnikem, navic mam s domovskem adresari spoustu skriptu, ktere pouzivam, proto pouzivam 0750.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MARASAN: Tak na Windows jsem zvyklý, ale rád bych se pokusil naučit se s Linuxem.
    Takže to jestli chci Windows je irelevantní. I když rád bych zůstal, ale nelíbí se mi čím dál více to co MS zkouší a tak bych se rád pokusil o změnu. Kdysi jsem se pokoušel, ale selhal jsem.
    Jako když by šlo jen o browse, watch tak bych to tolik neřešil a tehdy bych se nevzdal a nakonec bych už dávno používal Linux.
    Jen je na mě těch distribučních verzí příliš moc a i když jsem hledal a četl nározy který, tak mám problém s rozhodováním.

Tak jestli Kubuntu je pro začátečníka dobrá volba nebo zda bych měl zkusit něco jiného jako čistě třeba Ubuntu nebo třeba Mint? Na čem je nejméně problémů s ovladači HW a dostupný nejvíce druhů programů, her atd.?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ROLAND: MS Windows. Jestli chces Windows,nehledej Linux.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Zdravím, prosím jaká distribuce Linuxu je nejvíce podobná Windows a dá se použít pro hraní her, Office - Outlook ekvivalent?
    A když provedu instalaci na jiný disk neprovede mi nějaké změny v bootu a nezruší nebo nepoškodí boot aktuálních Windows co jsou na jiném disku?

Boot USB se mi asi povedlo vytvořit. Zkouším Kubuntu polsední verzi LTS.
    Nebo by jste volili nějaký jiný?
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    TR1: ten druhy prikaz ti udela spustitelne všechny soubory

spise neco jako
    find /home/user -type d -exec chmod 750 {} \;
    coz udela exec jenom na adresare
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PUPU: Poslední dobou se mi líbí rclone... klonuje to třeba i cloudisky.
    PUPU
    PUPU --- ---
    R_U_SIRIOUS: takhle jsem si kdysi nabehl, kdyz jsem zkousel promazavat stare konfigurace v teckovych souborech v $HOME. udelal jsem kopii, nevsimnul jsem si opravneni a chovani bylo dost depresivni. doporucuju zkontrolovat krome opravneni na domovskem adresari&spol i to, jestli a jak se prenesly soubory/adresare jako .config apod
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    R_U_SIRIOUS: pokud dáš Ctrl+Alt+F1 a přihlásíš se do textového režimu, možná to místo "probliknutí" dá nějakou smysluplnou hlášku kterou sem můžeš postnout a my ti můžeme poradit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam