• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    B3TL: Díky, za ten playlist, uložen a podívám se na všechny videa.
    Zatím stále zkouším Kubuntu, teď se mi na něj povedlo nainstalovat Steam klienta.
    A ssi to vypadá že u toho Kubuntu asi zůstanu, min na nějaké to seznamování se. I když si stále nejsem jist jestli bych neměl zkoušet něco jiného? Hlodá to ve mě zatím stále a zda bych ideálně neměl se pokusit vyhledat to co využívá nejvíce uživatelů?

V tom mém BFU se Kubuntu zatím jeví jako ok. Jen zatím zůstávám v režimu přes ten Oracle VM Virtual Box. Dát to na tvrdo a mít dual boot s Windows si zatím netroufám. I na ty Libre office si nejspíše zvyknu i když název pro Excel mě zatím dost mate. Pak se podívám po nějaké náhradě za Outlook. A měl bych konečně po více jak 20 letech zkusit nějak vyřešit více emailových účtů. Ale spíše jako dva programy. Aby se mi nestávali průšvihy, kdy jsem kolikrát odpověděl, zákazníkovi z nesprávného účtu.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ROLAND: tak windows look si uděláš na jakémkoliv distru s KDE podle milionu návodů na YT. Já mám Manjaro a přes Steam jede téměř všechno bez problémů. Občas stáhnu nový https://github.com/GloriousEggroll/proton-ge-custom/releases , nicméně většinou stačí použít proton experimental, který je součástí steamu. Epic Games jede v pohodě přes Lutris. Nebo začni rovnou instalací Heroic Games Launcher a tam si nastav všechny accounty (Epic, Steam, GOG atd...)

Pokud si nejsi jistý s tou instalací tak tenhle playlist by ti mohl pomoct https://www.youtube.com/playlist?list=PLc7fktTRMBoz7n-ugZm2Ndi0np_Y4Hh1k o gamingu je tam 4. video v řadě.

tohle je jen náhled několika her, který mi na tom jedou ve 1440p na max detaily při 60fps
    Sn-mek-obrazovky-z-2024-07-22-09-21-58
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: ok, vyřešeno.. jen jsem rozšířil / o zbylou kapacitu
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    RUDOLF: Díky, zkusím se s tím nějak poprat.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Jinam mám lama dotaz, nahodil jsem na starý komp s RTX 2070 a i7 fedora server. Byli tam wokna, tak jsem řekl anakondě a ať to smaže a nahodí.. Ale teď koukám, že mi nepřipojila sda3. Už je to roky co jsem linux instaloval. Ta storage je jako LVM, takže bych ji měl asi připojit.. co je správný postup?

Souborový systém Velikost Užito Volno Uži% Připojeno do
    /dev/mapper/fedora_skretozem-root 15G 2,2G 13G 15% /
    devtmpfs 4,0M 0 4,0M 0% /dev
    tmpfs 7,8G 0 7,8G 0% /dev/shm
    efivarfs 128K 23K 101K 19% /sys/firmware/efi/efivars
    tmpfs 3,2G 1,3M 3,2G 1% /run
    tmpfs 7,8G 0 7,8G 0% /tmp
    /dev/sda2 960M 411M 550M 43% /boot
    /dev/sda1 599M 7,5M 592M 2% /boot/efi
    tmpfs 1,6G 4,0K 1,6G 1% /run/user/1000

rudolf@skretozem:~$ sudo fdisk -l
    [sudo] heslo pro rudolf:
    Disk /dev/sda: 465,76 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
    Disk model: Samsung SSD 850
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: 9FBB2A40-9FEE-493E-8BBC-3D1014AD62E4

Device Start End Sectors Size Type
    /dev/sda1 2048 1230847 1228800 600M EFI System
    /dev/sda2 1230848 3327999 2097152 1G Linux extended boot
    /dev/sda3 3328000 976773119 973445120 464,2G Linux LVM

Disk /dev/mapper/fedora_skretozem-root: 15 GiB, 16106127360 bytes, 31457280 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/zram0: 8 GiB, 8589934592 bytes, 2097152 sectors
    Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
    Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ROLAND: když chceš hry a srát se s linuxem, tak bych zkusil SteamOS fort HoloISO. SteamOS je jen na specifický HW, ale holoISO podporuje širší paletu. Jinak bych vzal velká distra jako Fedora, Ubuntu, OpenSuse - jediný co reálně potřebuješ na start do linuxu je komunita, co ti pomůže.

GitHub - HoloISO/releases: To whom shall install
    https://github.com/HoloISO/releases
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: It not bug, it's a feature! RTFM ;-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    btw: bug, kdy systemd mazal /home:

Systemd 256.1 Fixes "systemd-tmpfiles" Unexpectedly Deleting Your /home Directory - Phoronix
    https://www.phoronix.com/news/systemd-tmpfiles-purge-drama
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANIELSOFT: Takhle podobně jsem dal babičcw Rockylinux a běží to v pohodě.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: Dej pak vědět co všechno na snapovém Firefoxu funguje jinak... Já třeba pro downloads používám adresář "/a", což si snap přepíše na "/run/..." a pokaždém restartu se ta cesta v run mění
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MCKIDNEY: dík za info, já ji používal jen na pracovní stanici když jsem pracoval v Red Hatu a to už bylo hodně dávno (2008 - 2010)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DANIELSOFT:Ono se to celkem zmenilo - podpora je delsi a upgrady snadnejsi. Je to ve vysledku tak rocni cyklus.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já třeba zvolil Xubuntu LTS kvůli relativní bezúdržbovosti: celkem dlouhou dobu můžu updatovat security záplaty s minimální pravděpodobností, že se mi updatem něco rozpadne

Teď zkusím, jestli snapy pro Firefox budou dělat problém, pokud ano sáhnu asi po Mintu a ještě mám v záloze OpenSuse

Fedora mi právě nevyhovovala kratším půlročním cyklem, chci počítač používat a ne se v něm pořád vrtat
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Uprimne Widle znamenai 10 veci pro 8 lidi. Vyber si linux podle toho co ocenujes ve svete instalaci.
    Chces podporit HW integratora? mrkni na PopOS.
    Chces hrat hry a mit podporu handheld/notesu, vem si Bazzite.
    Chces hrat hry, mit distribuci uklizenou z upstream? mrkni po Fedore Workstation.
    Chces neco co je postavene na stejnem "jadre" pro BFU i pro enterprise? Ubuntu.

Dnesni Gnome zkroti widlaka bez ohledu na distribuci. Distribuce, ktere se snazi prijit na to co chces od windows, bude vzdy stat za starou belu.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    zorinje hezlej, ale teda s widlema to nema nic spolecniho, kdo chce neco jako widle, tak at si nainstaluje windows3.11
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ROLAND: můžeš zkusit třeba ZorinOS https://zorin.com/os/ , je to.určené pro lidi co chtějí přejít z windows. Je to založené na ubuntu.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    ZBYNEK: Jako já jsem kdysi fakt hodně fandil německu, které považuji asi jako první nebo jeden z prvních stát co se pokusil postavit monopolu Microsoftu a přechod na Linux. První bitvu po letech tak trochu prohráli, ale co teď koukám začíná se pomalu druhé kolo. A co jsem zatím koukal na třeba to Kubuntu a Linux dnes, tak by to mohlo vyjít?

Jen to nějak aplikačně řekněme sjednotit aby uživatel si mohl vybrat verzi Linuxu a jet aplikace. Ale očekávám, že pokud by se podařilo to takhle skrze stát mohlo by se to rozšířit dál a vývojáři by konečně začali dělat více také na Linux. I já jsem u své hry počítal že udělám její verzi čistě na Linux.

Jinak stáhnul jsem si Oracle VMV nevím jestli je něco lepšího, ale tak je to free a tak na nějaké to mé učení a experimentování jsem za to rád. Vyčlenil jsem si jeden starší 60GB disk na něm jsem si zatím udělal 40GB sektor. A nainstaloval Kubuntu. Klasika napoprvé jsem si nějak špatně zapamatoval heslo, a házelo mi to i nějaké systémové chyby. Ale na třetí pokus vypadá že se vše zdařilo. Na youtube se mi tam seká sem tam zvuk, tak to bude asi tím nastavením VMV?

Ale přeci jen budu muset schratit finance a koupit ještě jeden disk? Jako mám ještě starší komp, takže tam bych teoreticky mohl naostro.

S tím botováním v tom docela stále a opakovaně tápu. Protože to vypadá že jsou tam i HW priority a Bios-EUFI je druhý? Vůbec i dostat Windows na požadovaný disk a aby se mi nerozlezl i na jiné disky, v tom vždy opakovaně také bloudím. A tak jsem to zatím vždy řešil že jsem odpojil fyzicky všechny sata disky. Jinak se mí část systému Windows nainstalovala i na některý sata disk.
    Ale i tak to Kubuntu bootuje krásně rychle i pod tím VMV asi tak stejně jako W10 na rychlém nvme. :D

Ale jako jo mé první dojmy z Kubuntu jsou dobré. A je tu tuším defaul Libre office tak to zkusím. Jen mít trpělivost vydržet zkoušet učit se a pak přejít naostro a udělat si dual boot jako za starých časů MS DOS. Ale z toho už jsem bohužel dávno vypadl. A kvintuji i ten plácek v systému, kde jsou nabízené aplikace, programy, hry a nemusím složitě nic hledat. To je za mě super.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ROLAND: Kubuntu (KDE) je na zkoušení dobrá volba. Office/Outlook/Excel mi na Linuxu pořád chybí, ale dá se nayknout na alternativy

Instalace Linuxu je bezpečná, pokud sám neuděláš chybu a nezadáš jiný disk/partition

Co se asi přenastaví je pořadí UEFI bootu, takže jako první se asi spustí Linux, to se dá snadno opravit (možná už i tohle vychytali)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Nebo wokna s vmware playrem a v tom se uč Debian...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ROLAND: Použij debian s qemu nadstavbou nebo vmware playerem a v tom si hraj s woknama. IMHO.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam