• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Snapd je stejně kupa hnoje, nemáš čeho litovat.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: pro me je sysinit lepsi, je jednodussi a kdysi jsem se ho i ucil na skole, jak zjistuju podle chatgpt srovnani. tak uvidime, s cim vsim jeste nebude kompaktibilni. :-/
    XARGH
    XARGH --- ---
    BOAR: potreboval jsem nejakej linux na 2011 notebook, kde i win10 s 4GB ram behaj pomalu. MX linux je distro n1 na distrowatch, a je velmi pratelsky, ma XFCE jako zakladni variantu. beha to na tom HW skvele. mam to prvni den, takze vlastne jsem noob pro to dane distro.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    antix ma myslim nativne sysinit
    BOAR
    BOAR --- ---
    XARGH: proc tam mas debian bez systemd ?chapu to u lidi, co tomu rozumi .. ale pro nooba ?
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: dik za tip!
    ja se zatim propadal do kralici nory linuxove vyssi divci - mx linux nema systemd by defaut, ale ma ho jako advanced opion pri bootu. pak snap bezi, ale zas nejde nainstalovat co potrebuju, paac je nejakej probem s DNS.
    = kaslu na snap :))
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jako nez si kuliva nejakymu pythonimu hovnu instalovat snapd...mozna je jednodusi to buildnout

subsync/doc/install.md at master · sc0ty/subsync · GitHub
    https://github.com/sc0ty/subsync/blob/master/doc/install.md
    XARGH
    XARGH --- ---
    SPIKE411: protoze s tim subsyncem UZ umim zachazet? :) protoze si najde casy posunuti automaticky, proste no-brainer?
    jinak dik za tipy, mrknu na to, ale urcite rychlejsi reseni bude zapnout Widle :D

jeste jsem skusil
    sudo service snapd start
    a vratilo to unrecognized service :-/
    koukl jsem na video a typek dela restart a az pote da snap --version
    tvl to by se mi s *.msi nestalo :)))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nyxí rada - proč nepoužiješ něco, co máš v distribuci?
    gnome-subtitles, subtitleditor pro Gnome (Gtk), subtitlecomposer pro KDE (Qt).
    Divil bych se, kdyby to neumělo posouvat titulky.
    XARGH
    XARGH --- ---
    zdravim vespolek, nainstaloval jsem MX (debian + antiX utilitky) a jsem celkem nadseny, vse co potrebuju doinstalit se mi dari, akorat jsem narazil na problem u programku jmenem subsync na auto posun tituku k filmum. existuje pouze jako snap a nedari se mi ho nainstalit podle navodu https://snapcraft.io/subsync

zkoncim takto:

sudo apt install snapd$ sudo apt install snapd
    Načítají se seznamy balíků… Hotovo
    Vytváří se strom závislostí… Hotovo
    Načítají se stavové informace… Hotovo
    Následující dodatečné balíky budou instalovány:
    apparmor
    Navrhované balíky:
    apparmor-profiles-extra apparmor-utils zenity | kdialog
    Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
    apparmor snapd
    0 aktualizováno, 2 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.
    Nutno stáhnout 15,5 MB archivů.
    Po této operaci bude na disku použito dalších 64,0 MB.
    Chcete pokračovat? [Y/n]
    Stahuje se:1 http://deb.debian.org/debian bookworm/main amd64 apparmor amd64 3.0.8-3 [616 kB]
    Stahuje se:2 http://deb.debian.org/debian bookworm/main amd64 snapd amd64 2.57.6-1+b5 [14,9 MB]
    Staženo 15,5 MB za 4s (3 801 kB/s)
    Přednastavují se balíky…
    Vybírá se dosud nevybraný balík apparmor.
    (Načítá se databáze … nyní je nainstalováno 300615 souborů a adresářů.)
    Připravuje se nahrazení …/apparmor_3.0.8-3_amd64.deb …
    Rozbaluje se apparmor (3.0.8-3) …
    Vybírá se dosud nevybraný balík snapd.
    Připravuje se nahrazení …/snapd_2.57.6-1+b5_amd64.deb …
    Rozbaluje se snapd (2.57.6-1+b5) …
    Nastavuje se balík apparmor (3.0.8-3) …
    Created symlink /etc/systemd/system/sysinit.target.wants/apparmor.service → /lib/systemd/system/appa
    rmor.service.
    Reloading AppArmor profiles
    Skipping profile in /etc/apparmor.d/disable: usr.bin.thunderbird
    Nastavuje se balík snapd (2.57.6-1+b5) …
    Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/snapd.aa-prompt-listener.service → /lib/
    systemd/system/snapd.aa-prompt-listener.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/snapd.apparmor.service → /lib/systemd/sy
    stem/snapd.apparmor.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/snapd.recovery-chooser-trigger.service →
    /lib/systemd/system/snapd.recovery-chooser-trigger.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/snapd.seeded.service → /lib/systemd/syst
    em/snapd.seeded.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/cloud-final.service.wants/snapd.seeded.service → /lib/systemd/sy
    stem/snapd.seeded.service.
    Unit /lib/systemd/system/snapd.seeded.service is added as a dependency to a non-existent unit cloud-
    final.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/snapd.service → /lib/systemd/system/snap
    d.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/sockets.target.wants/snapd.socket → /lib/systemd/system/snapd.so
    cket.
    Zpracovávají se spouštěče pro balík gnome-menus (3.36.0-1.1) …
    Zpracovávají se spouštěče pro balík man-db (2.11.2-2) …
    Zpracovávají se spouštěče pro balík dbus (1.14.10-1~deb12u1) …
    Zpracovávají se spouštěče pro balík mailcap (3.70+nmu1) …
    Zpracovávají se spouštěče pro balík desktop-file-utils (0.26-1) …
    xargh@mx:~
    $ sudo snap install snapd
    error: cannot communicate with server: Post "http://localhost/v2/snaps/snapd": dial unix /run/snapd.socket: connect: no such file or directory

WTF?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    blognul jsem, jak jsem dneska zkoušel nový Mint 22:

Zkusil jsem nový Mint 22 - Root.cz
    https://blog.root.cz/kriticke-mnozstvi-dannyho/zkusil-jsem-novy-mint-22/
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Say no to HoloISO, get Bazzite.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ROLAND: PopOS je klon ubuntu se zaměřením i na hry... (ale nemám rad deriváty ubuntu, tak nemám zkušenos), ale pokud ti to kubuntu vyhovuje tak tam zůstaň. Spustitelnost her si můžeš ověřit zde https://www.protondb.com/ .
    Pokud si zvyklej na M$ produkty tak zahoď LibreOffice a začni používat OnlyOffice. Email jedu už hooodně dlouho jen v prohlížeči.
    Osobně funguju víc jak 8 let jen na linuxu. NTB Fedora a desktop Manjaro, žena nafasovala Zorin OS (ten vypadá hodně jako windows) a už si nestěžuje na pomalost. Kluk měl do školy ntb taky se Zorinem a jen se divil že mu tam nejdou nainstalovat cracklý hry :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RUDOLF: s tim bych se ani nepral.. nvk dobry, ale na pareni na starsich gpu nic moc.

ja do svyho gentoocka nainstaloval normalne Steam a koupeny gamesy chodi v pohode.

I have an NVIDIA GPU that is officially supported by NVIDIA now

There will be no support provided now, in favour of NVK testing.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    B3TL: Díky, za ten playlist, uložen a podívám se na všechny videa.
    Zatím stále zkouším Kubuntu, teď se mi na něj povedlo nainstalovat Steam klienta.
    A ssi to vypadá že u toho Kubuntu asi zůstanu, min na nějaké to seznamování se. I když si stále nejsem jist jestli bych neměl zkoušet něco jiného? Hlodá to ve mě zatím stále a zda bych ideálně neměl se pokusit vyhledat to co využívá nejvíce uživatelů?

V tom mém BFU se Kubuntu zatím jeví jako ok. Jen zatím zůstávám v režimu přes ten Oracle VM Virtual Box. Dát to na tvrdo a mít dual boot s Windows si zatím netroufám. I na ty Libre office si nejspíše zvyknu i když název pro Excel mě zatím dost mate. Pak se podívám po nějaké náhradě za Outlook. A měl bych konečně po více jak 20 letech zkusit nějak vyřešit více emailových účtů. Ale spíše jako dva programy. Aby se mi nestávali průšvihy, kdy jsem kolikrát odpověděl, zákazníkovi z nesprávného účtu.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ROLAND: tak windows look si uděláš na jakémkoliv distru s KDE podle milionu návodů na YT. Já mám Manjaro a přes Steam jede téměř všechno bez problémů. Občas stáhnu nový https://github.com/GloriousEggroll/proton-ge-custom/releases , nicméně většinou stačí použít proton experimental, který je součástí steamu. Epic Games jede v pohodě přes Lutris. Nebo začni rovnou instalací Heroic Games Launcher a tam si nastav všechny accounty (Epic, Steam, GOG atd...)

Pokud si nejsi jistý s tou instalací tak tenhle playlist by ti mohl pomoct https://www.youtube.com/playlist?list=PLc7fktTRMBoz7n-ugZm2Ndi0np_Y4Hh1k o gamingu je tam 4. video v řadě.

tohle je jen náhled několika her, který mi na tom jedou ve 1440p na max detaily při 60fps
    Sn-mek-obrazovky-z-2024-07-22-09-21-58
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: ok, vyřešeno.. jen jsem rozšířil / o zbylou kapacitu
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    RUDOLF: Díky, zkusím se s tím nějak poprat.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Jinam mám lama dotaz, nahodil jsem na starý komp s RTX 2070 a i7 fedora server. Byli tam wokna, tak jsem řekl anakondě a ať to smaže a nahodí.. Ale teď koukám, že mi nepřipojila sda3. Už je to roky co jsem linux instaloval. Ta storage je jako LVM, takže bych ji měl asi připojit.. co je správný postup?

Souborový systém Velikost Užito Volno Uži% Připojeno do
    /dev/mapper/fedora_skretozem-root 15G 2,2G 13G 15% /
    devtmpfs 4,0M 0 4,0M 0% /dev
    tmpfs 7,8G 0 7,8G 0% /dev/shm
    efivarfs 128K 23K 101K 19% /sys/firmware/efi/efivars
    tmpfs 3,2G 1,3M 3,2G 1% /run
    tmpfs 7,8G 0 7,8G 0% /tmp
    /dev/sda2 960M 411M 550M 43% /boot
    /dev/sda1 599M 7,5M 592M 2% /boot/efi
    tmpfs 1,6G 4,0K 1,6G 1% /run/user/1000

rudolf@skretozem:~$ sudo fdisk -l
    [sudo] heslo pro rudolf:
    Disk /dev/sda: 465,76 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
    Disk model: Samsung SSD 850
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: 9FBB2A40-9FEE-493E-8BBC-3D1014AD62E4

Device Start End Sectors Size Type
    /dev/sda1 2048 1230847 1228800 600M EFI System
    /dev/sda2 1230848 3327999 2097152 1G Linux extended boot
    /dev/sda3 3328000 976773119 973445120 464,2G Linux LVM

Disk /dev/mapper/fedora_skretozem-root: 15 GiB, 16106127360 bytes, 31457280 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/zram0: 8 GiB, 8589934592 bytes, 2097152 sectors
    Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
    Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ROLAND: když chceš hry a srát se s linuxem, tak bych zkusil SteamOS fort HoloISO. SteamOS je jen na specifický HW, ale holoISO podporuje širší paletu. Jinak bych vzal velká distra jako Fedora, Ubuntu, OpenSuse - jediný co reálně potřebuješ na start do linuxu je komunita, co ti pomůže.

GitHub - HoloISO/releases: To whom shall install
    https://github.com/HoloISO/releases
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam