• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dekuju, ja nechci ani jedno.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: nedavno jsem resil, nesel mi snap na OS se Sysintem misto systemd :)

Flatpak:
    Je více podporován komunitou, zejména mezi uživateli distribucí, které nejsou založeny na Ubuntu.
    Flathub má velký a rostoucí katalog aplikací.

Snap:
    Často kritizován mimo Ubuntu komunitu za centralizaci, protože Snap Store je pod kontrolou Canonical.
    Přijetí Snapu mimo Ubuntu je nižší než u Flatpaku, zejména kvůli obavám o centralizaci a velikost balíčků.

Závěr:

Oba formáty mají své místo v Linuxovém ekosystému. Flatpak je preferován pro desktopové aplikace a komunitní přístup, zatímco Snap je integrován s Ubuntu a vhodný i pro serverové aplikace. Výběr mezi nimi závisí na distribuci, kterou používáte, a na konkrétních potřebách aplikací, které chcete nainstalovat.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    si to pletu ss flatpackem, zejo? :D
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: snap tam není: právě kvůli snapu zvažuju jít z Xubuntu, kde se snapy objevují, k tomu Mintu
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Mint snap (by default) nemá. Můžeš si ho doinstalovat...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja uz ani nevim, cim me mint sral....snapem?
    HARPER
    HARPER --- ---
    DANIELSOFT: já jedu primárně na mintu posledních asi 15 let a nemůžu říct nic špatného,ale mám to prostě jako BFU systém, pouštím v tom filmy, dělám mejly, tabulky a tedy v libře a chodím na web. Mam staré počítače, Cinnamon jsem neměl nikdy, na těch trošku výkonnějších mám Mate, na slabých XFCE. Opravdu je potíž a tím Firefoxem při update,ale prostě to udělám skrz terminal jednou za čas a hotovo. Nebál bych se toho na běžné použití. Mam tam DOSBox na staré hry a playonlinux na dřevní gameseni prvních win her, nové věci mě neberou a ty počítače to netáhnou.
    Občas mi doma skončí nějaké muzejní kousky a tam jsem zvykly dávat Sparky minimal s openboxem.
    A sem tam stáhnu nějaké to haiku, kolibri, nebo bsd ať se kouknu kam zase premigrovat, až někdo domrda Linux jako win a android (z toho jsem byl na počátku nadšený, připomínalo mi to starý dobrý Palm, teď jsou to omalovánky co tě vodi za ručičku)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HARPER: díky za info, dobré vědět, plánuju přesun na Mint a třeba si to ještě zase rozmyslím a zkusím zůstat u Xubuntu, i když jsem Xubuntu zkoušel ve VirtualBoxu a padalo mi, ale to bylo těsně po vydání té nové verze 24.04
    HARPER
    HARPER --- ---
    DANIELSOFT: mám nastavený nějaký český a ten Firefox stejně stahuje pomalu
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    sekce "repository mirrors"
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: zkus tam nastavit nějaký český mirror ze seznamu https://linuxmint.com/mirrors.php
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: prý to má nějaký mirrory tak asi nejít přímo na ten americkej centrální mirror ze kterého stahují všichni, ale na nějakej bližší třeba českej
    HARPER
    HARPER --- ---
    TR1: přes mintacky updater to skoro vždy selže, přes terminál je to pomalé,ale daří se update. Nechápu proč, vybrali si ho jako nativní browser a aktualizace nemají vychytane :/ pomalu ho nepoužívám, zkusil jsem brave a mnohem lepší, ale mám pocit, že do mintu jde jen skrze flatpak
    HARPER
    HARPER --- ---
    PETER_PAN: batocera je vyloženě gaming system, já mam jeden starý Acer cca 2005 rok a běhá mi na tom sparky Linux a DOSBox, no a nebo můžeš jít cestou mimo Linux a zkusit https://kolibrios.org/en/ kde je funkční DOSBox a ten os je malý zázrak ;)
    XARGH
    XARGH --- ---
    DANIELSOFT: mel jsem verzi z cinnamon.
    xfce a kde jsou za me ok na linuxech.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    XARGH: čím ti Mint nesedl, prosím? jsem na Xubuntu, ale s novou verzí tam metastázují snapy, tak jsem se rozhodl jít o doom dál a Mint XFCE mi přijde tak nějak nejblíž
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jj, libretro

TR1: tak to mas asi smulu, esli sou to extr arepo mimo upstream
    TR1
    TR1 --- ---
    PETER_PAN:
    Zkus se podivat na retropie. Primarne to je urcene na raspberry ale melo by to jit i na beznych pocitacich x86.

RetroPie - Retro-gaming on the Raspberry Pi
    https://retropie.org.uk/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Mel bych dotaz ohledne vhodneho linuxu.

Mam tady stary NTB, neco jako CPU rok ~ 2007/ 512MB RAM. Chtel bych na tom provozovat DOS BOX (nebo obdobnou emulaci, mozna i na Atari a SNES) na stare hry a napadlo me ze by mohl existovat uz nejaky projekt kde Linuxova distribuce uz s timhle pocita a je nenarocna na systemove prostredky.
    Vedel by nekdo?
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Zkousel jsem pred casem tusim https://packages.mozilla.org/apt mozilla main a vubec mi to nepomohlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam