• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: zkus tam nastavit nějaký český mirror ze seznamu https://linuxmint.com/mirrors.php
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: prý to má nějaký mirrory tak asi nejít přímo na ten americkej centrální mirror ze kterého stahují všichni, ale na nějakej bližší třeba českej
    HARPER
    HARPER --- ---
    TR1: přes mintacky updater to skoro vždy selže, přes terminál je to pomalé,ale daří se update. Nechápu proč, vybrali si ho jako nativní browser a aktualizace nemají vychytane :/ pomalu ho nepoužívám, zkusil jsem brave a mnohem lepší, ale mám pocit, že do mintu jde jen skrze flatpak
    HARPER
    HARPER --- ---
    PETER_PAN: batocera je vyloženě gaming system, já mam jeden starý Acer cca 2005 rok a běhá mi na tom sparky Linux a DOSBox, no a nebo můžeš jít cestou mimo Linux a zkusit https://kolibrios.org/en/ kde je funkční DOSBox a ten os je malý zázrak ;)
    XARGH
    XARGH --- ---
    DANIELSOFT: mel jsem verzi z cinnamon.
    xfce a kde jsou za me ok na linuxech.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    XARGH: čím ti Mint nesedl, prosím? jsem na Xubuntu, ale s novou verzí tam metastázují snapy, tak jsem se rozhodl jít o doom dál a Mint XFCE mi přijde tak nějak nejblíž
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jj, libretro

TR1: tak to mas asi smulu, esli sou to extr arepo mimo upstream
    TR1
    TR1 --- ---
    PETER_PAN:
    Zkus se podivat na retropie. Primarne to je urcene na raspberry ale melo by to jit i na beznych pocitacich x86.

RetroPie - Retro-gaming on the Raspberry Pi
    https://retropie.org.uk/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Mel bych dotaz ohledne vhodneho linuxu.

Mam tady stary NTB, neco jako CPU rok ~ 2007/ 512MB RAM. Chtel bych na tom provozovat DOS BOX (nebo obdobnou emulaci, mozna i na Atari a SNES) na stare hry a napadlo me ze by mohl existovat uz nejaky projekt kde Linuxova distribuce uz s timhle pocita a je nenarocna na systemove prostredky.
    Vedel by nekdo?
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Zkousel jsem pred casem tusim https://packages.mozilla.org/apt mozilla main a vubec mi to nepomohlo.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    zkus jiny repo ne?
    TR1
    TR1 --- ---
    Aktualizace LinuxMint mi fakt pije krev. Velmi casto se pri aktualizaci stahuje strasne pomalu nova verze Firefoxu, jako treba ted:

PUPU
    PUPU --- ---
    MUXX: monit neni na monitorovani uplne idealni. to je spis nastroj na samoleceni, co se da pouzit i na monitoring. asi bych taky doporucil ten cockpit, obzvlast pokud je to neco RHEL-like a uz to ma vsechno pripravene
    MUXX
    MUXX --- ---
    VESNACH: Pamatuju si, ze jsem kdysi pouzival monit. Ale nevim jestli to uz neni zas moc jednoduchy.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tohle je presne cockpit a neni to overkill.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    zeptam se tady, hledam neco vylozene jednoducheho na monitorovani linux. serveru. Jde mi ciste jenom o stav aktualizaci a jestli je ten stroj online. Chtel bych, aby to fungovalo jako centralni dashboard a agent na kazdem serveru a povidalo si to treba pres ssh. Veci jako cockpit, nebo webmin mi na tohle prijdou jako hrozny overkill.
    XARGH
    XARGH --- ---
    BOAR: jj, zorientoval jsem se. Arch linux tj EndeavourOS (blbej název na chlubení se a vše ostatní okolo hehe) jsem zkusil, ale byl problém s grubem, což už bylo na mě moc složitý fixnout. starej notas umí jen BIOS a ne UEFI, workaround vyžadoval prevest MBR na GPT, což de facto znamenalo smaznout win10 partition připravenou na dualboot, protože ve widlich mi to nešlo provést a v instalatoru viz výše. Zamrzelo, arch jsem chtěl. Manjaro jsem po jednom kritickém videu zavrhl pro nekompetentnost devů - pětkrát vyprsenej certak za dva? roky a další kiksy. Od matláků ruce pryč 😁
    Mint jsem měl (s cinnamonem) a nesedl mi.
    byť jsem získal své zanedbatelné zkušenosti na RH, např jsem psal kdysi školní práci o RPM, v posledních pár letech admini okolo mě jeli Debian na serverech. Tak proto.

Ad title, nikdo nechápe pointu, že ten subsync umí precasovani téměř bez lidské interakce podle zvukové stopy videa, což mi vyhovuje, nechci prostě přemýšlet, jestli to sedí úplně nebo jestli jsem se sekl o 200ms a mám blbej pocit. Každopádně jsem to zatím vzdal a budu raději řešit nefunkční Timeshift na brtfs, těšte se 😊
    BOAR
    BOAR --- ---
    XARGH: ok, pak to alespon trosku dava smysl.
    - osobne bych asi sel do archlinuxu, mozna gentoo
    - pripadne do mintu

- titlky posouvam primo v prehravaci. (smplayer, kodi)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Snapd je stejně kupa hnoje, nemáš čeho litovat.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: pro me je sysinit lepsi, je jednodussi a kdysi jsem se ho i ucil na skole, jak zjistuju podle chatgpt srovnani. tak uvidime, s cim vsim jeste nebude kompaktibilni. :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam