• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    THEODORT: existuje neoficialni port xfwm4 na wayland, ale do jeho kompilace bych se nepoustel. konec ot hlaseni.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    akorat xfwm nejde zkompilovat, takze chybi sice jen jedna komponenta, ale ta nejdulezitejsi
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: neumí. já mám zatím Cinnamon s X, ale je tam možnost Waylandu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    umi viubec xfce wayland?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak v tom Mintu jsem nakonec podle povahy těch freezů usoudil, že za ně může spíš window manager než driver grafické karty (např. při freezu stále reagoval kurzor změnou tvaru) tak jsem přepnul z XFCE na Cinnamon a zdá se, že problém je vyřešen, uvidím

špatná úvaha, že XFCE bude odladěné, protože je nejstarší: fskutčnosti nejodladěnejší bude Cinnamon, protože se nejaktivněji vyvíjí a má nejvíce uživatelů. ten desktop Cinnamon výkonově normálně zvládne, tak není důvod zbytečně použít lehké DE
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    to tak v monitoringu bejva, bud je to hnusny a musis si to udelat sam, ale je to zadarmo, nebo je to holt drahy ale s hezkym dashboardem ;)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    MCKIDNEY, MUXX, PUPU: ted jsem si s tim chvili hral a je to docela dobry, resp. minimalisticka vec oproti webminu. Jenom ten dashboard, kde bych mel vsechny stroje je dost neprehledny a prakticky se pres to neda nic monitorovat, pokud na to teda neni nejaky monitorvaci plugin.

Potreboval bych mimo to neco na monitoring, ale jde mi vylozene o minimalistickou vec, co mi ukaze pekny dashboard, kde uvidim vsechny stroje na TV v kanclu, jestli jsou online a maximalne uptime. Rozhodne kvuli tomu nechci konfigurovat zabbix apod., to se radeji budu ve volne chvili vrtat paratkem pod nehet. Docela se mi libi veci jako Datadog, Sematex, Site24x7 az na ten pricing...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANIELSOFT: pouzivej mpv
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    btw vlc je taky demon ;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak celuloid je jen omalovanka k mpv
    ten prehraje skoro vsechno i bez accelerace. mplayer mozna zapnul neco, co noveau neumi. jinak klidne asi nahod drivery od nvidie, fungujou lip
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak jsem mplayer odinstaloval a používám ten vestavěný prohlížeč videí, se kterým je to otestováno, jmenuje se myslím "celluloid"
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak první problém: zamrzlo to, když jsem hrál video v mplayeru: poprvé jsem ho pustil a OK, pak jsem mu změnil konfiguraci, esc, pustil ho znovu a zásek. kurzor se hýbal ale okna zamrzlá, pomohl ctrl+alt+backspace

přemýšlím, jestli to není tím, že mám Nouveau driver své nvidia karty, zřídka to zamrzalo i na tom Xubuntu co jsem měl předtím, ale tam nebyl ani kurzor a pomohly jen SysRQ keys a fakt to bylo hodně zřídka

možná zkusím, pokud se to bude opakovat, přejít na proprietární driver, ale měl jsem s ním špatné zkušenosti, ale to bylo už někdy v roce 2008-10, že když se updatoval kernel, tak pak nefungovala grafika, než se do něj driver znovu narval, snad je toto už dávno vyřešeno
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    psal jsem to bez diakritiky, protože jsem ještě neměl nastavenou českou klávesnici :) zatím co se stalo (1) když jsem v live USB pustil Firefox, zmrzly Xy, ale po Ctrl+Alt+Backspace se neopakovalo (2) poté, co jsem obnovil svůj adresář ~/bin ze zálohy nebyl v $PATH, tak jsem dal relogout a relogin, což je zdá se slabina tohoto systému: některé notifikační ikonky se neobjevily (např. update manager, síť) a blbnul zvuk (přesměrovával se na jiný output source a tak bylo ticho) - po rebootu už zase OK.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Jsem nemohl usnout, tak jsem hopl z Xubuntu na Mint. Kdyby bylo treba neco reportovat, udelam to.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    :-)

ROLAND
    ROLAND --- ---
    JANFROG: Bohužel nemám nikoho takového. Dříve jsem měl jen známé jak jsem psal: Linux a někteří jeli i Unix současně. A spíš jsem se pohyboval v prostředí vývoje her pro Windows.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ROLAND: Co se tyce vyberu distribuci pro zacatecniky, plati zlate pravidlo: nejlepsi distribuce je ta kterou pouziva kamarad.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DELVIT: Já doufám že to Kubuntu je. Na to se teď snažím soustředit. A v záloze pak Ubuntu, ale prostě to prostředí Kubuntu mi přijde více ke mě přívětivé.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ROLAND: Hele dneska pokud zvolíš rozumnou distribuci není s tím problém.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JANFROG: Já kdysi nejčastěji slyšel od Linuxáků-(někteří byly i Unixáři) tedy až po roce 2000, že nejelepší byly některé Radeony, jakože nejméně problémů s nějakou kompatibilitou atd. Když jsem prvně zkoušel jako že Linux. (nepamatuji se jestli Red Hat nebo SUSe a nebo Ubuntu?) Jen jsem tehdy nebyl po instalaci schopen se dostat ani přes login a nechápal kde jsem udělal chybu. Dal jsem asi ještě jeden pokus a pak jsem to vzdal a vrátil se do Windows jak spráskanej pes. Shame.
    Jako jsem zvědav jak budu vypadat až se pokusím nainstalovat natvrdo, bez Virtuálu a jestli zvládnu udělat dual boot. Ale to je ještě hodně dlouhá cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam