• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    MCKIDNEY, MUXX, PUPU: ted jsem si s tim chvili hral a je to docela dobry, resp. minimalisticka vec oproti webminu. Jenom ten dashboard, kde bych mel vsechny stroje je dost neprehledny a prakticky se pres to neda nic monitorovat, pokud na to teda neni nejaky monitorvaci plugin.

Potreboval bych mimo to neco na monitoring, ale jde mi vylozene o minimalistickou vec, co mi ukaze pekny dashboard, kde uvidim vsechny stroje na TV v kanclu, jestli jsou online a maximalne uptime. Rozhodne kvuli tomu nechci konfigurovat zabbix apod., to se radeji budu ve volne chvili vrtat paratkem pod nehet. Docela se mi libi veci jako Datadog, Sematex, Site24x7 az na ten pricing...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANIELSOFT: pouzivej mpv
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    btw vlc je taky demon ;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak celuloid je jen omalovanka k mpv
    ten prehraje skoro vsechno i bez accelerace. mplayer mozna zapnul neco, co noveau neumi. jinak klidne asi nahod drivery od nvidie, fungujou lip
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak jsem mplayer odinstaloval a používám ten vestavěný prohlížeč videí, se kterým je to otestováno, jmenuje se myslím "celluloid"
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak první problém: zamrzlo to, když jsem hrál video v mplayeru: poprvé jsem ho pustil a OK, pak jsem mu změnil konfiguraci, esc, pustil ho znovu a zásek. kurzor se hýbal ale okna zamrzlá, pomohl ctrl+alt+backspace

přemýšlím, jestli to není tím, že mám Nouveau driver své nvidia karty, zřídka to zamrzalo i na tom Xubuntu co jsem měl předtím, ale tam nebyl ani kurzor a pomohly jen SysRQ keys a fakt to bylo hodně zřídka

možná zkusím, pokud se to bude opakovat, přejít na proprietární driver, ale měl jsem s ním špatné zkušenosti, ale to bylo už někdy v roce 2008-10, že když se updatoval kernel, tak pak nefungovala grafika, než se do něj driver znovu narval, snad je toto už dávno vyřešeno
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    psal jsem to bez diakritiky, protože jsem ještě neměl nastavenou českou klávesnici :) zatím co se stalo (1) když jsem v live USB pustil Firefox, zmrzly Xy, ale po Ctrl+Alt+Backspace se neopakovalo (2) poté, co jsem obnovil svůj adresář ~/bin ze zálohy nebyl v $PATH, tak jsem dal relogout a relogin, což je zdá se slabina tohoto systému: některé notifikační ikonky se neobjevily (např. update manager, síť) a blbnul zvuk (přesměrovával se na jiný output source a tak bylo ticho) - po rebootu už zase OK.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Jsem nemohl usnout, tak jsem hopl z Xubuntu na Mint. Kdyby bylo treba neco reportovat, udelam to.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    :-)

ROLAND
    ROLAND --- ---
    JANFROG: Bohužel nemám nikoho takového. Dříve jsem měl jen známé jak jsem psal: Linux a někteří jeli i Unix současně. A spíš jsem se pohyboval v prostředí vývoje her pro Windows.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ROLAND: Co se tyce vyberu distribuci pro zacatecniky, plati zlate pravidlo: nejlepsi distribuce je ta kterou pouziva kamarad.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DELVIT: Já doufám že to Kubuntu je. Na to se teď snažím soustředit. A v záloze pak Ubuntu, ale prostě to prostředí Kubuntu mi přijde více ke mě přívětivé.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ROLAND: Hele dneska pokud zvolíš rozumnou distribuci není s tím problém.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JANFROG: Já kdysi nejčastěji slyšel od Linuxáků-(někteří byly i Unixáři) tedy až po roce 2000, že nejelepší byly některé Radeony, jakože nejméně problémů s nějakou kompatibilitou atd. Když jsem prvně zkoušel jako že Linux. (nepamatuji se jestli Red Hat nebo SUSe a nebo Ubuntu?) Jen jsem tehdy nebyl po instalaci schopen se dostat ani přes login a nechápal kde jsem udělal chybu. Dal jsem asi ještě jeden pokus a pak jsem to vzdal a vrátil se do Windows jak spráskanej pes. Shame.
    Jako jsem zvědav jak budu vypadat až se pokusím nainstalovat natvrdo, bez Virtuálu a jestli zvládnu udělat dual boot. Ale to je ještě hodně dlouhá cesta.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    CHOROBA: Hlasim se do klubu! Ale nemam srovnani, jestli neco jineho nez ta proklata S3 bylo lepsi :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    moje prokleti se tehdy jmenovalo S3 Virge ;)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA:
    DANYSEK: myslím, že se každý bavíte o něčem jiném. Linux desktop byl porod rozchodit, třeba v '95 od kdy cca linux používám si pamatuji jakou jsem měl radost když jsem rozběhal mplayer. Dneska to jde v pohodě, jenom přechod na Wayland může trochu drhnout
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: ale prd, dnes to bezi tak nejak out-of-box.... a pokud mas exoticky pozadavky, tak je fuk jestli se seres s linuxem, widlema nebo masoxem... cas tomu venujes tak jako tak.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    desktop fungoval dycky, jen to byl nehoraznej porod ho rozchodit. ;)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    To nema smysl resit. Desktop funguje slusne od 2012. Problem je tkz bagaz - kazdy uzivatel desktopu nekdy v minulosti zdedil nejakou formu prime znalosti. Treba od kamose na skole nebo tak.

Kazdy rok je situace vyrazne lepsi, ale to nic nemeni na tom, ze porad potrebujes externi motivaci to zkusit a primy kontakt s nekym kdo to pouziva. Ta klesa a obcas naskoci diky treba selhani M$ na ARM.

Odraz mrtvé kočky – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Odraz_mrtv%C3%A9_ko%C4%8Dky

Jako zakladni vypocetni zarizeni je uz davno telefon ci tablet a desktop je minorita. Aby jsi se do ni dostal, tak nestaci jenom zamenit VirtualBox za VMWare. Potrebujes prave ty dve veci: Workflow co tezi z desktopu (snadne) a prima zpetna vazba (Nejlepe nekdo kdo ma stejny workflow a dokaze reagovat rychle natolik, ze ti umozni rust)

Takze pokud potrebujes zprovoznit network sharing ala NAS, proc do stejneho LAN nehodit VM s TrueNAS? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam