• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BOD: zkousels chatGPT? vykopnul mi asi 4 ruzny postupy ;-)))

Nemo allows you to customize shortcuts through the accels file, which is located in the ~/.config/nemo directory.

Steps:
    Open the accels file for editing:

nano ~/.config/nemo/accels
    Find the action you want to modify. The file contains lines like:

; (gtk_accel_path "/DirViewActions/ShowHidden" "h")
    "" refers to the Ctrl key.
    "h" means Ctrl+H.
    Uncomment (remove the ;) and edit the shortcut:

(gtk_accel_path "/DirViewActions/ShowHidden" "Shift+h")
    Save the file and restart Nemo for the changes to take effect:

nemo --quit && nemo &
    BOD
    BOD --- ---
    Na Mintu pouzivam Nemo (povedeny fork GNOME Files), jediny problem co s nim mam je nemoznost prenastavit klavesove zkratky (konkretne treba prepnuti mezi panely z F6 na Tab), uz to resim celkem dlouho, misty tomu dam par hodin nez me to zacne srat, kazdopadne jsem prosel vsechno mozne a v podstate zadny progres, pritom je mi jasne, ze mi chybi nejake treba i jednoduche know how. Nechci uplne volat o pomoc, ale level zoufalstvi je pomerne vysoky :D
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    DANIELSOFT: Jo, diky za odkaz, ja totiz pak zapomnel to sem sdilet :) Tak snad to bude nekoho zajimat. Co jsem se doposud nikde nedozvedel: jake jsou naroky na HW (zejmena RAM) u Zstd, ve srovnani treba s gzipem nebo xz.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    nějaké zajímavosti ohledně zstd

[AMAROK24 @ Debian GNU/Linux]
    PUPU
    PUPU --- ---
    SKAFF: sveho casu jsem udelal takovou prasecinu. potrebovali jsme u zakaznika 4 servery se stejnymi daty, ktera bylo potreba rychle cist, ale zapisovalo se na ne treba jednou za ctvrt roku. na rozkopirovani na jednotlive lokalni disky toho bylo az prilis, ale byla tam SAN a diskove pole. tak jsem si nechal udelat jeden LUN, ten jsem zviditelnil pro vsechny, namountoval vsude readonly a tesil se, jak to bude fungovat. a prdlajs. to jsem netusil, ze ext4 zapisuje i na readonly disky. ale stacila drobna modifikace, pridat k ro jeste noload a bylo
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    SKAFF: Tipuju to taky na ten ext4 lazy init. V defaultnim nastavenim to, zvlast u velkych disku, srotuje fakt dlouho... Uz jsem se na to taky parkrat nachytal, ted uz si davam pozor, abych pri mkfs vzdycky pouzival "-E lazy_itable_init=0,lazy_journal_init=0" :-D
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Řešení bylo samoseto (nevimcimto). Vypnul jsem journaling na disku > restart > objevil se tam ext4lazyinit > dodělal co dělal > zapnul jsem journaling > restart > přestalo to zapisovat random.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    mdRAID tam nemas?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    SKAFF: Není to náhodou jenom ext4 lazy init?
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VYHULENY_UFO: zkousel jsem taky, -o je prazdnej, presto nahore vidim ze kazdou sekundu neco zapise 2MB

Stopnul jsem rsyslog i systemd-journald, furt zapisuje.

lsof +D na mount point je prázdnej

blktrace taky nic (nebo ho neumim interpretovat)

root@openmediavault:/# sudo blktrace -d /dev/sdb
    ^C=== sdb ===
    CPU 0: 0 events, 0 KiB data
    CPU 1: 141 events, 7 KiB data
    CPU 2: 473 events, 23 KiB data
    CPU 3: 0 events, 0 KiB data
    Total: 614 events (dropped 0), 29 KiB data
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: nenacitam
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKAFF: cumim z mobilu, obrazky defaultne nacitam. sorry. ale zkus parametr -o

man iotop

-o, --only
                  Only  show  processes  or  threads actually doing I/O, instead of
                  showing all processes or threads. This can be dynamically toggled
                  by pressing o.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VYHULENY_UFO: z ceho je ten screenshot, ktery jsem poslal?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKAFF: zkus iotop, mel by ti ukazat, co na disk zapisuje.. iotop -o

Používejte nový iotop - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/pouzivejte-novy-iotop/
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Mám fresh instalaci openmediavault na mini NUCu, strcil jsem do toho 2x fresh novy disky, fresh naformatovany na ext4, fresh presunuty data, a na jeden tech disku proste NEUSTALE neco zapisuje. Disky jsou mountly a sharnuty, ale mam vypnuty SMB service, nemam to pripojeny k zadnymu zarizeni, nikdo k tomu nepristupuje. Ale proste furt tam je disk write 2000 K/s a to nedovoli tomu disku jit do spindownu. Druhej disk co je k tomu pripojenej je idle. Takze ja to nechapu.

Iotop mi neukazuje u zadnyho procesu zadny write, pritom nahore v summary vidim, ze tam write je a disk furt bliká. Praská mi z toho hlava a nedokzu to vyresit, nesetkal jste se s tim nekdo?

root@openmediavault:/# dstat --disk
    -dsk/total-
    read writ
    810k 1823k
    0 2048k
    0 2076k
    0 2048k
    0 2048k
    0 2048k
    0 0
    0 2052k
    0 2060k^C
    root@openmediavault:/#

THEODORT
    THEODORT --- ---
    GREGI: no je to hlaska o to ze mas asi neco s filesystemem na /dev/nvme0n1p4, tak treba zacit s fsck, a ano, s drivery k tiskarne to nema vubec nic spolecneho
    GREGI
    GREGI --- ---
    Snazim se nainstalovat na arch linuxu drivery na tiskarnu a kdyz chci pristup na super user tak mi to po zadani hesla haze tohle, nedavno sem menil ssd tak ze sem nakolonaval stare na nove, mohlo by to s tim neco mit spolecneho?
    (deck@steamdeck Downloads)$ sudo su
    [sudo] password for deck:
    tune2fs: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/nvme0n1p4
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    GASPODA: tak mi bohuzel nepomuze ani nova klicenka, ani prenastaveni hesla, jedina fungujici moznost je klicenka bez hesla. Zaheslovanou odemknu pouze pres Spotify, haluz... Pres aplikaci Hesla a klice (seahorse) nelze odemknout ani nove vytvorenou klicenku. Pres terminal to taky odemknout neumim, nasel jsem samy slozitosti. Budu asi doufat, ze mi pomuze f41.
    BOD
    BOD --- ---
    MARASAN: Mě to současně těší i sere, asi za to může můj perfekcionismus :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam