• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Překlep :) apt-get install network-manager-openvp :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sakra, jak to že mi to napoprvé nejelo. (apt update jsem samozřejmě dělal)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Jo to mě napadlo, ale pak to zas budu složitě sestřelovat.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Fakt tam ten terminál musíš mít otevřený pořád? Dej na konec příkazu " &" a proces poběží na pozadí... Jinak OpenVPN nepoužívám, ale Google radí sudo apt-get install network-manager-openvpn
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Mas nainstalovan balicek "network-manager-openvpn"?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hmm, první zádrhel. OpenVPN. Přes terminál to umím, ale to fakt nechci takhle neohrabaně, načítat konfigurační soubor a pak se přihlašovat a pak to muset nechat viset v otevřeném terminálu, abych mohl pokračovat. Ubuntu to měl jako součást sítě. Tohle mě překvapilo, že Debián nemá. Lépe řečeno nabízí to ale pak řve.

JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Good job! :-) Lepsi je to dat si to `~/.local/share/applications` at si nezasiras /usr. A kdyz uz nutne do `/usr` tak do `/usr/local`.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jsem si udělal sám k .AppImage vlastní .desktop :) (už jsem velký linuxák :D)
    Dal jsem obojí včetně ikony do /usr/share/applications/ protože jsem nikde v celém systému nenašel složku, kde by byly .AppImage
    Siril je tak distribuován.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: na programování má Linux vychytávek hodně: například je možno nastavit, že když program spadne, vygeneruje se otisk paměti v ten moment a to je poté možno nahrát do debuggeru a zjistit, kde to spadlo

nebo to strace, které jsem tu nabízel na řešení crashe v tom programu, který jsi potřeboval: pěkně v logu zjistíš, kam program při běhu šahá
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě vyřešit ten hlas a pak zjistit, že Gimp Photoshop v tom co po něm chci ho nahradí, tak bych snad řekl, že je Debian s KDE i lepší jak MacOS a i kdyby nebyl, tak je fakt dobrou náhradou když MacOS na x86 skončí (ale abych se pak nemučil kostrbatým přechodem, chci přejít včas). Programuju v QT, tam asi na problém nenarazím.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Na to předčítání jsem našel tohle:
    Read selected text out-loud on Ubuntu Linux - DEV Community
    https://dev.to/tylerlwsmith/read-selected-text-out-loud-on-ubuntu-linux-45lj
    ale nefunguje mi to. Myslel jsem, že když je to v commandlajně a jede to jen s clipboardem, tak to pojede i na Debianu, ale ne.
    (Debian je asi moje volba, těch vychytávek, co na mě už vyskočilo a přesně tak bych je udělal, kdyby mě napadly, je spousta - KDE Plasma Wayland, jsem se doslova zamiloval :) )
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co neni na Mint komunity forech, tak jena Arch wikiu, co neni tam, tak je v Gentoo handbooku a co ani tam neni, tak je na LFS :-)))
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já byl nějakou dobu na Archu, ale pak mi update rozbíjel věci, přešel jsem na Xubuntu ale pak tam dali snapy, přešel jsem na Mint a spokojenost (v této větě je shrnuta historie cca od roku 2008 doteď, nejsem nijak zvlášť distro hopper, pokud mi něco sedne, mám tendenci zůstat: Arch jsem používal 2008 až 16, Xubuntu 2016 až 24 a teď jsem na Mintu)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Já jsem takový ten klikac a moc se v tom nevyznám,každopádně W jsem opustil někdy v době vydání Vist a od tý doby jsem přešel od Ubuntu k Mintu a toho se držím. Čistý Debian je na mě moc hardcore, ale pořád se držím v jeho vetvi Linuxu. Mám USB s posledním ISO porad u sebe kdyby náhodou. Většinou na něm mám Xfce Mint, Openbox Sparky a Slax. Jak je tu uvedeno, Mint má výbornou podporu od komunity a co není tam,bývá na Debian fórech. Sparky je těžkopádnější, ale taky šlape dobře a má více verzi prostředí/výbavy. Slax je vyloženě taková KPZ, mít ho na denní použití není pohodlné. Ubuntu mi přijde že se pozvolna mění na W, ta politika je taková nesmlouvavá. Mint existuje i ve verzi postavené přímo na debianu - LMDE, co zkusit tuhle verzi, teoreticky to bude mít v sobě Debian s kabátkem Mint a nebudou tam vpasovane ty Ubuntu věci.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Zkouším Debian a proti Ubuntu je to kosmická loď a žebřiňák. (KDE). Rozjel jsem dokonce i ty Feeds, ale zjistil jsem, že po kliku to otvírají do vlastního prohlížeče a ne do externího a nejde to nastavit. Narazil jsem na předčítání obsahu (používám to k čtení TLDR článků), ale to je na Linuxu průser (zkoušeno na Ubuntu i Debianu), to je jak syntetický hlas co jsem měl kdysi na Atari 800XL (sice jsou tam volby "osob", ale furt stejný robotí průser). Na MacOS jsou hlasy takové, že by šly použít ke komentování videa a skoro nikdo to nepozná, že nejsou živé. To budu muset ještě pohledat, zda to někdo "nepoléčil". Taky bojuju s Magic mouse. Ona má dotykový povrch a díky němu umí gesta a GUI jak Ubuntu, tak Debianu je jak dělané na to aby tam fungovaly, ale nedaří se je rozchodit. Celkově Debian drží zdá se skálopevně, Ubuntu už se mi několikrát kouslo.

HOWKING
    HOWKING --- ---
    JANFROG: Nepomohlo. Po kliku to padalo dál i když jsem apparmour úplně odinstaloval.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Hmm...zkus vypnout apparmour.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    HOWKING: asi to víš, ale Mint nemá KDE, ale Cinnamon, a ten vychází z Gnome.

Za Mint můžu říct, že jsem zatím nikdy neměl problém dohledat nějaký informace nebo návod. Mint fórum je obsáhlý a kvalitně udržovaný, občas jsem si vystačil s návodem pro debian nebo ubuntu. DDG mi přijde dkoro vždycky plný výsledků specificky pro Mint.
    Ale jsem linuxovej začátečník a neřešim nic zásadně komplikovanýho.
    HOWKING
    HOWKING --- ---

Jsem ochoten opmáhat troubovi Howkingovi a mám distro

11 hlasy od 9 respondentů

XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: openSuse je distro pro korporat, se vsemi vyhodami, co to prinasi. momentalne jsou 12. z nekolika stovek
    DistroWatch.com: openSUSE
    https://distrowatch.com/table.php?distribution=opensuse

vzpomnel jsem si na zasadu: vyber si to distro, ktery pouziva tvuj nejochotnejsi (pomahat) a nejnabusenejsi (na znalosti) kamos ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam