• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING:
    Ještě jsem zkoušel Fedoru, ale tam mě hned od začátku odradilo to, že nejde používat plocha.

Jako že tam nemůžeš odkládat bordel?
    To je snad výchozí chování čistého GNOME. Podle internetů můžeš nainstalovat rozšíření Desktop Icons resp. Desktop Icons NG.
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/Fedora/comments/107gr2b/is_it_possible_to_add_icons_on_the_desktop/
    Desktop Icons NG (DING) - GNOME Shell Extensions
    https://extensions.gnome.org/extension/2087/desktop-icons-ng-ding/

U Debianu je základní chyba používat 'stable' na (multimedální/herní) desktop. Na desktop je IMO testing, stable je na server.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Taky by tě mohl zajímat autoremove:
    autoremove (apt-get(8))
    autoremove is used to remove packages that were automatically installed to satisfy dependencies for
    other packages and are now no longer needed as dependencies changed or the package(s) needing them
    were removed in the meantime.
    Ubuntu Manpage: apt - command-line interface
    https://manpages.ubuntu.com/manpages/xenial/man8/apt.8.html
    (první random odkaz googlu)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě bojuju, jak je vidět i na to screenshotu s potřebou, aby se mi konkrétní apka otvírala do konkrétní plochy, ale jinak to vidím, že Ubuntu bude můj cíl. Ještě jsem zkoušel Fedoru, ale tam mě hned od začátku odradilo to, že nejde používat plocha. (asi jde, ale metody, co jsem našel se neukázaly funkční). Debian se mi líbil nejvíc, ale absence aktuálních ovládačů mě zradila nejen u grafiky, kde nefungoval raytracing, tak i u zvukovky, kde sice videa hrála dobře, ale ten můj voiceover tak zněl trhaně. Na Ubuntu je ten hlas normální lidský, kvalitní.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: To je skvělé! Ď
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: man apt praví:
    Removing a package removes all packaged data, but leaves usually small (modified) user configuration files behind, in case the remove was an accident. Just issuing an
    installation request for the accidentally removed package will restore its function as before in that case. On the other hand you can get rid of these leftovers by calling purge
    even on already removed packages. Note that this does not affect any data or configuration stored in your home directory.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: No už jsem je smazal a tak nejsem schopen říci jména. Jsou pryč. Ptám se později, než jsem ručně čistil, co se dalo :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Ne. To je místo remove?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    "nějaké soubory", to ti asi nikdo nepomůže. Zkoušel si apt purge?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A kdo ví, kolik jsem jich nenašel, protože v jejich názvech jejich původce nefiguruje.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Předtim něco po mucommanderu. MC jsem taky něco našel.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Třeba teď jsem smazal asi sedm souborů, co zbyly po doublecommanderu. (nějaké složky, něco co neznám a konfigurace). Já chci po odinstalaci systém, jako by tam nikdy nebyly. Já vím, že při dnešních kapacitách a rychlostech disků, ale já mám rád až autistický pořádek.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING:
    > Ale zjišťuju, že to o sobě nechalo fakt hodně smetí.
    Jake smeti mas na mysli?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Experimentoval jsem se souborovými managery typu norton commander, ale nic se mi nelíbilo, nebo se to neshodlo s mým retina dvojnásobným rozlišením. Tak jak jsem to přidal přes apt install, tak jsem to odebral přes apt remove. Ale zjišťuju, že to o sobě nechalo fakt hodně smetí. Je nějaký způsob jak to smetí dohledat a vyčistit? (jsem znechucen, že i na linuxu, nejen na macos a windows zůstává po aplikacích bordel) BleacBit jinak skvělý to nečistí. apt autoremove taky ne.
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: moc jsem objevil nedávno a hodně dobrý, hledal jsem něco nenáročného a zkusil praga,ale pak skončil u mocp a max spokojenost
    PUPU
    PUPU --- ---
    MA747: nepise se neco v systemovem logu? /var/log/messages a okoli? mohlo by to napovedet - doporucuji si zapsat cas, kdy to cele zatuhlo, a hledat kolem toho
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MA747: já bych použil strace nebo ltrace, ale nevím jestli těch logů nebude moc

najdi si podrobnosti na manuálových stránkách příslušných toolů
    MA747
    MA747 --- ---
    Něvěděl by někdo prosím, proč mi na chvilku vytuhne chromium?
    Pod Ubuntu 24.04.2 LTS provozuji gamepad 8BitDo Pro2 zapojený přes USB. Pro mapování používám qjoypad. S dětmi hraji na decko.cz, konkrétně bludarium. Vše funguje v pohodě, dokud se současně nehraje i na klávesnici, kdy dojde k zatuhnutí hry. Zkoušel jsem i antimicrox a je to stejné. Něvěděl by někdo, kde hledat? Díky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAGNAROK: moc! (a mocp)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Kdybyste nekdo hledal nahradu za mpd nebo hledate vim like musicplayer tak cmus je uplne super.
    Pouzival jsem celkem dlouho mpd ale trapilo me tam par bugu. Ted jsem ho musel dat pryc protoze najednou zacal spamavat jedno jadro IRQ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam